χ-σταυρινάδης-προτεραιότητα-υποδομέ-302167

Χ. Σταυρινάδης: Προτεραιότητα υποδομές και ΧΥΤΥ

«Η όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δημιουργία ΧΥΤΥ», αποτελεί      άμεση προτεραιότητα και μοναδική διέξοδο, ταυτόχρονα, που θα επιφέρει την οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Ικαρίας, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Χρήστος Σταυρινάδης.

Παράλληλα τονίζει ότι με αφορμή τις «ανυπολόγιστες καταστροφές της θεομηνίας του Οκτωβρίου», ζήτησε και πέτυχε τη χωροθέτηση των ποταμών και των κυριότερων χειμάρρων προκειμένου να ακολουθήσει καθαρισμός και διευθέτηση της κοίτης τους, προγραμματίζοντας επίσης και τη κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

Προσθέτει δε, ότι στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας, η ανάπτυξη ΑΠΕ βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά του.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του δημάρχου Ικαρίας, Χρήστου Σταυρινάδη, έχει ως εξής:

 

  • – Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής σας και σε ποιες ενέργειες έχετε προχωρήσει για την επίλυσή τους;

 

Η έλλειψη υποδομών. Το οδικό δίκτυο αποτελείται κατά 30% από χωματόδρομους και μετά τις πρόσφατες καταστροφές, τόσο ο κύριος οδικός άξονας όσο και οι δευτερεύοντες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

Σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων δεν υπάρχει. Οι βιολογικοί καθαρισμοί είναι ανύπαρκτοι, τα λιμάνια μισοτελειωμένα, η ανεξέλεγκτη κτηνοτροφία σε συνδυασμό με την έλλειψη σφαγείου δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα αλλά και επιτείνει την περιβαλλοντική καταστροφή.  Η έλλειψη επαρκούς θαλάσσιας και αεροπορικής συγκοινωνίας και η απουσία πύλης εισόδου στο νησί μας για να δεχόμαστε charters συρρικνώνει τον τουρισμό μας.

Στο μικρό διάστημα από την παραλαβή του Δήμου, προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ανοιχτό το οδικό δίκτυο που κατά διαστήματα έκλεινε από κατολισθήσεις και με πιέσεις στα διάφορα Υπουργεία έγινε εφικτό να αναλάβει η «Εγνατία Α.Ε.» την μελέτη – επίβλεψη και Δημοπράτηση του κατεστραμμένου κύριου οδικού άξονα και ελπίζουμε αμέσως μετά το Πάσχα να αρχίσει η επισκευή του.

Επίσης, η διαχείριση των απορριμμάτων και η δημιουργία ΧΥΤΥ είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας. Οι μελέτες για τους βιολογικούς καθαρισμούς ολοκληρώνονται και ήδη μερικές έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση.  Η ολοκλήρωση του λιμανιού του Ευδήλου μετά και από δικές μας ενέργειες, σε συνεργασία με τον βουλευτή Σάμου κ. Π. Βαρδίκο, φαίνεται ότι ξεκινά το καλοκαίρι.  Σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα φορέα που θα αναλάβει με την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ την δημιουργία σφαγείου και ταυτόχρονα μετά από σύσκεψη αποφασίσθηκε η διερεύνηση της δυνατότητας να επανέλθει το πρόγραμμα εκτατικοποίησης (απόσυρσης) των αμνοεριφίων ώστε να ελαττωθεί το ζωικό φορτίο από το νησί μας.

 

•- Ποιες ήταν οι προτεραιότητές σας τις πρώτες 100 ημέρες στη θέση του Δημάρχου Ικαρίας αλλά και τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζετε λόγω της προσαρμογής στον «Καλλικράτη»;

 

Άμεση προτεραιότητα μας ήταν από την στιγμή που αναλάβαμε, η επούλωση των πληγών από τις πρόσφατες καταστροφές της θεομηνίας.  Παράλληλα η διαχείριση των απορριμμάτων που αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο νησί μας και συγχρόνως η σωστή υδροδότηση, η διατήρηση ανοιχτού του οδικού δικτύου που λόγω των κατολισθήσεων είχαμε συνεχείς αποκλεισμούς οικισμών, και τέλος η δημιουργία ικανού διοικητικού μηχανισμού στο Δήμο για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Η προσαρμογή στο Καλλικράτη απαιτούσε ένα τέτοιο μηχανισμό που δεν τον είχαμε.  Δεν υπήρχε Νομικός Σύμβουλος, Οικονομική-Ταμειακή και Τεχνική Υπηρεσία.  Προσπαθούμε να συγκροτήσουμε τις υπηρεσίες αυτές ώστε να αποκτήσουμε  διαχειριστική επάρκεια για να μπορούμε να διεκδικούμε και να αναλαμβάνουμε έργα από το ΕΣΠΑ.

 

  • – Δεδομένου ότι στο πρόσφατο παρελθόν η Ικαρία αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να μη σημειωθούν και φέτος φαινόμενα τέτοιου είδους, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου;

 

Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και  Αλιείας και με τις αντίστοιχες ναυτιλιακές εταιρείες. Αίτημα μας είναι να υπάρξει και δεύτερο πλοίο κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών και να ενισχυθεί η θαλάσσια συγκοινωνία με τα υπόλοιπα νησιά.

 

  • – Επιπλέον, η Ικαρία δεν έχει μαρίνα για ιδιωτικά σκάφη, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Ποια είναι τα σχέδιά σας προς αυτή την κατεύθυνση;

 

Σήμερα μπορούν να φιλοξενηθούν λίγα σκάφη στα λιμάνια του Αγίου Κυρήκου και του Ευδήλου.  Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε προσπαθήσαμε να προωθήσουμε την δημιουργία του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στο Άγιο Κήρυκο.  Έχουμε επισκεφθεί επανειλημμένα τον ΕΟΤ και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης και σε συνεργασία τόσο με τον Υφυπουργό κ. Νικιτιάδη όσο και με υπηρεσιακούς παράγοντες έχει δρομολογηθεί η προώθηση της δημιουργίας του καταφυγίου δυναμικότητας 57 σκαφών.

