χρίστος-βούζας-ο-τσίπρας-στο-κάδρο-οι-36014

Χρίστος Βούζας: Ο Τσίπρας στο κάδρο, οι συμβασιούχοι σε πρώτο πλάνο

Την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το υπουργείο Εσωτερικών. Επρόκειτο για μία ακόμη έξοδο του Αλέξη Τσίπρα από το Μέγαρο Μαξίμου με προορισμό ένα από τα υπουργεία της κυβέρνησής του, όπως το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο είχε προαναγγείλλει στις αρχές του προηγούμενου μήνα.

Η επίσκεψη στην πλατεία Κλαυθμώνος ήταν η τρίτη κατά σειρά. Είχαν προηγηθεί τα υπουργεία Παιδείας όπου ανακοίνωσε την κατάργηση των Πανελλαδικών και Περιβάλλοντος όπου εξήγγειλε ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ μίλησε και για τα αποτελέσματα της συνεδριάσης του Eurogroup, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο στις αγορές.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, αν δεν υπήρχε η πρωθυπουργική ατάκα με το φέσι, τα θέματα που θα μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον θα ήταν αυτά της επισημοποίησης ότι οι Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 θα γίνουν με απλή αναλογική και, κυρίως, η υπόθεση με τους συμβασιούχους.

Ως προς αυτό, καθόλου τυχαίο δεν ήταν ότι δίπλα στον κ. Τσίπρα εκτός από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, καθοταν και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος με  την τρίτη παράταση των συμβάσεων έως 31.12.2017, προκάλεσε τις περισσότερες πολιτικές και δικαστικές αντιδράσεις. Καθόλου τυχαίο επίσης δεν ήταν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός επιφύλασσε αιχμές όχι μόνο για τους πολιτικούς αντιπάλους του αλλά και για το Ελεγκτικό Συνέδριο, με επίκεντρο την περίφημη διαρροή της απόφασης της Ολομέλειας για τους συμβασιούχους.

Τι όμως νέο μάθαμε για το θέμα των συμβασιούχων από την πρωθυπουργική επίσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών; Ως προς το περιεχόμενο της λύσης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας δεν φάνηκε να είχε κάτι παραπάνω να πει απ’ όσα μέχρι τώρα έχουν πει οι υπουργοί του: Άλλωστε, Βερναρδάκης, Σκουρλέτης και Γεροβασίλη έχουν πει τόσα πολλά και πολλές φορές αντιφατικά πράγματα, που θα ήταν δύσκολο ο πρωθυπουργός να βρει κάτι περισσότερο να πει, την ώρα μάλιστα που ακόμη δεν έχει καθαρογραφεί και δεν έχει δημοσιοποιηθεί η περίφημη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ωστόσο, εκτός του ότι είναι άλλο να ακούς τη δέσμευση ότι θα δοθεί οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων από υπουργικά και άλλο από πρωθυπουργικά χείλη, ο Αλέξης Τσίπρας:

Πρώτον, ενιαιοποίησε τη «γραμμή» της κυβέρνησης στο θέμα των συμβασιούχων, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν είχε «θολώσει». Βεβαίως, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Επανέλαβε ωστόσο ότι τα δύο βασικά κριτήρια θα είναι η κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών και ο χρόνος εργασίας και ότι η όλη διαδικασία θα γίνει από το ΑΣΕΠ ή κάποιον άλλο ανεξάρτητο φορέα.

Δεύτερον, μετατόπισε τον χρόνο λύσης από τον Μάιο για τον οποίο είχε μιλήσει στη συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, o υπουργός Εσωτερικών, στο τέλος του χρόνου. Βεβαίως, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook το Σάββατο, δύο, δηλαδή, ημέρες μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού,  υποστηρίζει ότι  τους «επόμενους δύο μήνες θα τελειώσει το θέμα», αλλά για την πλειοψηφία αν όχι για όλους τους συμβασιούχους, το ζητούμενο είναι όντως «να τελειώσει» και ας γίνει αυτό και στο τέλος του 2017.

Τρίτον, για πρώτη φορά έθεσε δημοσίως το θέμα της εξαίρεσης των προσλήψεων των συμβασιούχων από το λεγόμενο attrition rule, δηλαδή της αναλογίας προσλήψεων – αποχώρησεων από το Δημόσιο που φέτος είναι 1 προς 4, το 2018 θα γίνει 1 προς 3 κοκ. Είναι προφανές ότι για το θέμα η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη και από την κατάληξή της θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το μέλλον πολλών χιλιάδων συμβασιούχων.

Τέταρτον, και τελευταίο, ανέλαβε και ο ίδιος τη δέσμευση ότι οι συμβασιούχοι που εργάζονται σήμερα στο Δημόσιο μέσω των ρυθμίσεων για τις παρατάσεις, θα λάβουν τα δεδουλευμένα τους, ανεξαρτήτως της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση, μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού, φαίνεται να ανάγει το ζήτημα της λύσης ενός χρονίζοντος προβλήματος όπως αυτό των συμβασιούχων, σε μείζον πολιτικό θέμα για την ίδια.  Μένει, τώρα, να ξεπεράσει τα όποια νομικά και συνταγματικά προβλήματα, ώστε πράγματι, να το λύσει. Το αν και σε ποιο βαθμό θα τα καταφέρει, θα το γνωρίζουμε σε λίγους μήνες. Σε κάθε περίπτωση, μετά και την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στο κάδρο με τους συμβασιούχους, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι μία μη, ή ακόμη και μερική, λύση θα κοστίσει πολύ ακριβά.

*O Χρίστος Βούζας είναι διευθυντής της, βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση, ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο NEWS247.gr