πώς-το-καλοκαίρι-επηρεάζει-την-υγεία-τ-20692
ΥΓΕΙΑ | 04.08.2017 | 19:31

Πώς το καλοκαίρι επηρεάζει την υγεία των αυτιών μας

Το καλοκαίρι έχει καταφθάσει και μαζί του έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επισκέψεις στη θάλασσα. Δυστυχώς μαζί με τις καλοκαιρινές συνήθειες όπως τα μακροβούτια, οι καταδύσεις ή τα θαλάσσια σπορ, κάνουν την εμφάνισή τους και μικροί κίνδυνοι για την υγεία των αυτιών σας.

Σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ. το καλοκαίρι είναι μια εποχή στην οποία κυκλοφορούν επικίνδυνες μολύνσεις και ωτίτιδες λόγω της πίεσης που ασκείται στα αυτιά μας από το νερό. Συγκεκριμένα στις ηλικίες 5-14 ετών, τριπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων στα αυτιά.

Όσοι έχετε ευαίσθητα αυτιά καλό είναι να είστε αρκετά προσεκτικοί, ενώ στην περίπτωση που αρχίσετε να διακρίνετε διαρκή συμπτώματα όπως βούλωμα, πόνο ή μειωμένη ακοή πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας ώστε να προλάβετε κάποιο πιθανό πρόβλημα πριν εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό.

Ειδικά στην περίπτωση που νιώσετε πόνο στο αυτί κατά τη διάρκεια κατάδυσης ή σε κάποιο μακροβούτι, δηλαδή όταν βρίσκεστε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, δεν πρέπει να τον αγνοήσετε αλλά να ανέβετε κατευθείαν στην επιφάνεια.

Aν βουλώσει ή πονέσει το αυτί σας μετά το μπάνιο στις διακοπές, προσπαθήστε να είστε προσεκτικοί και να αποφύγετε την επαφή με το νερό. Μία καλή λύση είναι να επισκεφθείτε ένα φαρμακείο και να προμηθευτείτε με κάποιο ωτικό εκφένωμα, το οποίο να περιέχει ελαιόλαδο ώστε να βοηθήσει τον εσωτερικό μηχανισμό καθαρισμού του αυτιού σας να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα. Στην περίπτωση που ο πόνος προέρχεται από διογκωμένη κυψελίδα, θα τη βοηθήσει να «στεγνώσει» και να «μαζέψει».

Αν χρησιμοποιείτε ωτοασπίδες για να προστατέψετε τα αυτιά σας, πρέπει να τις πλένετε με σαπούνι και να τις στεγνώνετε καλά μετά από κάθε χρήση, για να αποφευχθεί η μόλυνση από κάποιο μικρόβιο.

Οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι για την υγεία των αυτιών σας την περίοδο του καλοκαιριού

Εξωτερική ωτίτιδα: Η παγίδευση ακάθαρτου νερού στον εξωτερικό ακουστικό πόρο, προκαλεί μόλυνση που πονάει. Η μόλυνση δίνει την αίσθηση στον πάσχοντα ότι το αυτί του είναι γεμάτο η κλειστό. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα δημιουργεί πύον. Η έγκαιρη διάγνωση της λοίμωξης μπορεί να αντιμετωπιστεί με σταγόνες και πλήρη αποφυγή έκθεσης στο νερό για 10 με 15 ημέρες.

Διάτρηση τυμπάνου: Τα θαλάσσια σπορ (καταδύσεις, σκι, σέρφινγκ, κλπ.) χαρίζουν συγκλονιστικές εμπειρίες. Πολλές φορές όμως βάζουν σε δοκιμασία το αυτί και είναι δυνατόν να προκαλέσουν σ’ αυτό ελαφριές ή βαριές παθήσεις. Η διάτρηση τυμπάνου είναι η πιο συχνή πάθηση. Τη στιγμή που σπάει το τύμπανο υπάρχει έντονος πόνος και μερικές φορές αίμα. Ο πόνος υποχωρεί, αλλά ο πάσχοντας νιώθει βουητό, μπούκωμα στο αυτί και ίσως βαρηκοΐα. Τα συμπτώματα αυτά θα πρέπει να τον οδηγήσουν άμεσα στον γιατρό.

πηγή: farmasyn.gr