σε-ποιες-ασθένειες-μπορεί-να-δράσει-ευ-459766
ΥΓΕΙΑ | 19.03.2018 | 15:30

Σε ποιες ασθένειες μπορεί να δράσει ευεργετικά ο χυμός καρότου

Οι χυμοί φρέσκων φρούτων, ειδικά αυτοί που παρασκευάζουμε μόνοι μας στο σπίτι, μπορούν να μας χαρίσουν μία πληθώρα ευεργετικών συστατικών.

Τα καρότα είναι ένα συνηθισμένο συστατικό πολλών χυμών, αφού έχουν μια γεύση που συνδυάζεται ωραία με πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά.

Εκτός από την ωραία γεύση, αναφέρει ο Γενικός Χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης, Ειδικός μαστού, τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας και της Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας, ο χυμός καρότου προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό Διατροφικές πληροφορίες

Ένα κονσερβοποιημένο ποτήρι με χυμό καρότου περιέχει:

94 kcal2,24 γραμμάρια πρωτεΐνη0,35 g λίπος90 g υδατάνθρακα1,90 g φυτικών ινών

Περιέχει ακόμη μια ποικιλία από μέταλλα και βιταμίνες, όπως:

689 mg Κάλιο20,1 mg βιταμίνη C0,217 mg θειαμίνης0,512 mg βιταμίνη Β-62,256 μικρογραμμάρια βιταμίνη Α36,6 μικρογραμμάρια βιταμίνη Κ

Ο χυμός καρότου μπορεί να δράσει ευεργετικά στις ακόλουθες καταστάσεις Καρκίνος στομάχου:Τα καρότα περιέχουν αντιοξειδωτικά με ευεργετική δράση στην πρόληψη του καρκίνου. Η κατανάλωση καρότων συνδέεται με 26% χαμηλότερου κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.Λευχαιμία: Φαίνεται ότι ο χυμός καρότου μπορεί να έχει ρόλο, μελλοντικά, στη θεραπεία της λευχαιμίας. Ο χυμός καρότου φαίνεται να προκαλεί την αυτοκαταστροφή των κυττάρων λευχαιμίας.Καρκίνος του μαστού:Οι ερευνητές αναφέρουν ότι υψηλά επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα βοηθούν ώστε να υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος υποτροπής του καρκίνου του μαστού.Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια: Ο χυμός καρότου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Η μελέτη έγινε σε Κορεάτες ενήλικες ηλικίας άνω των 40 χρόνων. Βρέθηκε ότι όσοι είχαν ΧΑΠ προσλάμβαναν μικρότερες ποσότητες θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στο χυμό καρότου (καροτίνη, κάλιο, βιταμίνη Α, C). Για τους βαρείς καπνιστές ο κίνδυνος ΧΑΠ βρέθηκε χαμηλότερος σε αυτούς που κατανάλωναν περισσότερη βιταμίνη C, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν πολύ μικρές ποσότητες.

Πιθανοί κίνδυνοι…

Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως εκείνοι που κάνουν χημειοθεραπεία, οι έγκυες γυναίκες, τα ηλικιωμένα άτομα, λέει ο ειδικός, μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν ορισμένα τρόφιμα.

Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών που έχουν φτιαχτεί πρόσφατα, ή δεν έχουν παστεριωθεί, μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μεταφέρουν μικρόβια.

Όσοι ακολουθούν δίαιτα χαμηλών μικροβίων πρέπει να αποφεύγουν τους μη παστεριωμένους χυμούς φρούτων και λαχανικών, εκτός και αν γίνονται στο σπίτι τους, συστήνει ο κ. Τσιριγωτάκης.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καροτενοειδών από τα τρόφιμα δεν συνδέονται με επιβλαβείς επιδράσεις. Μερικές φορές, το δέρμα μπορεί να πάρει ένα (κίτρινο -πορτοκαλί) χρώμα εάν το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες βήτα – καροτίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμβουλές…

Οι φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών παρέχουν άφθονα θρεπτικά συστατικά, αλλά δεν περιέχουν τόσο πολλές ίνες όσες περιέχουν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Επίσης, περιέχουν περισσότερη ζάχαρη ανά φλιτζάνι από όση περιέχουν τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά.

Για παράδειγμα:

Ένα φλιτζάνι χυμός καρότου περιέχει 2 γραμμάρια ίνας και 9 γραμμάρια ζάχαρης, ενώ ένα φλιτζάνι με κύβους καρότων, περιέχει 3,5 γραμμάρια ίνας και 6 γραμμάρια ζάχαρης. Έχει σημασία να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη χρήση του αποχυμωτή και να τον καθαρίζετε μετά από κάθε χρήση.

Αυτό πρέπει να το θυμόσαστε…

Ο φρέσκος χυμός καρότου μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία του οργανισμού. Όμως, ο χυμός καρότου έχει λιγότερες ίνες και περισσότερη ζάχαρη από αυτή που περιέχουν τα καρότα όταν τρώγονται ολόκληρα. Οι ίνες συνδέονται με τη διαχείριση του βάρους και τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Επίσης, ο φρέσκος χυμός καρότου μπορεί να μην είναι κατάλληλος για όλους, ειδικά για τις έγκυες, τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ορισμένες ασθένειες, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους.