χρίστος-βούζας-ρόδα-κεντροαριστερά-κ-67050

Χρίστος Βούζας: Ρόδα, κεντροαριστερά και αλατιέρα

Μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας ο Γιώργος Καμίνης σε μία αποστροφή του λόγου του απέδωσε τις διαστάσεις που πήρε η υπόθεση με τη Ρόδα του Συντάγματος στο γεγονός ότι «η πραγματικά ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση ενοχλεί». Μάλιστα, αν και ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν επέρριψε ευθύνες σε παράγοντες εκτός δήμου, ο κ. Καμίνης συσχέτισε την συγκεκριμένη υπόθεση με αυτή της αλατιέρας του Γιάννη Μπουτάρη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Λίγες ημέρες μετά τη δική μας Ρόδα ήρθε η αλατιέρα του Μπουτάρη και δεν ξέρω τι άλλο έρχεται. Η πραγματικά ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση μάλλον ενοχλεί. Ποιους ενοχλεί, θεωρώ ότι θα το δούμε σύντομα».

Πριν, όμως, ανακαλύψουμε ποιους, κατά το δήμαρχο Αθηναίων, ενοχλούν ο Γ. Καμίνης και ο Γ. Μπουτάρης, που εξελέγησαν στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων δήμων της χώρας και τώρα διανύουν τη δεύτερη θητεία τους, ας δούμε εν συντομία με ποιον τρόπο έγινε αυτό:

Η κάθοδος στην πολιτική για τον τότε Συνήγορο του Πολίτη Γιώργο Καμίνη έγινε μέσω του Φώτη Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ και του τότε (πανίσχυρου) υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιάννη Ραγκούση. Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και του 44% ήταν ο βασικός υποστηριχτής του σημερινού δημάρχου Αθηναίων στις εκλογές του 2010, ενώ και με άλλον αρχηγό (τον Βαγγέλη Βενιζέλο) και με υποπενταπλάσιο ποσοστό (8% στις ευρωεκλογές του 2014) στήριξε τον νυν δήμαρχο Αθηναίων στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Στήριξη στον Γ. Καμίνη προσέφεραν και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις τόσο η ΔΗΜΑΡ (συνιστώσα, πλέον, χωρίς τον Φώτη Κουβέλη, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) όσο και η «Δράση» του Στέφανου Μάνου, δίνοντας στον δήμαρχο το «άρωμα» του (νέο)φιλελευθερισμού, που ήταν και είναι απαραίτητο στο, «δεξιάς απόκλισης», εκλογικό σώμα της Αθήνας.

Η περίπτωση Μπουτάρη είναι περισσότερο πολύπλοκη πολιτικά: Ξεκίνησε το 2002 ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με το ΚΚΕ, το 2004 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία τιμητική θέση, το 2006 ως ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος με την «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 16%, το 2009 υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της «Δράσης» του Στέφανου Μάνου, ενώ το 2010 κέρδισε τη δημαρχία με την στήριξη, κυρίως, του ΠΑΣΟΚ  αλλά και της ΔΗΜΑΡ, της «Δράσης» και της Ντόρας Μπακογιάννη, λίγες μόλις ημέρες πριν η πρώην υπουργός Εξωτερικών ιδρύσει τη,  βραχύβια, «Δημοκρατική Συμμαχία». Έτσι, μόλις οκτώ χρόνια μετά το ΚΚΕ, ο Μπουτάρης γινόταν δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη στήριξη και (νέο)φιλελεύθερων κομμάτων και πολιτικών, που, ομοίως, είναι απαραίτητα στο, επίσης, «δεξιάς απόκλισης» εκλογικό σώμα της Θεσσαλονίκης, ενώ το 2014 επανέλαβε τη νίκη του με τη στήριξη, αυτή τη φορά, του ΠΑΣΟΚ (του Βαγγέλη Βενιζέλου) και της ΔΗΜΑΡ.

Παράλληλα τα ονόματα του Γιάννη Μπουτάρη (παλαιότερα) και του Γιώργου Καμίνη  την τελευταία, ταραγμένη για την κεντροαριστερά, περίοδο, έχουν ακουστεί για την ανάληψη της ηγεσίας του χώρου αυτού. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι και οι δύο διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αλλά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, όχι, όμως, όπως φαίνεται, τουλάχιστον ο Γ. Καμίνης, και με την Φώφη Γεννηματα.  Επιπλέον, και οι δύο δήμαρχοι διατηρούν πολύ καλούς διαύλους επικοινωνίας με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη (τον οποίο μόνο οι εσωκομματικές αντιδράσεις των «καραμανλικών» φαίνεται ότι τον κρατούν, ώστε να μην συνεργαστεί, τουλάχιστον προς το παρόν, με τον «αγαπημένο» των δύο δημάρχων, Βαγγέλη Βενιζέλο, προκειμένου να επιχειρήσει διεύρυνση της ΝΔ προς τα κέντρο-αριστερά): Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Αθηναίων έχει συναντηθεί τρεις φορές τους τελευταίους 14 μήνες με τον πρόεδρο της ΝΔ (την πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2015 πριν την εκλογή του), ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε μία από τις γνωστές του ατάκες έχει πει το… αμίμητο, ότι «στηρίζει τον Μητσοτάκη γιατί είναι πιο καλός απ’ όλους!».

Άρα; Άρα και ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης και από (συγκεκριμένα) κόμματα στηρίχθηκαν και το πολιτικό τους μέλλον περνάει μέσα από συγκεκριμένους πολιτικούς σχηματισμούς. Ωστόσο, ο δεύτερος που το 2019 θα είναι 77 ετών έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι, εφόσον τον επιλέξει η παράταξη του η «Πρωτοβουλία», θα είναι για τρίτη συνεχόμενη φορά υποψήφιος δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο πρώτος που θα είναι (μόλις) 65, όχι μόνο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του αλλά ακόμη κι αν ήθελε να διεκδικήσει ξανά τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, βλέπει ότι, λόγω και πολλών και ισχυρών μνηστήρων αλλά και αρνητικών για τον ίδιο πολιτικών συσχετισμών, ένα τέτοιο εγχείρημα θα ήταν παρακινδυνευμένο. Γι’ αυτό και, όπως λένε πολλοί, σε αντίθεση με τον Μπουτάρη και την αλατιέρα, ο μεγάλος εκνευρισμός για τη Ρόδα. Γι’ αυτό και η εκτίμηση ότι βρίσκεται στο στόχαστρο (του ΣΥΡΙΖΑ που ποτέ δεν τον συμπάθησε; του ΠΑΣΟΚ που κάποτε τον στήριξε αλλά τώρα δεν φαίνεται διατεθειμένο να το ξανακάνει; των ΜΜΕ που υπήρξε ένας από τους «αγαπημένους» τους; κάποιων άλλων που δεν είναι εμφανείς;). Γι’ αυτό και το άγχος της αναζήτησης ενός ευρύτερου πολιτικού ρόλου που, προς το παρόν, παραμένει θολός.

*O Χρίστος Βούζας είναι διευθυντής της, βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση, ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής.