συμφωνία-για-15-000-απολύσεις-αλλά-με-μέτρ-260586
ΔΗΜΟΣΙΟ | 13.04.2013 | 17:51

Συμφωνία για 15.000 απολύσεις αλλά με… μέτρο

Σε συμφωνία για απολύσεις αλλά με… μέτρο των υπόλοιπων υπαλλήλων πλην των επίορκων κατέληξαν οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων που στηριζουν την κυβέρνηση μετά την συνάντηση διάρκειας περίπου τρισίμιση ωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και τις δηλώσεις των δύο εκ των τριών, οι Α. Σαμαράς, Β. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης συμφώνησαν καταρχήν για την απόλυση των επίορκων χωρίς όμως το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου αλλά με ορίζοντα τα τέλη του χρόνου, ενώ για τους υπόλοιπους οι απολύσεις με… μέτρο μέχρι τα τέλη του 2014,  θα γίνουν στη βάση της αξιολόγησης και παράλληλα με την εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας του Α. Μανιτάκη, ο οποίος κλήθηκε και συμμετείχε στο τελευταίο μέρος της συνάντησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει 4.000 απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τα τέλη του 2013 και άλλες 11.000 το 2014, από αυτούς που οι οργανικές τους θέσεις θα καταργούνται, ενώ δεν είναι σαφές αν σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ή όχι οι επίορκοι. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέφυγε να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα, αν, δηλαδή,  “θα υπάρξουν απολύσεις μη επίορκων”.

Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει ότι για κάθε έναν υπάλληλο που θα απολύεται θα προσλαμβάνεται ένας νέος από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.

Πάντως, η συμφωνία των τριών αρχηγών θα πρέπει να “εγκριθεί” από την τρόικα, η οποία φαίνεται ότι δίνει πίστωση χρόνου μέχρι τον Ιούνιο για να προχωρήσουν τα δύο σκέλη του προγράμματος: οι απολύσεις των επίορκων και το σχέδιο κινητικότητας του υπουργείου Μανιτάκης με την απολύση όσων δεν “περάσουν τη βάση” της αξιολόγησης.

Βενιζέλος:  Προτεραιότητα οι 1,5 εκατ. άνεργοι και όχι οι 15.000 στο δημόσιο

Ενδεικτικές του κλίματος που επικράτησε εντός της συνάντησης από πλευράς του (αλλά και του πρωθυπουργού αναφέρουν οι πληροφορίες, που είχε φροντίσει να δώσει το στίγμα τουμε τη συνέντευξή του στην Ημερησία) ήταν η άποψη  που εξέφρασε ο Β. Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ότι «όταν έχουμε τη χώρα 1,5 εκατ. ανέργους»  δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα οι 15.000 που ζητάει η τρόικα να αποχωρήσουν από το δημόσιο τομέα και τον ευρυτερο δημόσιο τομέα: «Όταν έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς, βεβαίως θα ασχοληθούμε και με τους 15.000 εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα -αριθμό κατά τον οποίο πρέπει να μειώσουμε το συνολικό προσωπικό, για να δώσω ένα παράδειγμα- και αυτό μπορεί να γίνει εμπροθέσμως, νομίμως, αποτελεσματικά, με διάφορες πηγές που έχουμε στα χέρια μας από τις οποίες θα προέλθει αυτή η μείωση του προσωπικού», είπε.

Εκτός από το συγκεκριμένο αριθμό που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (ο οποίος σημειωτέον είναι μικρότερος κατά 5.000 από αυτόν που προέπυπτε μέχρι στιγμής από το ρεπορτάζ) ο κ. Βενιζέλος, στο “κλίμα Σαμαρά”, άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν και απευθείας απολύσεις “εκεί που δεν θα λειτουργήσει η κινητικότητα”, ενώ εκτός από τις συνταξιοδοτήσεις κια τις εθελούσιες αποχώρησεις μίλησε και για “κίνητρα αποχώρησης”:  «Υπάρχουν οι πειθαρχικές διαδικασίες με δικαστική κρίση στο τέλος, υπάρχει η αξιολόγηση των φορέων και των υπηρεσιών όπου κάπου θα έχουμε καταργήσεις κάπου θα έχουμε συγχωνεύσεις, κάπου θα λειτουργήσει η κινητικότητα, κάπου δεν μπορεί να λειτουργήσει η κινητικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο 1 προς ένα (“για κάθε ένα που φεύγει θα μπαίνει ένα νέο παιδί”), ενώ εξέφρασε την άποψη ότι “πρέπει να κλείσουμε τα θέματα τώρα και όχι να τα βάζουμε κάτω από το χαλί και να τα πηγαίνουμε για τον Ιούνιο”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, γιατί πρέπει η νέα εβδομάδα να μας βρει με τελειωμένη τη διαπραγμάτευση».

Κουβέλης: Όποιοι δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσία θα τίθενται εκτός

Πιο συγκρατημένος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Φ. Κουβέλης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, αν και ο εκείνος μίλησε για απολύσεις με βάση την αξιολόγηση:  “Οι οργανισμοί, όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, θα αξιολογηθούν και αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης δεν θα διατηρηθούν.Το προσωπικό όταν δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσία, τότε με συγκεκριμένα κίνητρα και σύμφωνα με την προστασία που παρέχει ο νόμος θα τίθενται εκτός. Αλλά προσωπικό από συγχωνεύσεις νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και αυτό θα ενταχθεί στην κινητικότητα και θα αξιολογηθεί.”

Παράλληλα ο κ. Κουβέλης επέμεινε ότι οι αλλαγές στο δημόσιο και η αναδιοργάνωσή του θα γίνουν με το σχέδιο της κινητικότητας και εκτίμησε ότι μέχρι το 2015 αυτοί που θα έχουν αποχωρήσει θα είναι περισσότεροι από 180.000.

Reuters: Επίτευξη συμφωνίας

Για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας – τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters,  που εκτιμά ότι πλέον απομένουν οι λεπτομέρειες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ειδικότερα πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών δήλωσε το Σάββατο στο πρακτορείο ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων της τρόικας ολοκλήρωσε την εξέταση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Ελλάδα και άνοιξε το δρόμο για να εκταμιευθούν ακόμη 10 δισ. ευρώ με την επόμενη δόση της οικονομικής στήριξης προς την χώρα μας.

Διαβάστε επίσης

Ώρα αποφάσεων για το δημόσιο (upd)

«Κλείνουν» τη συμφωνία για το δημόσιο