σπ-νικολάουτώρα-ευρυζωνικότητα-και-σ-302213

Σπ. Νικολάου:Τώρα Ευρυζωνικότητα και στην Αυτοδιοίκηση

«Να επιταχυνθεί η υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων στις τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ζήτησε με την ομιλία του στο συνέδριο καινοτομίας του Economist με τίτλο «Μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση χωρίς επενδύσεις στην ευρυζωνικότητα;», επικεφαλής νοτιανατολικής Μεσογείου και διευθύνων σύμβουλος, Ericson Hellas, Σπύρος Νικολάου.

Παράλληλα ο κ. Νικολάου τόνισε ότι η ευυζωνικότητα εξυπηρετεί ιδανικά όλες τις συνιστώσες της κοινωνίας μεταξύ των οποίων και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πάμπολους τομείς.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του επικεφαλής νοτιανατολικής Μεσογείου και διευθύνοντα συμβούλου, Ericsson Hellas κ. Σπύρου Νικολάου είναι το εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κ. Πρέσβη, αξιότιμοι επίσημοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, αγαπητοί φίλοι, σας καλωσορίζω στο πρώτο συνέδριο καινοτομίας του Economist.

Η ERICSSON HELLAS στηρίζει αυτό το συνέδριο, γιατί πρέπει οι Κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία να αναπτύξουμε όλοι μαζί ένα κοινό στρατηγικό όραμα, εγκαταλείποντας τα σκουριασμένα και ακατάλληλα εργαλεία των παραδοσιακών προσεγγίσεων και την εγωκεντρική συχνά δε αθέμιτη και καταστρεπτική για την αγορά αντιεπιχειρηματική και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Το θέμα αυτό του συνεδρίου είναι εξαιρετικά σημαντικό, καίριο θα τολμούσα να πω για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από το 70% των δημοσίων υπηρεσιών παρέχονται ήδη ηλεκτρονικά, μέσω δικτύων ευρυζωνικότητας, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα, την ευκολία, την ταχύτητα και την ποιότητα των υπηρεσιών.

Η ευρυζωνικότητα εξυπηρετεί ιδανικά όλες τις συνιστώσες της κοινωνίας, την Κυβέρνηση, τις κρατικές υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία των πολιτών. Εμείς στην ERICSSON το ξέρουμε καλά, αφού το 45% της παγκόσμιας τηλεπικοινωνιακής κίνησης περνά μέσα από τα δικά μας δίκτυα, βρισκόμαστε σε 170 χώρες, ενώ στην Ελλάδα επενδύουμε από το 1960 και σήμερα πάνω από 800 εξειδικευμένα στελέχη εργάζονται άμεσα ή έμμεσα για εμάς παράγοντας καινοτομία.

Η ERICSSON διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα χαρτοφυλάκια ευρεσιτεχνιών, με 27 χιλιάδες πατέντες και όπως διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην κινητή τηλεφωνία, έτσι τώρα ηγείται στην ανάπτυξη και εξάπλωση της ευρυζωνικότητας.

Το ερώτημα-τίτλος του συνεδρίου είναι κρίσιμο, γιατί η Ελλάδα αλλάζει και θα περάσει μέσα από δύσκολες αποφάσεις. Σας διαβεβαιώνω όλους ότι η επένδυση στην έξυπνη τεχνολογία και στα δίκτυα ευρυζωνικότητας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την έξοδο από την κρίση.

Σε δύσκολους καιρούς για την οικονομία, όπως η σημερινή, χρειαζόμαστε ένα όραμα για το μέλλον, που θα αξιοποιεί τη δύναμη της παγκοσμιοποίησης. Χρειαζόμαστε τις πράσινες αξίες και την τεχνολογία αιχμής για την πληροφορία και την επικοινωνία.

Κάτω από τις σημερινές συνθήκες όποιος συνεχίζει να συμπεριφέρεται όπως πριν από 50 χρόνια, οδεύει αναπόφευκτα στην αποτυχία. Η ευρυζωνικότητα αποτελεί θεμελιακό παράγοντα για:

–       Την αύξηση της παραγωγικότητας

–       Την τόνωση της ανταγωνιστικότητας

–       Την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της σύστασης νέων επιχειρήσεων

–       Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

–       Τη διαφάνεια

–       Τη μείωση των παγκοσμίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

–       Τη διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

–       Την τηλεϊατρική

–       Τη διευκόλυνση και αναβάθμιση της εργασίας και ποιότητας ζωής των ανθρώπων των αγροτικών περιοχών, συμβάλλοντας στον περιορισμό της αστυφιλίας και βελτιώνοντας την κοινωνική γεωγραφική δομή μιας χώρας

Εδώ και πενήντα χρόνια η ERICSSON HELLAS έχτισε μεγάλο μέρος των έξυπνων υποδομών επικοινωνίας της χώρας. Σήμερα επενδύουμε και είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε με όποιον τρόπο ζητήσει η Πολιτεία, η αγορά, οι δημόσιες υπηρεσίες και οι συνεργάτες μας στην εξάπλωση και ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας.

Μόνο έτσι θα γίνει η Ελλάδα κόμβος προηγμένης τεχνογνωσίας και εξαγωγική δύναμη ταλέντου και πετυχημένων εφαρμογών στην ευρύτερη περιοχή. Αν θέλουμε λοιπόν να βγει η Ελλάδα από την κρίση, τότε πρέπει να επενδύσουμε στην ευρυζωνικότητα. Η ευρυζωνικότητα είναι χωρίς αμφιβολία η τεχνολογία που βρίσκεται στο κρίσιμο στάδιο της μετάβασης από τη φάση της χρηματοδότησης στη φάση της πλήρους αξιοποίησης και παραγωγής.

Για να διαβεί γρήγορα αυτόν τον Ρουβίκωνα πρέπει να γίνουν χωρίς καθυστερήσεις αμέσως τα εξής:

  • Να επιταχυνθεί η υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων στις τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Να δημιουργηθούν οι αναγκαίες για την ανάπτυξη και εξάπλωση της ευρυζωνικότητας υποδομές και να διασφαλιστεί η πρόσβαση χαμηλού κόστους στο διαδίκτυο
  • Να προωθηθεί ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον
  • Να στηριχθούν και να τονωθούν συνεργασίες μεταξύ διαφορετικών κλάδων, όπως ενέργειας, όπως μεταφορών και ούτω καθεξής, με στόχο την ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών
  • Να εξυγιανθεί η αγορά στη βάση ενός σκληρού αλλά έντιμου και ορθολογικού ανταγωνισμού. Το παιχνίδι πρέπει να αλλάξει από τις μηδενικού αποτελέσματος αντιπαραθέσεις στις θετικού αποτελέσματος διαπραγματεύσεις
  • Τέλος, οι εταιρείες πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορές και να εφαρμόσουν τις αρχές και τις αξίες της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, δημιουργώντας μια πιο έξυπνη, δραστήρια και παραγωγική κοινωνία. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε ένα κομβικό σημείο, όπου οι επενδύσεις και η ανάπτυξη σε τεχνολογίες πληροφορικής και ευρυζωνικών επικοινωνιών θα δώσουν τον τόνο στην πράσινη ανάπτυξη που όλοι οραματιζόμαστε για τη χώρα μας.

Σε αυτή την προσπάθεια το Ελληνικό Κράτος πρέπει να αναζητήσει ικανούς, έμπειρους και αξιόπιστους αρωγούς, που θα αναλάβουν το επιχειρηματικό ρίσκο των νέων αυτών επενδύσεων, αφού όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι επενδύσεις στην τεχνολογία είναι εντάσεως κεφαλαίου.

Η ERICSSON έχει σήμερα και τη δυνατότητα αλλά και τη βούληση να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως σήμερα, δεν έχουμε άλλη ευκαιρία. Η Πολιτεία, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία μόνον οφέλη έχουν να αποκομίσουν από την ευρυζωνικότητα.

Αδημονούμε λοιπόν σήμερα να μας δώσουν σχετικές ιδέες και προτάσεις οι λαμπροί εισηγητές του πρώτου συνεδρίου καινοτομίας, αλλά περισσότερο περιμένουμε να ακούσουμε εκείνους που χαράσσουν τις πολιτικές κατευθύνσεις και σχεδιάζουν τον ψηφιακό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Χρειαζόμαστε κατεύθυνση και έμπνευση, για να γίνει καθημερινή συνθήκη η παραγωγικότητα στη λειτουργία του κράτους και η ευημερία των πολιτών.

Εμείς στην ERICSSON αισθανόμαστε υπερήφανοι για το συνολικό μας έργο, αλλά και για την πρωτοβουλία μας να ξεκινήσει ο σημερινός διάλογος, βοηθώντας έτσι να γίνει η καινοτομία και η έξυπνη τεχνολογία τμήμα ενός στέρεου ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.

Σας ευχαριστώ.»