Προειδοποίηση Π.Ο.Υ: Ξεμένουμε από αντιβιοτικά

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την αυξανόμενη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά παγκοσμίως, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτή τη φορά να προειδοποιεί πως ο κόσμος έχει αρχίσει και ξεμένει από αντιβιοτικά.

Σε έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη, ο Π.Ο.Υ. υπογραμμίζει πως δεν αναπτύσσονται αρκετά πραγματικά καινούρια αντιβιοτικά, ιδιαίτερα για τις πιο ανησυχητικές μολύνσεις που παρουσιάζουν αντίσταση σε αυτές τις ουσίες.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που είναι αρμόδια επί θεμάτων υγείας, επαναλαμβάνει πως η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά καθιστά εδώ και καιρό δυσκολότερη τη θεραπεία των ασθενειών.

Στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί το πρόβλημα, ο Οργανισμός έχει μεταξύ άλλων ενημερώσει τις οδηγίες του για τη θεραπεία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και εφιστά την προσοχή στο ότι μόλις τρία αντιβιοτικάαναπτύσσονται για την αντιμετώπιση της γονόρροιας -κατάσταση που χαρακτήρισε «αρκετά δυσοίωνη».

Ωστόσο η πιο πρόσφατη έκθεση του Π.Ο.Υ. εξετάζει με πιο ευρύ τρόπο την ανάπτυξη αντιβιοτικών και η εικόνα που περιγράφει δεν είναι καθόλου θετική.

«Η μικροβιακή αντοχή συνιστά έκτακτη ανάγκη για την παγκόσμια υγεία που θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής», υπογράμμισε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Οργανισμού. Χωρίς περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη, «θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε στην εποχή που ο κόσμος φοβόταν τις απλές λοιμώξεις και ρίσκαρε τη ζωή του σε μικρές εγχειρήσεις».

Αξιωματούχοι στον τομέα της Δημόσιας Υγείας έχουν εδώ και καιρό εκφράσει ανησυχίες για την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, η οποία προκύπτει όταν τα βακτήρια μεταλλάσσονται και αποκτούν ανοσία σε ένα ορισμένο αντιβιοτικό. Η υπερβολικά συχνή χρήση, αλλά και η εσφαλμένη χρήση αντιβιοτικών, αποτελούν βασικούς παράγοντες για αυτή τη διαδικασία, όπως επίσης και η χρήση αντιβιοτικών σε ζώα που έπειτα καταναλώνονται από ανθρώπους.

Η Π.Ο.Υ. προειδοποιεί πως η ανάπτυξη φαρμάκων μένει πολύ πίσω, ιδιαίτερα για τη φυματίωση που είναι ανθεκτική στα φάρμακα, αλλά και για άλλες λοιμώξεις που έχουν επισημανθεί από τον Οργανισμό πως «υψηλής προτεραιότητας».