Στεργίου: Η Πεντέλη έχει οικισμούς από το 17ο αιώνα

Την άμεση λήψη σωστών και δίκαιων αποφάσεων προκειμένου να μην αδικηθεί κανένας κάτοικος της Πεντέλης, από το εγχείρημα του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την διακήρυξη για τους δασικούς χάρτες στην περιοχή, ζητάει με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου. «Οι περιοχές αυτές, που το 1945 ήταν δάσος μέχρι την Αθήνα, ήταν από τότε  κατοικημένες και σήμερα που με ελεγχόμενους μεθόδους και διαδικασίες τα λυκορέμματα  και οι πλαγιές του Πεντελικού έγιναν την δεκαετία του ΄70 – ΄80 οικισμοί  και  νομιμοποιούν την παρανομία τους με αυτούς τους δασικούς χάρτες», λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα καταγγέλλει την επιλογή του υπουργείου να μη ζητήσει την άποψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και καλεί την Κυβέρνηση να προωθήσει τη θέσπιση μέτρων που να εγγυώνται την προστασία του Πεντελικού περιβάλλοντος.

Προσθέτει δε, ότι σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της πολιτείας να προχωρήσει στη δημιουργία δασικών χαρτών που να οριοθετούν τις δασικές και αναδασωτέες περιοχές κινείται στη σωστή κατεύθυνση κι ως εκ τούτου τη στηρίζει.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου, έχει ως εξής:

ΕΡ. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για τις πρώτες ημέρες , ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα με τα οποία ήρθατε αντιμέτωπος λόγω της προσαρμογής στο Καλλικράτη;

Προφανώς και οι προτεραιότητες μας για το α΄ τρίμηνο της Καλλικρατικής διακυβέρνησης, ήταν το να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το χρονικό οδηγό που το ΥΠΕΣ μας έστειλε. Τον οποίο ολοκληρώσαμε και από την εφαρμογή του διεφάνη ότι απαιτούνται να γίνουν αρκετές διορθώσεις στη Καλλικρατική δομή, όπως αυτή έχει σχεδιαστεί. Θα πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα εκλογής του συμπαραστάτη του δημότη, της επιτροπής διαβούλευσης, της αντιπροσώπευσης των συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων από τον Πρόεδρο στα Δημοτικά Συμβούλια κ.α

Τα σημαντικότερα όμως που αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζουμε αυτήν την περίοδο είναι η διάλυση των Επιχειρήσεων  Ιδιωτικού Δικαίου, η σύσταση των 2 νέων ΝΠΔΔ, οι μεταφορές αρμοδιοτήτων , οι μετακινήσεις προσωπικού, η ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων που οι θεσμοί αυτοί επιβάλλουν.

Κυρίαρχο όμως είναι το μεγάλο πρόβλημα σε όλη αυτή την διαδικασία μετάπτωσης στο Καλλικράτη , κυρίως με Δήμους που συγκροτήθηκαν με συννενούμενους Δήμους και Κοινότητες, η υφιστάμενη κακή οικονομική κατάσταση στους περισσότερους Δήμους, πάνω στην οποία καλούμεθα να στήσουμε τον Καλλικράτη, σε συνδυασμό βέβαια με την αναγκαιότητα  αλλαγής πνεύματος και φιλοσοφίας  αιρετών και εργαζομένων, κυρίως στις κατευθύνσεις εφαρμογής των διαδικασιών Διαύγειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης οι οποίες για μένα αποτελούν ίσως και το μεγάλο ζητούμενο για την επανάκτηση της χαμένης αυτοδιοικητικής αξιοπιστίας μας.

Ιδιαίτερο πρόβλημα ακόμη φαίνεται να υπάρχει στην απορρόφηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από του Δήμους εκείνους που σύστησαν δύο ΝΠΔΔ και δεν έχουν Επιχείρηση Ιδιωτικού Δικαίου.

ΕΡ. Ποιες είναι κατά την άποψη σας οι σημαντικότερες παραλείψεις στο εγχείρημα του ΥΠΕΚΑ ,αναφορικά με την διακήρυξη για τους δασικούς χάρτες σε Πεντέλη και Ν.Πεντέλη;

Η  ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ  δασικών χαρτών που να οριοθετούν τις δασικές και αναδασωτέες περιοχές προφανώς και την στηρίζουμε. Αποτελεί μία πολύ καλή πρόθεση της Πολιτείας η οποία αποφάσισε τελικά να παρέμβει μετά  από αιώνες για να επιλύσει το θέμα.

