Χρίστος Βούζας: Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ Αφγανέ – Αφγανέ

‘Έχουν περάσει σχεδόν 2.500 χρόνια από τότε που ο Αθηναίος ρήτορας Ισοκράτης, ο πνευματικός πατέρας του Ελληνικού Έθνους, είχε υποστηρίξει ότι «‘Έλληνες είναι οι μετέχοντες της ελληνικής παιδείας». Μία φράση που είχε (αναγκαστεί να) επαναλάβει πριν 17 χρόνια (το 2000) ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος για την υπόθεση του Αλβανού σημαιοφόρου μαθητή Οδυσσέα Τσενάι: «Ένα παιδί που μετέχει της ελληνικής παιδείας και αριστεύει, ασφαλώς γίνεται Έλληνας (υπό την ευρύτερη έννοια) και δικαιούται να φέρει την ελληνική σημαία», είχε τονίσει τότε ο συντηρητικός πολιτικός, στεκόμενος απέναντι σε γονείς, μαθητές και κατοίκους της Μηχανιώνας στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι τελικώς αφαίρεσαν με το έτσι θέλω το δικαίωμα του αριστούχου, συμμετέχοντα στην ελληνική παιδεία, συμμαθητή τους να κρατήσει την ελληνική σημαία γιατί, κατά την άποψή τους, είχε την ατυχία να είναι αλβανικής καταγωγής.

Ήταν η εποχή που παρότι, κατά τα φαινόμενα, οι ιδέες της έλκυαν αρκετούς συμπατριώτες μας, η Χρυσή Αυγή, λάμβανε κάτω από 5.000 χιλιάδες ψήφους πανελλαδικά και τα ποσοστά της είχαν μπροστά το μηδέν. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί και ιστορικά ότι σε μία εποχή παχιών αγελάδων, το αυγό του φιδιού ακόμη κι αν επωάζεται, είναι πολύ καλά κρυμμένο με αποτέλεσμα ελάχιστοι να είναι αυτοί που το βλέπουν, ή, ακόμη καλύτερα, που θέλουν να το δουν.

Μία ακόμη απόδειξη αυτής της ιστορικής αλήθειας: Είναι το ίδιο ναζιστικό μόρφωμα που μόλις 14 χρόνια μετά, το 2014, δηλαδή, τέσσερα χρόνια από το ξεκίνημα της κρίσης, και αφού ήδη μέλος της έχει, κατ’ ομολογία του, δολοφονήσει τον Παύλο Φύσσα, λαμβάνει στις ευρωεκλογές εκείνης της χρονιάς 536.409 ψήφους και 9,40%!

Βεβαίως, το να κρατούν αλλοδαποί μαθητές την ελληνική σημαία δεν κάνει μόνο τους χρυσαυγίτες να ανατριχιάζουν αλλά και άλλους που είτε ψηφίζουν είτε ακόμη είναι και στελέχη ή βουλευτές κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Μόνο που οι χρυσαυγίτες είναι αυτοί που «παρεμβαίνουν», ως “Hellas Ultras”, ‘όπως έκαναν το Σάββατο αμαυρώνοντας την παρέλαση στο Εμπορειό της Σαντορίνης, επειδή μια αριστούχος μαθήτρια Αλβανικής καταγωγής τόλμησε να κρατήσει, όπως δικαιούταν, την ελληνική σημαία.

Τελικώς, στην Σαντορίνη, οι χρυσαυγίτες ακύρωσαν την παρέλαση, εφαρμόζοντας εκείνο το περίφημο σύνθημα μετά το Euro του 2004,  όταν κάποιοι ελληναράδες δεν άντεξαν την «εθνική ταπείνωση» της ήττας της πρωταθλήτριας Ευρώπης από την ποδοσφαιρική ομάδα της Αλβανίας: «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ Αλβανέ – Αλβανέ».

Ωστόσο, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα δυτικότερα, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, δεν χρειάστηκαν χρυσαυγίτες για να μην κρατήσει τη σημαία ο 11χρονος Αμίρ από το Αφγανιστάν που είχε, μάλιστα, την ατυχία όχι να είναι αριστούχος αλλά να κερδίσει αυτό το δικαίωμα στην κλήρωση. Εκεί, όπως κατήγγειλε ο συνάδελφος Γιάννης Ευσταθίου, την πρωτοβουλία την πήρε ο ίδιος ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος με το επιχείρημα ότι ο Αμίρ αρνήθηκε να μπει σε εκκλησία με τη σημαία, αποφάσισε να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα και αντ’ αυτού (μιας και τη σημαία που μάλιστα εκκλησιάζεται μπορεί, προφανώς, να την …μολύνει) να κρατήσει ένα πλακάτ με το όνομα του σχολείου του. Ο ίδιος ο Αμίρ, που εξαρχής δήλωνε χαρούμενος που θα παρελάσει και μάλιστα ως σημαιοφόρος με τους συμμαθητές του, αρνείται ότι του ζητήθηκε να μπει στην εκκλησία, προσθέτοντας ότι δεν θα είχε πρόβλημα να το κάνει.

Όμως απ’ ότι φαίνεται κάποιοι άλλοι είχαν και έχουν πρόβλημα με τον 11χρονο Αμίρ καθώς η μοίρα του έλαχε να είναι από το Αφγανιστάν και να έρθει πρόσφυγας στην χώρα, που, μάλλον από συνήθεια, λέει ότι είναι του «Ξένιου Δία».

Είναι εκείνοι που έχουν επεκτείνει το παλιό εμετικό σύνθημα του Euro προσθέτοντας στη θέση του «Αλβανέ», το «Αφγανέ», το «Πακιστανέ», το «Σύριε» και, τελικώς, το «αλλοδαπέ».

*O Χρίστος Βούζας είναι διευθυντής της, βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση, ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής.