πώς-αντιδρά-ο-εγκέφαλός-μας-στην-καταν-48112
ΥΓΕΙΑ | 13.04.2017 | 09:55

Πώς αντιδρά ο εγκέφαλός μας στην κατανάλωση καφέ και μπύρας

Ο καφές είναι το πρώτο πράγμα που καταναλώνουμε όταν ανοίγουμε τα μάτια μας, όταν θέλουμε να ξυπνήσουμε και να ξεκινήσουμε την ημέρα μας, ενώ η μπύρα είναι το ποτό εκείνο που αναζητάμε όταν προσπαθούμε να χαλαρώσουμε και να διώξουμε μακριά το στρες μιας γεμάτης ημέρας. Και ενώ αντιλαμβανόμαστε τι κάνει το καθένα από τα δυο ποτά στον οργανισμό μας, δεν μπορούμε να καταλάβουμε την επίδραση που έχουν στον εγκέφαλό μας. Δείτε λοιπόν παρακάτω τι συμβαίνει όταν καταναλώνουμε μπύρα και καφέ…

Μπύρα

Υπάρχει ένα μέρος του εγκεφάλου μας, που ονομάζεται εγκεφαλικός φλοιός και σ’ αυτόν βρίσκονται οι περιοχές που λαμβάνουν και επεξεργάζονται την πληροφορία από τα αισθητηριακά όργανα, όπως τη σκέψη, τη γλώσσα και την αντίδραση. Όταν, λοιπόν, το αλκοόλ “χτυπά” τον εγκεφαλικό φλοιό αισθάνεσαι λιγότερο συγκεντρωμένος, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος αν σταματά την επεξεργασία πολλών ζητημάτων που μπορεί εκείνη τη στιγμή να σε απασχολούν και να σε αποσπούν απ’ αυτό που θες να κάνεις τη δεδομένη η χρονική στιγμή, για παράδειγμα από την προσπάθειά σου να κοιμηθείς.

Η επίδραση του αλκοόλ δεν σταματά εκεί, καθώς όταν φτάσει σε μια ποσότητα 0.07 στο αίμα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε δυο ποτά, γίνεσαι πιο δημιουργικός. Το θετικό από την κατανάλωση μπύρας είναι πως σε απελευθερώνει, καθώς βοηθά τον εγκέφαλο για βαθύτερες συνδέσεις με το υποσυνείδητο, παρέχοντας τη δυνατότητα να αποκτήσεις καταπληκτικές ιδέες, τις οποίες δεν θα μπορούσες να είχες σκεφτεί όντας 100% νηφάλιος, καθώς θα λαμβάνεις υπόψιν όλες τις παραμέτρους. Το κακό πράγμα από την κατανάλωση μπύρας είναι πως συμβάλει στην απώλεια της συγκέντρωσής σου και βλάπτει τη μνήμη σου. Η καλύτερη ώρα για να καταναλώσεις μια μπύρα είναι όταν ψάχνεις να βρεις μια ιδέα, ωστόσο πάντα θα πρέπει να έχεις κατά νου πως η κατάχρηση όχι μόνο δεν θα σε βοηθήσει, αλλά θα αποφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Καφές

Το αντίπαλο δέος του αλκοόλ είναι ο καφές, που είναι το διασημότερο ρόφημα στον πλανήτη και αποτελεί ένα από τα συστατικά που δεν γίνεται να λείψουν από την καθημερινότητά μας. Όταν ο υποδοχέας του εγκεφάλου μας συναντά την αδενοσίνη, μια βιοχημική ένωση που περιέχει άζωτο και αποτελείται από μια βάση αδενίνης, νιώθεις νυσταγμένος. Αυτό που κάνει ο καφές στον εγκέφαλο είναι να αντικαθιστά την αδενοσίνη με καφεΐνη και να σε ξυπνά σε ελάχιστα λεπτά.

Συγκεκριμένα, η καφεΐνη χρειάζεται 5′, μόλις, λεπτά για να “χτυπήσει” τον εγκέφαλο και να σε κάνει να αισθανθείς γεμάτος/ η ενέργεια. Τα οφέλη από την κατανάλωση του καφέ είναι ότι σου προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεσαι σε μια απαιτητική ημέρα και σου παρέχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνεσαι πιο εύκολα σ’ αυτό που κάνεις.

Το αρνητικό πράγμα από την κατανάλωση καφέ είναι ότι ο οργανισμός σου παθαίνει “ανοσία” μετά από κάποιο διάστημα συνεχούς κατανάλωσης καφέ, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αυξήσεις τις ποσότητες καφέ που καταναλώνεις. Η καταλληλότερη ώρα για να πιεις τον καφέ σου είναι όταν θέλεις να συγκεντρωθείς στην εργασία σου ή στην υλοποίηση μιας ιδέας.