καρκίνος-του-πνεύμονα-επτά-σημάδια-πο-72170
ΥΓΕΙΑ | 14.05.2018 | 16:50

Καρκίνος του πνεύμονα: Επτά σημάδια που πιθανόν αγνοούμε

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο (ένας στους τέσσερις) τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση της πάθησης, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία.

Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω ύπουλα συμπτώματα, συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας.

1. Αιμόπτυση: «Η αιμόπτυση δεν είναι ποτέ καλό σημάδι. Πρέπει να σας δει αμέσως γιατρός» τονίζει ο Raja Flores, καθηγητής ιατρικής και επικεφαλής της Θωρακοχειρουργικής της Ιατρική Σχολής Icahn του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. Μπορεί η αιτία της αιμόπτυσης να μην είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, πρέπει όμως να αποκλείσετε το ενδεχόμενο, καθώς αποτελεί ένα από τα συνήθη σημάδια της ασθένειας.

2. Πόνος στο στήθος: Μην αμελείτε τον πόνο στο στήθος, την πλάτη ή τον ώμο που δεν υποχωρεί. Ίσως προσέξετε αίσθημα σφιξίματος ή οξύ πόνο, ο οποίος επιδεινώνεται όταν εισπνέετε, βήχετε ή γελάτε. Το επίκεντρο του πόνου είναι ο όγκος που έχει αναπτυχθεί στον πνεύμονα. «Εάν ο όγκος είναι στο πλάι, θα αισθανθείτε πόνο στο πλευρό, αν είναι προς το πίσω μέρος του στήθους θα αισθανθείτε πόνο στην πλάτη σας» τονίζει ο Δρ. Flores.

3. Επίμονος βήχας: Ο βήχας μπορεί να προκληθεί από κάτι πολύ απλό, όπως οι αλλεργίες ή το κρυολόγημα. Εάν όμως δεν υποχωρεί, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα. «Ο καρκίνος στον αεραγωγό του πνεύμονα μπορεί να ερεθίζει το λαιμό και να προκαλεί βήχα» λέει ο Δρ Flores. Ο καρκίνος δημιουργεί εμπόδιο και το σώμα στην προσπάθειά να το «ξεφορτωθεί» αντιδρά με βήχα. Ο βήχας μπορεί να είναι παραγωγικός, δηλαδή να υπάρχουν βλέννες.

4. Δυσκολία στην αναπνοή: Εάν λαχανιάζετε μετά από το ανέβασμα μιας σκάλας ή οι συνήθεις δραστηριότητες σας προκαλούν δύσπνοια, είναι πιθανό να πάσχετε από καρκίνο στον πνεύμονα. «Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να προέλθει από έναν όγκο που μπλοκάρει την τραχεία ή από τη συσσώρευση υγρού στην περιοχή του στήθους που ασκεί πίεση στους πνεύμονες και σας στερεί τον αέρα», λέει ο Δρ Flores.

5. Αίσθημα κόπωσης: Αν αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι χωρίς να έχετε κάνει σημαντικές αλλαγές στο καθημερινό σας πρόγραμμα, ίσως πρόκειται για ένδειξη της πάθησης. «Μπορεί να μην είναι σημάδι καρκίνου στον πνεύμονα, αλλά αποτελεί σίγουρα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά» λέει ο Δρ. Flores. Η απώλεια βάρους και η απώλεια της όρεξης, αποτελούν επίσης σημάδια καρκίνου του πνεύμονα.

6. Έχετε άσθμα: Αν έχετε διαγνωστεί με άσθμα στην παιδική ηλικία, είναι καλό να κάνετε προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο στον πνεύμονα. Πρόκειται για ασυνήθιστο σύμπτωμα, αλλά πρέπει να το έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας.

7. Σωματικοί πόνοι: Με δεδομένο ότι ο καρκίνος του πνεύμονα συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα παρά μόνο όταν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, είναι πιθανό να έχει εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματος, προκαλώντας τα ανάλογα συμπτώματα. Πονοκέφαλοι, ζάλη, προβλήματα ισορροπίας, μούδιασμα των άκρων, ίσως αποτελούν ενδείξεις καρκίνου του πνεύμονα που έχει κάνει μεταστάσεις στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό. Το κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα μετάστασης στο συκώτι.

Πηγή: onmed.gr