Η εφαρμογή αυτής της απόφασης στην Πεντέλη έγινε, χωρίς να ζητηθεί η άποψη και η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πάνω στο δασικό υπόβαθρο του 1945 και αρχής γενομένης από το φερόμενο ως Πολεοδομικό Κέντρο της πόλης μας με βάση το υπό έκδοση  Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο πάνω στους πλήρως πολεοδομημένους και οικιστικά εξυπηρετούμενους παλαιότερους οικισμούς της πόλης που κατοικούνται από τους αυτόχθονες κυρίως Σαρακατσαναίους Πεντελιώτες από το 17ο αιώνα.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μία εκρηκτική ατμόσφαιρα στους κατοίκους της περιοχής που κατάφορα αδικούνται αφού καλούνται να αποδείξουν ότι οι περιοχές τους στις οποίες κατοικούν επί αιώνες δεν είναι σήμερα δασικές και αναδασωτέες, την  ίδια στιγμή που οι Οικοπεδικοί – Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί της περιοχής την περίοδο 1970-1975 αγόρασαν δάση, τα μετέτρεψαν σε οικιστικό ιστό και με τους σημερινούς δασικούς χάρτες νομιμοποιούν  την παρανομία τους.

Εδώ και δέκα (10) χρόνια εκκρεμεί στην περιοχή η ψήφιση του Γ.Π.Σ. της πόλης το οποίο έχει συνταχθεί από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας  (ΟΡΣΑ) και έχει ψηφιστεί δύο φορές επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και έχει υποβληθεί στο Νομοθετικό του ΥΠΕΚΑ για έκδοση.

Στηρίζουμε με απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου τον αγώνα των νόμιμων ιδιοκτητών της Πεντέλης των πατροπαράδοτων οικισμών  Αγίας  Τριάδας, Γκορτζέζας, Μπουρμπάχτι και Νταού Πεντέλης που εμπεριέχονται στο υπό έκδοση Γ.Π.Σ.   Πεντέλης (του 2008) και που σήμερα με τους χάρτες που εκδόθηκαν κινδυνεύουν οι ιδιοκτησίες τους και ΚΑΛΟΥΜΕ το αρμόδιο Υπουργείο και την Κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που πρέπει ώστε να αρθεί η αδικία που συντελείται και να προστατευτεί το Πεντελικό περιβάλλον.

ΕΡ. Ποιες είναι οι ενστάσεις της Δημοτικής Αρχής πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο, ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες σας αναφορικά με το θέμα και πως κρίνετε το γεγονός ότι δεν εκλήθη να εκφράσει την άποψη της η Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Θεωρώ μεγάλο λάθος το ότι δεν εκλήθημεν να εκφράσουμε την άποψη μας και να συμμετέχουμε στο σχεδιασμό των δασικών χαρτών από την αρχή. Οι περιοχές Γκορτζέζα, Αγ.Τριάδα, Μπουρμπάχτι και Νταού Πεντέλη, που χαρακτηρίζονται δασικές περιοχές με τους χάρτες δεν είναι δάση, είναι οικισμοί πλήρως και νόμιμα δομημένοι, με ρυμοτομία, αποχέτευση, φως, νερό, τηλέφωνο και σε αυτές ζουν αυτόχθονες κάτοικοι από τον 17ο αιώνα και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται δασοκεντρικά χωρίς να εξετάζονται  πολεοδομικοί, ανθρωποκεντρικοί, κοινωνικοί κ.α παράγοντες. Οι περιοχές αυτές, που το 1945 ήταν δάσος μέχρι την Αθήνα, ήταν από τότε  κατοικημένες και σήμερα που με ελεγχόμενους μεθόδους και διαδικασίες τα λυκορέμματα  και οι πλαγιές του Πεντελικού έγιναν την δεκαετία του ΄70 – ΄80 οικισμοί  και  νομιμοποιούν την παρανομία τους με αυτούς τους δασικούς χάρτες, καλούμεθα να τις εξετάσουμε δασοκεντρικά και να ξεχάσουμε ότι η κατάσταση τους οφείλεται  στην κατά το δοκούν λειτουργία του Κράτους μας.

ΕΡ. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους κατοίκους της Πεντέλης που εξέφρασαν έντονες ανησυχίες σχετικά με την διαφύλαξη της περιουσίας τους;

Θεωρούμε ότι το Υπουργείο έχει πρόθεση να ρυθμίσει μια κατάσταση που υπάρχει επί χρόνια  και που το Κράτος δημιούργησε με πράξεις και παραλείψεις  του και να προστατεύσει το Πεντελικό περιβάλλον αποδίδοντας το δίκαιο. Τη θέση αυτή τη στηρίζουμε. Με όλες μας τις δυνάμεις θα προωθήσουμε την ενημέρωση των αρμοδίων, για να ληφθούν σωστές αποφάσεις και να μην αδικηθεί κανένας,  σε πλαίσια νομιμότητας που οι αυτόχθονες Πεντελιώτες  τήρησαν επί χρόνια, παρά την συνεχή κρατική παρανομία, για την απόκτηση και δημιουργία της περιουσίας τους στο Πεντελικό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - 'ΑΡΘΡΑ


Αφήστε μια απάντηση