Β. Κικίλιας: To ψάρι βρωμάει από το κεφάλι

Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση την οποία κατηγορεί ότι «δεν έχει σχέδιο στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική» ασκεί    με άρθρο του στην aftodioikisi.gr, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή τα τεκταινόμενα το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Κερατέα.

Παράλληλα απευθύνει κάλεσμα στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοικήσης και στην ενεργή κοινωνία των πολιτών να προσέλθουν και πάλι στο τραπέζι του διαλόγου, για την επανεξέταση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το πλήρες κείμενο του άρθρου του Βασίλη Κικίλια στην aftodioikisi.gr, έχει ως εξής:

«Περισσότερες από 130 ημέρες αναταραχής συμπληρώνονται στην πολύπαθη πλέον λεωφόρο Λαυρίου.

Εκεί όπου το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται, με τη κυβέρνηση να πρωταγωνιστεί σε απάθεια και να παραμένει απλός παρατηρητής.

Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς θέλει να κάνει.

Έχουμε όμως τα εξής δεδομένα:

Η κυβερνητική παραλυσία στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων:

  • έχει οδηγήσει σε έναν ιδιότυπο»αποκλεισμό»μια πανέμορφη περιοχή της Αττικής
  • έχει εγκαταστήσει μια πολυάριθμη ομάδα αστυνομικής δύναμης, η συντήρηση της οποίας έχει τεράστιο κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο
  • έχει δημιουργήσει ένα «νέου τύπου» κοινωνικό αυτοματισμό, μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων
  • έχει εξαγριώσει ακόμα και τους πιο φιλήσυχους δημότες της περιοχής

Tέλος και πιο σημαντικό

  • θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων.

Η στάση της κυβέρνησης σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, κινείται παράλληλα με τη στάση της για την έξοδο της χώρας από τη κρίση:

Δε λέει την αλήθεια και προφανώς δεν έχει σχέδιο.

Κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον Καλλικράτη.

Και δυστυχώς επιβεβαιωθήκα όταν ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, έλεγα πως το νέο οικοδόμημα, που θα «φιλοξενούσε» μικρούς πρωθυπουργούς, έχει έλλειψη πόρων, υποδομών και εξουσιών.

Ακόμα και στο οξυμένο -με κοινωνικούς και οικονομικούς όρους- πρόβλημα των απορριμμάτων ο Περιφερειάρχης δεν έχει καμία ισχύ. Εντύπωση, μάλιστα όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr ( http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/11039) προκαλεί η ενέργεια του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Ηλία Λιακόπουλου να υπογράψει απόφαση για την ένταξη εργοστασίων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμάτων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αττικής με τον τίτλο του… περιφερειάρχη Αττικής!… Τίτλο, δηλαδή, που κατέχει ο Γιάννης Σγουρός.

Με λίγα λόγια, κύριοι…ας σοβαρευτούμε.

Που είναι οι νέες τεχνολογίες και οι ΧΥΤΥ, όπως προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες;

Που είναι η προώθηση της ανακύκλωσης;

Που είναι η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών:

Το τραπέζι πρέπει να ξαναστηθεί. Για να μπορούμε να συνθέσουμε το παζλ.

Όλοι! Τοπική Κοινωνία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Επιστημονική και Ακαδημαϊκή Κοινότητα, ο επιχειρηματικός κόσμος και η ενεργή κοινωνία των πολιτών.

Και κάτι τελευταίο…

Η χωρητικότητα του κυττάρου, το οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί, προορίζεται να μπορεί να συμπεριλάβει, να δεχθεί 127.000 τόνους απορρίμματα. Αυτό για να καταλάβετε συγκριτικά τι τάξη μεγέθους συνιστά, πρέπει να σας πω ότι 127.000 περίπου τόνοι αποτελούν το 7% του συνόλου των απορριμμάτων της Αττικής σε ετήσια βάση. Το σύνολο των απορριμμάτων της Αττικής σε ετήσια βάση ανέρχεται σε ένα ύψος της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων τόνων. Άρα μιλούμε για ένα μικρό κύτταρο.

Αξίζει με λίγα λόγια αυτό το παράλογο σκηνικό Φαρ Ουέστ, όταν σε λιγότερο από ένα χρόνο το κύτταρο της Κερατέας θα…μπουκώσει;

Τι θα γίνει μετά:

Ποια είναι η πρόβλεψη;

H Πολιτεία ανύπαρκτη και χωρίς μακροπρόθεσμο σχέδιο.

Το ψάρι προφανώς «βρωμάει» από το κεφάλι…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - 'ΑΡΘΡΑ