ισα-προσλήψεις-τομυ-μόνο-53-αιτήσεις-γι-16412
ΥΓΕΙΑ | 25.08.2017 | 14:23

ΙΣΑ-Προσλήψεις ΤΟΜΥ: Μόνο 53 αιτήσεις για 195 θέσεις στην Αθήνα

Καταρρέει πριν ακόμα ξεκινήσει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που πρόκειται να αναδειχθεί σε Βατερλώ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.

Ο ΙΣΑ, μάλιστα υποστηρίζει ότι η παράταση που έδωσε το υπουργείο, οφείλετε στην έλλειψη ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα ο ΙΣΑ, στην ανακοίνωση του, σημειώνει:

«Το υπουργείο Υγείας εξαναγκάστηκε χθες να ανακοινώσει εσπευσμένα την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη στις Τοπικές Μονάδες Υγείας καθώς στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τη στελέχωσή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις ΤοΜΥ στην Περιφέρεια Αθηνών έγιναν μόλις 53 αιτήσεις για την κάλυψη 195 θέσεων! Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων μετά βίας καλύπτουν το 1/3 των θέσεων.

Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στο ανεδαφικό, κρατικοδίαιτο και ιδεοληπτικό σύστημα που επιχειρεί να επιβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας .

Ο ΙΣΑ από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ότι πρόκειται για ένα πρόχειρο νομοθέτημα με πολύ σοβαρές αδυναμίες που το καθιστούν ανεφάρμοστο.

Είχαμε τονίσει ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον για τη στελέχωσή του καθώς προβλέπεται για τους ιατρούς μια δημοσιοϋπαλληλική σχέση χωρίς κίνητρα και με αποδοχές πολύ χαμηλότερες από την προσφορά τους.

Καθώς μάλιστα η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί είναι προσωρινή μέσω ΕΣΠΑ όταν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταρρεύσει .Έτσι το νέο σύστημα θα προσελκύσει αναγκαστικά μόνο όσους επαγγελματίες αναζητούν μια πρόχειρη και προσωρινή λύση πριν κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους.

Την ίδια ώρα δεν αξιοποιείται επαρκώς το έμπειρο και υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό των Μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ που θα μπορούσε να υποστηρίξει το νέο σύστημα εξοικονομώντας πόρους και διασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζει σ ένα παράλληλο σύμπαν! Όχι μόνο δεν μπορούσε να αντιληφθεί το αυτονόητο ότι δηλαδή δεν δίνονται επαρκή κίνητρα για τους Έλληνες γιατρούς που πλήττονται από την ανεργία και την υποαπασχόληση αλλά ευελπιστούσε ότι θα προσελκύσει επιστήμονες από την Ευρώπη! Όταν ο μέσος μισθός στη Πορτογαλία για αντίστοιχη θέση ξεπερνά τα 4.000 ευρώ».

Πατούλης: Σεβασμός στον Έλληνα επιστήμονα

«Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει με σεβασμό τον Έλληνα επιστήμονα που αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα μας. Ο ιατρικός κόσμος θα προτιμήσει να πάρει το δρόμο της ξενιτιάς παρά να εργαστεί σε συνθήκες που δεν διασφαλίζουν την επαγγελματική του επιβίωση και την αξιοπρέπειά του. Δυστυχώς το νέο σύστημα που νομοθετήθηκε παρά τις αντιρρήσεις των Φορέων δεν στηρίζεται σε ρεαλιστική βάση είναι ανεφάρμοστο και ιδεοληπτικό», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Η ανασφάλεια για το μέλλον και ότι κανείς δεν εγγυάται αν θα συνεχιστεί και με ποια χρηματοδότηση οι χαμηλές παροχές που γίνονται για ένα γιατρό που έχει εκπαιδευτεί είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να πάνε καθώς δεν διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Στην πραγματικότητα δημιουργείται ένα συγκεντρωτικό κρατικοδίαιτο και υποβαθμισμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, χαμηλού κόστους, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Σε αυτό το σημείο μάλιστα θα πρέπει να γίνει σαφή διάκριση ανάμεσα στο δημόσιο σύστημα που αφορά την αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων κονδυλίων, για την παροχή όσο το δυνατόν καλύτερων υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους από τον ασφαλιστικό τους φορέα και στο υποβαθμισμένο κρατικό σύστημα που αντιμετωπίζει τους παρόχους υγείας ως ιδιοκτησία του και διασφαλίζει μόνο ένα μίνιμουμ παροχών για τους ασφαλισμένους.

Παρά το γεγονός ότι η ιδεοληπτική και παρωχημένη προσέγγιση του κρατικοδίαιτου Αντίθετα πιστεύουμε ότι ανοίγει την πόρτα για την έξοδο του ιατρικού σώματος από το σύστημα υγείας και πολύ φοβόμαστε και από τη χώρα καθώς η μετανάστευση του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα αποτελώντας ένα μεγάλο πλήγμα για τη χώρα μας.

Δυστυχώς το σύστημα που έχει θεσμοθετηθεί ζητούμε την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για όσους ιατρούς το επιθυμούν και τη διασφάλιση αξιοπρεπών αμοιβών αντίστοιχων της προσφοράς τους.

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι ο σχεδιασμός των νέων Μονάδων έγινε χωρίς υγειονομικό χάρτη, πρόχειρα και αποσπασματικά και για άλλη μια φορά αγνοήθηκαν οι ανάγκες των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας που έχουν τις μεγαλύτερες υγειονομικές ανάγκες.