Σύμβουλος Ερντογάν: «Έληξε για την Τουρκία η Συνθήκη της Λοζάνης»

Σε μία νέα αποκάλυψη, που πραγματοποιεί αίσθηση, προχώρησε το δίκτυο ενημέρωσης και αναλύσεων Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου στη Σουηδία Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, για τις επιδιώξεις του Ταγίπ Ερντογάν και της Άγκυρας για το μέλλον της Συνθήκης της Λοζάνης.

Η σελίδα δημοσιοποίησε ηχητικό απόσπασμα του 2013, στο οποίο ο εξ απορρήτων σύμβουλος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Μαξουτ Σεριμ, ακούγεται να λέει πως τερματίζεται η ισχύ της Συνθήκης της Λοζάνης, ανοίγοντας τις πόρτες στην Τουρκία ν’ αρπάξει πλουτοπαραγωγικούς πόρους των γειτόνων της.

Ο βασικός σύμβουλος του Ερντογάν ανέφερε πως η συνθήκη της Λωζάνης η οποία τερμάτισε την σύγκρουση μεταξύ της οθωμανικής αυτοκρατορίας και των συμμάχων και δημιούργησε τα σύγχρονα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει λήξει, απελευθερώνοντας την Τουρκία στο να αρπάξει πλούσιους πορους μεταξύ αυτών και αυτούς που βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ.

Στο ηχητικό που καταγράφηκε το 2013 ο Σεριμ ακούγεται να λέει πώς «Φέτος είναι η χρονιά που λήγει η συνθήκη της Λωζάνης και τα άρθρα της συνθήκης μπαίνουν στο αρχείο» και υποστήριξε πως η Τουρκία ήταν σε θέση να αρπάξει υπόγειους πόρους, μεταξύ αυτών και τα κοιτάσματα στο βόρειο Ιράκ. Η συμφωνία υπογράφτηκε του 1923 στην Ελβετία και καθόρισε τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Το απόρρητο ηχητικό το οποίο απέκτησε η ιστοσελίδα Νordic Μonitor, καταγράφηκε στις 19:24 της 5 Ιουνίου 2013, όταν Τούρκοι εισαγγελείς ερευνούσαν τον Σεριμ ως μέρος ενός δικτύου απάτης στο οποίο εμπλέκονταν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο ίδιος ο Ερντογάν και μέλη της οικογένειας του. Το δικαστήριο παρείχε την άδεια για την καταγραφή στις 27 Μαΐου 2013 και ο αριθμός φακέλου έρευνας ήταν ο Νο 2012/656.

Ο Σεριμ μιλούσε στον Αχμέτ Εργκιουν, έναν στενός φίλος επί δεκαετίες του Ερντογάν και μέλος του Γενικου Συμβουλίου του Ιδρύματος για την Νεολαια και την Εκπαίδευση (TURGEV), μία οργάνωση στην οποία ο Μπιλαλ Ερντογάν-γιος του προέδρου, είναι εκτελεστικό μέλος του συμβουλίου. Ο Εργκιουν κατηγορήθηκε για τη λειτουργία ενός οργανωμένου συνδικάτου εγκλήματος σε συνεργασία με τον Μπιλαλ και κυβερνητικούς αξιωματούχους πού διεξήγαγε παράνομα προγράμματα. Ο Εργκιουν κατηγορήθηκε και το 2001 για παρόμοιες κατηγορίες, για εγκληματικές δραστηριότητες που τότε είχαν επεκταθεί και στο γραφείο του τότε Δημάρχου Κωνσταντινούπολης Ερντογάν.

Όπως αναφέρει το Nordic Monitor, τα σχόλια αυτά υποδηλώνουν πως ο στενός κύκλος του Ερντογάν πιστεύει ότι η συνθήκη της Λοζάνης πλέον δεν έχει αξία και ότι ο ίδιος αυτός κύκλος έχει αλυτρωτικές και νεοοθωμανικές φιλοδοξίες. Στην πραγματικότητα λίγα χρόνια αργότερα ο ίδιος ο Ερντογάν, επανειλημμένα και δημόσια άρχισε να θέτει θέματα γύρω από άρθρα της συνθήκης, προκαλώντας διπλωματική ένταση με την γείτονα Ελλάδα.

Σε ομιλία του το Σεπτέμβριο του 2016 ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η συνθήκη της Λωζάνης στην ουσία ήταν μία ήττα για την Τουρκία διότι «χάρισε» νησιά στην Ελλάδα. Δήλωσε τότε: «Στη Λοζάνη χαρίσαμε νησιά στην Ελλάδα τα οποία βρίσκονται μία κραυγή μακριά. Είναι αυτό νίκη ; Προσπάθησαν να μας κάνουν να πιστεύουμε πως η Λωζάνη ήταν μία νίκη. Αυτοί οι οποίοι έκατσαν τότε σε εκείνο το τραπέζι δεν έπραξαν σωστά στη συνθήκη. Και τώρα υποφέρουμε τις συνέπειες».

Το Nordic Monitor αποτελεί πύλη ενημέρωσης και αναλύσεων, ανήκει στο δίκτυο Nordic Research and Monitoring που εδρεύει στη Στοκχόλμη, και καλύπτει θρησκευτικά, ιδεολογικά και εθνοτικά κινήματα και ριζοσπαστικές ομάδες, με ιδιαίτερη έμφαση στην Τουρκία.

ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΣΥΝΘΗΚΗ, ΛΩΖΑΝΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!