 

  • – Όπως μας προαναφέρατε, τον περασμένο Οκτώβριο στην Ικαρία λόγω της έντονης βροχόπτωσης σημειώθηκαν τεράστιες φυσικές κι υλικές καταστροφές, που είχαν μάλιστα κι ως συνέπεια το χαμό ενός συνανθρώπου μας. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας και ποιο είναι τα σχέδιά σας προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογες καταστροφές στο μέλλον;

 

Οι καταστροφές από την θεομηνία του Οκτώβρη του 2010 είναι ανυπολόγιστες. Ουσιαστικά εξαρθρώθηκε το οδικό δίκτυο της Ικαρίας αλλά και οι καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον υπήρξαν πρωτοφανείς. Το χωρίο Αμάλου κόπηκε στα δύο από τους χείμαρρους και είχαμε τον τραγικό χαμό ενός συνανθρώπου μας που όλους μας συγκίνησε και μας συντάραξε.  Στο Καρκινάγρι πέρα από το γεγονός ότι πλημμύρισαν τα σπίτια και τα καταστήματα, με αποτέλεσμα μεγάλη οικονομική καταστροφή, έκλεισε και η είσοδος του λιμανιού από προσχώσεις και τώρα γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού των σκαφών που βρίσκονται μέσα. Να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, άλλες δύο φορές είχαμε πλήρη αποκλεισμό του ίδιου χωριού από κατολισθήσεις .  Όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία ζητήσαμε άμεσα από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να γίνει χωροθέτηση των ποταμών και των κυριότερων χειμάρρων για να ακολουθήσει καθαρισμός και διευθέτηση της κοίτης τους.  Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της υπερβόσκησης που αποψιλώνει τα βουνά από τους θάμνους και θα προσπαθήσουμε σαν Δημοτική Αρχή να διατηρήσουμε ανοιχτή την ροή των χειμάρρων ενώ παράλληλά στα πλαίσια του εφικτού θα προγραμματίσουμε μικρά αντιπλημμυρικά έργα.

  • – Τονίσατε ότι η δημιουργία ΧΥΤΥ βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητές σας. Κατά την άποψή σας, αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή προκειμένου να υπάρξει οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού;

 

Πράγματι, η  όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δημιουργία ΧΥΤΥ, αποτελεί τη μοναδική διέξοδο και όπως είπα, βρίσκεται στις άμεσες επιδιώξεις μας.  Συν τοις άλλοις πιστεύω ότι η ανακύκλωση, όπου πρέπει να γίνει συνείδηση σε κάθε πολίτη, θα συμβάλλει επίσης, ουσιαστικά στην ελάττωση του φορτίου που δέχονται οι ΧΑΔΑ. Έχουμε τρομερές ελλείψεις σε μηχανικά μέσα (απορριμματοφόρα, κάδους, πλυντήρια κ. α.). Ζητήσαμε την βοήθεια του κράτους και ελπίζουμε να βρεθεί λύση. Πάντως μόνο με την καλή πρόθεση δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση.

 

  • – Η Ικαρία είναι γνωστή για τα ιαματικά λουτρά της. Με ποιον τρόπο μπορούν να γίνουν πόλος έλξης επισκεπτών και μάλιστα υψηλού οικονομικού επιπέδου;

 

Τα ιαματικά λουτρά της Ικαρίας έχουν υψηλή θεραπευτική δράση. Επιδίωξη μας είναι να προβάλλουμε τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες ώστε το ρεύμα του ιαματικού τουρισμού να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί.  Ατυχώς η δημοτική επιχείρηση που είχε την εκμετάλλευση των λουτροπηγών δεν μετατράπηκε σε Α.Ε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή έως την 31-12-10 όπως προέβλεπε ο Νόμος, με αποτέλεσμα να έχει μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης.  Αυτό δημιουργεί αρκετά εμπόδια και προβληματιζόμαστε πως θα τα ξεπεράσουμε. Επιδίωξη μας είναι ο εκσυγχρονισμός των λουτρικών καταστημάτων και της ξενοδοχειακής υποδομής ώστε να δημιουργηθεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους ιαματικός τουρισμός υψηλού επιπέδου.

 

  • – Το νησί σας είναι ιδανικό λόγω των ισχυρών ανέμων, για την ανάπτυξη ΑΠΕ με έμφαση στην χρήση της αιολικής ενέργειας. Με ποιον τρόπο ο δήμος μπορεί να υποβοηθήσει τέτοιου είδους προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής;

 

Η ανάπτυξη ΑΠΕ είναι μέσα στα σχεδία μας. Ήδη προχωρεί η δημιουργία στην περιοχή Προεσπέρα των Ραχών του υβριδικού υδροηλεκτρικού έργου της ΔΕΗ, πρωτοπόρου στο είδους του σε ολόκληρη την Ευρώπη.  Το έργο βασίζεται στον συνδυασμό εκμετάλλευσης, υδατόπτωσης και αιολικής ενέργειας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας (αιολικά πάρκα) πρέπει να γίνει με σύνεση χωρίς να επέλθει αλλοίωση στο Ικαριακό τοπίο.  Επίσης μέσα στις άμεσες επιδιώξεις μας είναι η διερεύνηση και η μελέτη των δυνατοτήτων που προσφέρει η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας της Ικαρίας.