εσαμεα-οι-αλλαγές-στον-πίνακα-αξιολόγ-323025
ΥΓΕΙΑ | 08.02.2018 | 10:21

ΕΣΑμεΑ: Οι αλλαγές στον Πίνακα Αξιολόγησης της Αναπηρίας

Όλες τις αλλαγές που αποδέχτηκε η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή και που εστιάζονται στο νέο Πίνακα Αξιολόγησης Αναπηρίας, περιγράφει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Την Τρίτη συνεδρίασε η Επιτροπή στην οποία η ΕΣΑμεΑ κατέθεσε αναλυτικό υπόμνημα καθώς και τα έγγραφα με τις παρατηρήσεις των φορέων της. Κατά την χθεσινή συνεδρίαση ζητήθηκε να προστεθούν στον Πίνακα των παθήσεων επ’ αόριστον κρίσης στην κατηγορία των «Ψυχικών Διαταραχών» και οι αναπηρίες που προκύπτουν από τα γενετικά σύνδρομα του χρωμοσώματος (όπως Σύνδρομο Down (Τρισωμία 21), Prader-Willi, Σύνδρομο Rett, κ.α.) και αναφέρονται στο κεφάλαιο 11.12 του ΕΠΠΠΑ (με εξαίρεση για το Σύνδρομο Rett για το οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά στον αναθεωρημένο ΕΠΠΠΑ). Η Επιτροπή απάντησε ότι τα ανωτέρω σύνδρομα συμπεριλαμβάνονται στις σπάνιες παθήσεις με κωδικό orphan όμως δεν αναφέρονται αυτή τη στιγμή ονομαστικά. Στο άμεσο προσεχές διάστημα θα φροντίσουν να αναφέρονται και ονομαστικά.

Στη βάσει των παραπάνω, αποφασίστηκαν τα εξής:

1) Αναπηρίες που προκύπτουν από τα γενετικά σύνδρομα του χρωμοσώματος: Πρόκειται για ασθενείς που πάσχουν από Σύνδρομο Down (Τρισωμία 21), Prader-Willi, Σύνδρομο Rett και άλλες τέτοιες παθήσεις. Ζητήθηκε στην Επιτροπή, οι ανωτέρω αναπηρίες να προστεθούν στον Πίνακα των παθήσεων επ’ αόριστον κρίσης στην κατηγορία των «Ψυχικών Διαταραχών». Η Επιτροπή απάντησε ότι τα ανωτέρω σύνδρομα συμπεριλαμβάνονται στις σπάνιες παθήσεις με κωδικό orphan όμως δεν αναφέρονται αυτή τη στιγμή ονομαστικά. Στο άμεσο προσεχές διάστημα θα φροντίσουν να αναφέρονται και ονομαστικά.

2) Απότοκα λοιμώδη νοσήματα: Έγινε δεκτό από την Επιτροπή το αίτημα να αναγράφεται η φράση «εφ’ όρου ζωής» στο σημείο εκείνο που αφορά όσους έχουν μολυνθεί από τέτοια νοσήματα.

3) Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (HIV λοίμωξη): Έγινε δεκτό εν μέρει το αίτημα να καθορίζεται η διάρκεια της αναπηρίας επ’ αόριστον για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς σε αντιρετροϊκή αγωγή και στους ασθενείς του επιπέδου 2 και 3. Η Επιτροπή το δέχτηκε αλλά από το 3ο επίπεδο.

4) Πολλαπλή Σκλήρυνση: Η Επιτροπή συμφώνησε η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ) να συμπεριληφθεί στον πίνακα των μη Αναστρέψιμων Παθήσεων σαν αυτόνομη νοσολογική οντότητα. Όμως δεν συμφώνησε να αποδοθεί ποσοστό αναπηρίας ≥50% στους ασθενείς αυτής της πάθησης.

5) Διαβήτης: Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο η Επιτροπή βρίσκεται σε αναμονή της εισήγησης της Επιτροπής για τον διαβήτη του ΚΕΣΥ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, θα συζητηθούν νευρολογικά θέματα, όπως και άλλα θέματα που αφορούν τον Πίνακα μη αναστρέψιμων Παθήσεων.