πετρέλαιο-εμπάργκο-στον-πούτιν-ανακο-849800
ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ | 08.03.2022 | 17:01

Πετρέλαιο: Εμπάργκο στον Πούτιν ανακοινώνει ο Μπάιντεν & στρέφεται στον… Μαδούρο

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμη να επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας από τις ΗΠΑ σήμερα Τρίτη χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων συμμάχων της, σύμφωνα με το Bloomberg – μία κίνηση με περισσότερο συμβολική σημασία, αφού η αμερικανική οικονομία είναι εξαρτημένη από το ρωσικό πετρέλαιο σε ποσοστό μόλις 3%, η οποία ωστόσο εκτιμάται ότι θα εκτινάξει σε νέα ύψη τις τιμές της ενέργειας.

Η απαγόρευση, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες θα γίνει σήμερα στις 17:45 θα περιλαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο, υγροποιημένο φυσικό αέριο και άνθρακα. Η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι εξαρτώνται περισσότερο από τις ΗΠΑ στη ρωσική ενέργεια, αναφέρει πηγή που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ το 2021 και κοντά στο 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Η εξάρτηση αυτή υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία και την αφήνει στο έλεος της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.

Το σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου, την δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων με συγκεκριμένα επίπεδα χωρητικότητας που πρέπει να επιτευχθούν ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου, καθώς και διαφοροποίηση των προμηθειών.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται πιέσεις να δράσει ακόμη παραπάνω, από τα τέλη του περασμένου μήνα, όταν ο ηγέτης της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε μια απρόκλητη και αιματηρή εισβολή στην Ουκρανία.

Στροφή στον Μαδούρο από τον Μπάιντεν

Υπενθυμίζεται πως χθες το Associated Press είχε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ στο οποίο αποκάλυπτε πως η Ουάσινγκτον βρισκόταν κοντά στο να επιβάλλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο γι αυτό και τις τελευταίες ημέρες είχε εξαπολύσει διπλωματικό μπαράζ προκειμένου να προσεγγίσει το καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα έτσι ώστε να απαλύνει τις όποιες επιπτώσεις από το εμπάργκο στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το AP, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ταξίδεψαν με μεγάλη μυστικότητα στη Βενεζουέλα (με την οποία μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ είχαν έως και εχθρικές σχέσεις) το Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια να αναθερμάνουν τις εχθρικές τους σχέσεις με τον κορυφαίο σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Λατινική Αμερική, έναν κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου του οποίου η επανείσοδος στις αμερικανικές αγορές ενέργειας θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις από ένα πιθανό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία. Ο λόγος φυσικά για την Βενεζουέλα.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών των ΗΠΑ με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο δεν ήταν άμεσα σαφές. Η αιφνιδιαστική επίσκεψη προέκυψε μετά από μήνες αθόρυβης οπισθοχώρησης από μεσάζοντες -Αμερικανούς λομπίστες, νορβηγούς διπλωμάτες και διεθνή στελέχη του πετρελαίου- οι οποίοι πίεζαν τον Μπάιντεν να επανεξετάσει την αποτυχημένη εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» για την ανατροπή του Μαδούρο που κληρονόμησε από την κυβέρνηση Τραμπ.

Η ώθηση για μια ριψοκίνδυνη προσέγγιση του Μαδούρο – στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις και κατηγορείται στη Νέα Υόρκη για διακίνηση ναρκωτικών – απέκτησε πρόσθετο επείγοντα χαρακτήρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες υπόσχονται να αναδιατάξουν τις παγκόσμιες συμμαχίες και να προσθέσουν στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου οδηγώντας ήδη τον πληθωρισμό σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν ο Χουάν Γκονζάλες, ανώτερος διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για το Δυτικό Ημισφαίριο, σύμφωνα με δύο άτομα που ενημερώθηκαν για την επίσκεψη υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν την πολιτική των ΗΠΑ.

Τον συνόδευε ο πρεσβευτής Τζέιμς Στόρι, ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ στο Καράκας όταν η κυβέρνηση Τραμπ διέκοψε τις σχέσεις με τον Μαδούρο το 2019 και αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας. H παρουσία ενός άλλου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Ρότζερ Κάρστενς, του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου για θέματα ομήρων, είχε αναζωπυρώσει τις ελπίδες ότι ο Μαδούρο μπορεί να είναι πρόθυμος να απελευθερώσει Αμερικανούς κρατούμενους ως ένδειξη καλής θέλησης προς την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο Κάρστενς είχε ταξιδέψει στο Καράκας τον Δεκέμβριο και συναντήθηκε στη φυλακή με έξι στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών της Citgo με έδρα το Χιούστον, τον πρώην Αμερικανό πεζοναύτη Μάθιου Χιθ και δύο πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ που συνελήφθησαν για μια αποτυχημένη επιδρομή με στόχο την ανατροπή του Μαδούρο που οργανώθηκε από τη γειτονική Κολομβία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει εδώ και αρκετό καιρό το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τις σκληρές πετρελαϊκές κυρώσεις στη Βενεζουέλα με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Μαδούρο να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τους αντιπάλους του, τις οποίες διέκοψε το περασμένο φθινόπωρο, όταν ένας βασικός σύμμαχός του εκδόθηκε στις ΗΠΑ με κατηγορίες για διαφθορά, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

“Η ΕΕ θα αποφασίσει από κοινού”

Νωρίτερα σήμερα, η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να παραμείνει “ενωμένη” για το θέμα ενός εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, υπογραμμίζοντας πως η Γαλλία ζητεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να δράσουν “σε συντονισμό” με τους εταίρους τους.

“Τους ζητάμε λίγο συντονισμό”, δήλωσε το περιβάλλον της υπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

“Αντιλαμβανόμαστε την αμερικανική θέση”, αλλά “δεν είναι καθόλου στην ίδια ενεργειακή κατάσταση με εμάς”, υπογράμμισε η πηγή αυτή.