πώς-το-άγχος-καταστρέφει-τα-δόντια-37968
ΥΓΕΙΑ | 29.05.2017 | 13:51

Πώς το άγχος καταστρέφει τα δόντια

Τα τελευταία χρόνια οι οδοντίατροι δέχονται στα ιατρεία τους ασθενείς με κατεστραμμένα από το άγχος δόντια! Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ΕΡΤ Λάρισας ο Αντώνης Χανιώτης, ενδοδοντολόγος από Αθήνα, που συμμετείχε στην τριήμερη 26η Πανθεσσαλική Οδοντοστοματολογική Σύνοδο στη Λάρισα, στα χρόνια της κρίσης έχουν αυξηθεί σημαντικά τα περιστατικά ασθενών με δόντια που έχουν υποστεί σημαντικές βλάβες από το…τρίξιμο στα διάρκεια του ύπνου!

«Το τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται ασυναίσθητα κατά την διάρκεια του ύπνου αλλά και την ημέρα ιδιαίτερα όταν ένα άτομο βρίσκεται υπό πίεση ή είναι αγχωμένο. Το πρόβλημα απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ανεξαρτήτως ηλικίας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια ακούσια και μη ελεγχόμενη κίνηση της κάτω γνάθου που φέρνει σε συνεχή επαφή και πιέζει μεταξύ τους τα δόντια των δύο γνάθων, και συνοδεύεται μερικές φορές και από οριζόντιες κινήσεις που προκαλούν τρίξιμο δοντιών. Καλούμαστε πλέον να διαχειριστούμε όλο και περισσότερα τέτοια περιστατικά και να αποκαταστήσουμε τις βλάβες στα δόντια λόγω αυτής της αιτίας» επισημαίνει ο κ.Χανιώτης.

Οι περισσότεροι ασθενείς που τρίζουν τα δόντια τους δεν συνειδητοποιούν το πρόβλημα τους είτε γιατί αυτό συμβαίνει μόνο κατά τον ύπνο, είτε γιατί γίνεται γίνεται ασυναίσθητα και δεν το αντιλαμβάνονται μέχρι να εκδηλωθούν οι πρώτες βλάβες στα δόντια και γίνει η διάγνωση του προβλήματος από τον οδοντίατρο.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά ναρθηκάκια για το στόμα τα οποία εμποδίζουν την επαφή των δοντιών και «απορροφούν» τους…κραδασμούς.

Ο κ.Χανιώτης μίλησε στην ΕΡΤ και για τις εξελίξεις στο χώρο της οδοντιατρικής σε ότι αφορά τα υλικά και τις τεχνικές:

«Σήμερα έχει προχωρήσει τόσο πολύ η επιστήμη της οδοντιατρικής που μπορούμε να πούμε ότι ένας ανθρώπος μπορεί να διατηρήσει τα δικά του δόντια και να μη χρειαστεί εμφυτεύματα μέχρι το τέλος της ζωής του. Δηλαδή, οι παρεμβάσεις μας να είναι σε τέτοιο βαθμό απλά για τη διατήρηση και όχι την αντικατάσταση των δοντιών, αρκεί από την παιδική ηλικία να τηρούνται οι κανόνες στοματικής υγιεινής»

Ο κ.Χανιώτης χαρακτήρισε το επίπεδο των οδοντιάτρων της Θεσσαλίας ιδιαίτερα υψηλό.