χρ-βούζας-μεγαλύτερο-ή-μικρότερο-δημό-91444

Χρ. Βούζας: Μεγαλύτερο ή μικρότερο δημόσιο; Απλώς καλύτερο

Τα δύο Σαββατοκύριακα της (συνήθους) ανόδου στην ΔΕΘ των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών στη χώρα μας, αυτή τη φορά, ήταν πολλαπλώς χρήσιμα για τους πολίτες.

Όσοι παρακολούθησαν τις ομιλίες αλλά και τις συνεντεύξεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ αντιλήφθηκαν πόσο διαφορετική πολιτική και, βεβαίως, οικονομική φιλοσοφία πρεσβεύουν ακόμη και μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που επιβάλλουν τα μνημόνια αλλά και η ξεστρατισμένη από τις ανάγκες των πολιτών της Ευρωπαϊκή (Οικονομική και όχι Κοινωνική) Ένωση.

Διαφορετική φιλοσοφία, που αποτυπώθηκε με τον πιο καθαρό τρόπο στο πώς οι δύο αρχηγοί αντιμετώπισαν το δημόσιο τομέα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ως σοσιαλιστής, σοσιαλδημοκράτης, κέντρο ή σκέτος Αριστερός (σ.σ. οι χαρακτηρισμοί δίνονται ανάλογα με την οπτική του καθενός) μίλησε για την ανάγκη προσλήψεων σε έναν καθημαγμένο, όπως είπε, από τα μνημόνια δημόσιο τομέα, ανακοινώνοντας 10.000 προσλήψεις στην υγεία. Παράλληλα η κυβέρνησή του έχει ανακοινώσει με τον έναν ή άλλο τρόπο ακόμη 10.000 προσλήψεις (με επίκεντρο την παιδεία) για τη διετία 2016-2017, ενώ έχει διώξει τους εργολάβους καθαριότητας από υπουργεία, νοσοκομεία και άλλους δημόσιους φορείς και στη θέση τους προσέλαβε συμβασιούχους, των οποίων, μαζί με τους παλαιότερους, έχει προαναγγείλει ότι θα παρατείνει τις συμβάσεις έως το 2017. Είναι σαφές ότι η πολιτική του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική (λελογισμένης, προς το παρόν) διεύρυνσης του δημόσιου τομέα σε τομείς όπου «πονούσε» όπως είναι η υγεία και η παιδεία αλλά και σε άλλους, όπως η καθαριότητα, που σταδιακά παραχωρούνταν σε ιδιώτες.

Ο, νεοφιλελεύθερος, οικονομικά φιλελεύθερος, κεντρό ή σκέτος δεξιός (σ.σ. επίσης, οι χαρακτηρισμοί δίνονται ανάλογα με την οπτική του καθενός) Κυριάκος Μητσοτάκης, από την άλλη, εμφανίστηκε να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μίλησε για μικρότερο κράτος χωρίς όμως απολύσεις, όπως διαβεβαίωσε πολλάκις, αλλά μέσα από την αναλογία αποχωρήσεων – προσλήψεων με τον μηδενισμό των δεύτερων, μείωση των συμβασιούχων και εκχώρηση στον ιδιωτικό τομέα τις ανάλογες υπηρεσίες (όπως για παράδειγμα την καθαριότητα) αλλά και καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών και δομών του δημοσίου. Είναι σαφές τόσο από την πολιτική που εφάρμοσε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά, όσο και από αυτά που παγίως εκφράζει, τα οποία και αποτύπωσε καθαρά στη ΔΕΘ, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει ότι η χώρα μας, αν και στο μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ σε σχέση με το δημόσιο, έχει περιθώρια να το μικρύνει και άλλο εκχωρώντας διάφορες υπηρεσίες σε ιδιώτες, ώστε, κατά τον κ. Μητσοτάκη, να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του.

Χρειαζόμαστε, όμως, μικρότερο ή μεγαλύτερο δημόσιο στην Ελλάδα; Το βέβαιο είναι ότι χρειαζόμαστε (πολύ) καλύτερο δημόσιο.

Ως προς αυτό, ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, όσο κι αν λέει ότι δεν τον άφησαν οι συντεχνίες, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο… Δημήτρης Σταμάτης κλπ, αλλά και το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχτισε μαζί με το ΠΑΣΟΚ το σημερινό πελατειακό κράτος, φαίνεται να ξεκινούν με ντεσαβαντάζ. Δικαίως, οι πολίτες μπορεί να είναι καχύποπτοι, ρωτώντας γιατί ο ίδιος ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά τα στελέχη του κόμματος του που ήταν παλαιότερα και, τώρα, θέλουν να ξαναγίνουν υπουργοί, δεν μεταρρύθμισαν όλα αυτά τα χρόνια το δημόσιο. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό, το ερώτημα που έρχεται στα χείλη των πολιτών, αλλά και το, αμέσως, επόμενο: Μήπως το σημερινό δημόσιο που έχει χάσει περί τους 400.000 υπαλλήλους είναι καλύτερο από αυτό του 2009;

Όμως και ο πρωθυπουργός, αν και δεν κουβαλάει τα βαρίδια του παρελθόντος του αντιπάλου του, έχει να αντιμετωπίσει την καχυποψία των πολιτών. Έγινε, άραγε, καλύτερο το δημόσιο, όταν είδαμε αθρόες προσλήψεις την δεκαετία του 1980 ή την πενταετία διακυβέρνησης Καραμανλή; Παρείχε, μήπως, καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες του;

Είναι προφανές ότι τα δύο μεγάλα κόμματα διαφωνούν, για λόγους ιδεολογικούς, σχετικά με το μέγεθος του δημοσίου. Ωστόσο, ευτυχώς, συμφωνούν, έστω και επί της αρχής, σε άλλα: Στο ότι, για παράδειγμα, πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση και κινητικότητα. Στο ότι πρέπει, επιτέλους, να λειτουργήσει το e-Δημόσιο με τη διασύνδεση των βάσεων δεδομένων και το Μητρώο πολιτών.

Είναι πράγματα που εξήγγειλαν αλλά δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων, βεβαίως, αυτών της ΝΔ και του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη. Ιδού, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό για τη σημερινή κυβέρνηση και τον νυν υπουργό για να κάνουν το δημόσιο καλύτερο. Κι ας είναι και (λίγο) μεγαλύτερο.

* Ο Χρίστος Βούζας έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε όλο φάσμα των ΜΜΕ και είναι διευθυντής της βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση ιστοσελίδαςaftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής.

Πηγή:news247