έρευνα-πώς-η-ηλικία-της-μητέρας-επηρεά-61528
ΥΓΕΙΑ | 18.12.2017 | 18:17

Έρευνα: Πώς η ηλικία της μητέρας επηρεάζει τη γονιμότητα της κόρης

Ολες οι γυναίκες που έχουν μπει στη διαδικασία να κάνουν ένα παιδί (ή που πρόκειται να μπουν), γνωρίζουν ότι υπάρχουν ένα σωρό παράγοντες που επηρεάζουν την γονιμότητα και τη διαδικασία της σύλληψης, είτε διευκολύνοντας, είτε αναστέλλοντας την.

Μερικοί υπάγονται στη διαχείριση μας, όπως π.χ. η σωστή διατροφή και κατ’ επέκταση το βάρος. Υπάρχουν όμως και αμετάβλητοι παράγοντες όπως το ιατρικό ιστορικό, τα γονίδια και, φυσικά, η ηλικία. Καθώς μια γυναίκα αρχίζει να διανύει την ηλικία των 30, μειώνεται ο αριθμός των ωαρίων και σταδιακά η γονιμότητα της. Δεν είναι όμως μόνο η δική σας ηλικία, αλλά και η ηλικία της μητέρας σας.

Μια νέα έρευνα κατέληξε στο ότι ακόμα και η ηλικία της μητέρας σας επηρεάζει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος. Οχι αυτή που έχει σήμερα, αλλά αυτή που είχε όταν σας γέννησε.

Μια νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν 43.000 γυναίκες (δεν το λες και αμελητέο δείγμα!) στο πανεπιστήμιο McGill στο Κεμπέκ βρήκε ότι ένας μεγάλος αριθμός γυναικών που δεν είχαν παιδιά, είχαν μητέρες οι οποίες τις έκαναν σε μεγάλη ηλικία. Σχεδόν μία στις πέντε ήταν γυναίκες που η μητέρα τους όταν τις γέννησε ήταν πάνω απο 30.

Αυτά τα ευρήματα «κουμπώνουν» και σε μια έρευνα του 2006 η οποία πρότεινε ότι γυναίκες που είχαν γεννηθεί από νεότερες μητέρες ήταν πολύ πιο εύκολο να συλλάβουν παιδί.

Τα ευρήματα καταλήγουν στο γεγονός ότι όσο πιο κοντά είναι μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση όταν πρόκειται να γεννήσει, τόσο πιο πιθανό είναι η κόρη της να αντιμετωπίσει πρόβλημα έχει να συλλάβει, αργότερα, ως ενήλικη.

«Όταν έχουμε να κάνουμε με γυναίκες εγκυμονούσες που είναι κοντά στα 40, αυξάνεται το ρίσκο να κάνουν κόρες που θα είναι λιγότερο γόνιμες», σημειώνει ο Peter Nagy, μέλος του Συλλόγου Αναπαραγωγικής Βιολογίας της Ατλάντα.

πηγή: bovary.gr