ανεξέλεγκτη-η-λειτουργία-των-σολάριο-28326
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ | 05.07.2017 | 13:47

Ανεξέλεγκτη η λειτουργία των σολάριουμ – Τι ζητά η ΕΕΑΕ

Μηχανήματα τεχνητού μαυρίσματος, τα λεγόμενα σολάριουμ, συνεχίζουν να λειτουργούν στην Ελλάδα χωρίς κανένα νομοθετικό πλαίσιο, όταν υπάρχουν τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα ότι προκαλούν καρκίνο του δέρματος. Σε δηλώσεις της στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ Δέκα στην Ενημέρωση, η κ. Βιργινία Τσαπάκη, πρόεδρος της Ένωσης Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη λειτουργία των συσκευών τεχνητού μαυρίσματος, ενώ αναφέρθηκε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων και στην ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και των οικιακών συσκευών.

ΕΕΑΕ: σοβαρό πρόβλημα με τη χρήση των μηχανημάτων σολάριουμ 

«Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δυστυχώς ο κόσμος που χρησιμοποιεί τα σολάριουμ, χωρίς να σκέφτεται τους τεκμηριωμένους κινδύνους, βασικότερος από τους οποίους είναι ο καρκίνος του δέρματος. Η Ένωση Φυσικών Ιατρικής συνεργάζεται στενά με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) που έχει συντάξει εκτεταμένη μελέτη, στην οποία κατέληξε πως μεγάλο ποσοστό των μηχανημάτων αυτών δεν λειτουργεί με βάση τις προϋποθέσεις ασφαλείας, συνέχισε η κ. Τσαπάκη. «Θα πρέπει να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο για την ασφαλή χρήση των συγκεκριμένων μηχανημάτων» ανέφερε και πρόσθεσε πως για τις υπόλοιπες ακτινοβολίες, τόσο τις μη ιοντίζουσες όσο και τις ιοντίζουσες υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και είναι αυστηρό.

ΕΦΙΕ: αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Σε ερώτηση για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η πρόεδρος της ΕΦΙΕ ανέφερε πως κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί,  απευθυνόμενος στους αρμόδιους φορείς για να πληροφορηθεί σχετικά με τις κεραίες.  Η Βιργινία Τσαπάκη υπογράμμισε πως υπάρχει ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, το οποίο και εφαρμόζεται αυστηρά.

Κάθε χρόνο ελέγχονται διά νόμου τουλάχιστον το 20% των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, με τα αποτελέσματα να είναι ανοιχτά προς όλους στο δικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ, ενώ στον ιστότοπο keraies.eett.gr της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων μπορεί οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να βρει πληροφορίες για τις εγκατεστημένες κεραίες. Η ΕΕΑΕ ως αρμόδιος φορέας δημοσιοποίησε πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία που αφορούν στις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που διενεργήθηκαν το 2016 σε σταθμούς κεραιών και όπως προέκυψε από την εν λόγω έκθεση, αλλά και από την έκθεση απολογισμού του πρώτου έτους λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ), οι τιμές που έχουν καταγραφεί από όλους τους σταθμούς μέτρησης είναι πολύ χαμηλότερες των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.

Περισσότερες κεραίες σημαίνει λιγότερη συνολική ακτινοβολία

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με ενδεχόμενη σύνδεση της μη ιοντίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με νεοπλασίες, η κ. Τσαπάκη τόνισε πως τυχόν μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχουν κάποιες αβεβαιότητες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει βγάλει κάποιο πόρισμα που να αναγνωρίζει επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία, επισήμανε η πρόεδρος της ΕΦΙΕ και πρόσθεσε πως η εγκατάσταση περισσότερων κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε μια περιοχή μειώνει την εκπεμπόμενη ακτινοβολία συνολικά, καθώς το κινητό τηλέφωνο κοντά σε κεραίες εκπέμπει μικρότερη ακτινοβολία. Επιπλέον η πρόεδρος της ΕΦΙΕ τόνισε πως η ακτινοβολία υπάρχει στη φύση και πως οι άνθρωποι που ζουν κοντά στους πόλους της Γης εκτίθενται σε μεγαλύτερη ποσότητα φυσικής ακτινοβολίας που όμως δεν τους βλάπτει, ενώ, πρόσθεσε, ακτινοβολία βρίσκουμε και σε διαδεδομένες τροφές, όπως «η μπανάνα που έχει κάλιο 40».