Μπρα ντε φερ Παυλόπουλου – Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Αδιαπραγμάτευτη χαρακτήρισε την Συνθήκη της Λωζάνης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν. (Δείτε εδώ LIVE).

Συμπλήρωσε, δε, ο κ. Παυλόπουλος, ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση (σ.σ. όρο που είχε χρησιμοποιήσει χθες ο κ. Ερντογάν) χρειάζεται η εν λόγω Συνθήκη.

Νωρίτερα ο Έλληνας Πρόεδρος είχε υπογραμμίσει την ανάγκη ειλικρινούς σεβασμού Διεθνούς Δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου, κάτι που οφείλουν να κάνουν τόσο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσο όμως και οι προς ένταξη χώρες.

Παυλόπουλος: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας την ειλικρίνεια ως συστατικό στοιχείο της φιλίας.

Απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε πως επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η επίσκεψη αυτή να μείνει ιστορική, αλλά, συνέχισε, πρώτο χαρακτηριστικό της φιλίας είναι η ειλικρίνεια, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας Πρόεδρος. Και, επικαλούμενος το λαϊκό ρητό, «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», πρότεινε πάνω στους καλούς αυτούς λογαριασμούς να χτισθούν και οι διμερείς σχέσεις.

Εξάλλου, η όποια διαφορά δεν μπορεί παρά να λυθεί με τρόπο ειρηνικό και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είχε επίσης διαμηνύσει ο κ. Παυλόπουλος.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε ζητήσει ειλικρινή εφαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, με δεδομένο ότι βασικές αξίες είναι η Δικαιοσύνη και ο Ανθρωπισμός.

Ερντογάν: Εκκρεμότητες στη Συνθήκη της Λωζάνης

Διατυπώσατε κάποιες αλήθειες, ανοιχτά και ξεκάθαρα. Στη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Παράλληλα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν εφρμόζει την Συνθήκη της Λωζάνης στη Θράκη (εκλογή μουφτήδων κίνητρα για επενδύσεις) όπως κάνει η Τουρκία με τους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης και το Πατριαρχείο: «Εσείς διορίζετε μουφτήδες, ενώ εμείς δεν κάνουμε το ίδιο με τον πατριάρχη», είπε χαρακτηριριστικά.

Το θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Θράκη, είναι για εμάς ύψιστης προτεραιότητας είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι εκτός από τη Συνθήκη της Λωζάνης που αναφέρει πράγματι της μειονότητα ως μουσουλμανική, υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικατηρίου που την αναφέρουν ως Τουρκική. Επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού, αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Και πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά, προσέθεσε ο κ. Ερντογάν.

Παυλόπουλος: Μόνο ερμηνεία η Συνθήκη της Λωζάνης

Απαντώντας ο κ. Παυλόπουλος επανέλεβε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν θέλει ούτε επικαιροποίηση ούτε αναθεώρηση αλλά ερμηνεία. Πρόσθεσε ότι καλό θα είναι να αποφεύγονται οι παραπάνω όροι για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Στην ανταπάντησή του ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι εκείνος γνωρίζει το Δίκαιο της πολιτικής και πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα θέματα θα τα συζητήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΩΖΑΝΗΣ