σαλτερής-θέλουν-να-πετάξουν-τους-προσ-267852
ΔΗΜΟΣΙΟ | 06.02.2013 | 00:15

Σαλτερής: Θέλουν να πετάξουν τους προσοντούχους από το Δημόσιο

Για κίνδυνο να βρεθούν εκτός Δημοσίου οι υπάλληλοι που είναι λίγα χρόνια στην υπηρεσία και έχουν πτυχία, όπως οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, κάνει λόγο με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο πρόεδρος τους Τάσος Σαλτερής.

«Εάν δεν έχει γίνει κάποιο λάθος, που ευλπιστούμε να είναι έτσι, λόγω της βιασύνης, τότε υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα», υπογραμμίσει και συμπληρώνει: «Δε θέλω να πιστεύω ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θέλει να “καθαρίσει” τη Δημόσια Διοίκηση και το Δημόσιο από όσους υπαλλήλους είναι ανεξάρτητοι και έχουν μπει με ανεξάρτητο τρόπο στη Διοίκηση τα τελευταία 15 χρόνια. Αν όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο -γιατί ξέρετε η πλειονότητα των αποφοίτων της Σχολής είναι της τελευταίας δεκαετίας-, εάν υπάρχει λάθος θα πρέπει να διορθωθεί, εάν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα επίσης πρέπει να διορθωθεί».

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτή η «διόρθωση», όπως λέει ο Τ. Σαλτερής στην ιστοσελίδα, τότε οι απόφοιτοι θα κινηθούν «νομικά για να προστατεύψουμε τους εαυτούς μας και το Ελληνικό Δημόσιο, αφού για αυτό έχουμε εκπαιδευθεί, για να το βοηθήσουμε να γίνει πιο λειτουργικό, να γίνει πιο αξιόπιστο στον πολίτη».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κύριε πρόεδρε, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης της 8ης Ιανουαρίου για την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων, και όσον αφορά στη μοριοδότηση, είτε έχεις ένα πτυχίο, είτε έχεις απολυτήριο λυκείου, είτε είσαι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, τα μόρια σου είναι το ένα και το αυτό: επτά. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Αμέσως μόλις είδαμε την απόφαση καταλάβαμε ότι λειτουργεί με μια λογική οδοστρωτήρα. Κατά τη γνώμη μας, η απόφαση είτε είναι απόρροια λάθους είτε απόρροια πολιτικής σκοπιμότητας.

Πολιτική σκοπιμότητα; Τι εννοείτε;

Είδαμε ότι προσπαθεί να προστατέψει ορισμένες κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων.

Δηλαδή, πιο συγκεκριμένος μπορείτε να γίνετε;

Τους πιο παλιούς.

Γιατί τους πιο παλιούς;

Γιατί δίνει πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στα χρόνια υπηρεσίας. Εμείς τα βάλαμε κάτω, πονηρευθήκαμε όταν είδαμε κάποια δημοσιεύματα που αποδείκνυε ότι σας λέω, ότι δηλαδή προστατεύονται οι παλιοί… αθροίσαμε τα μόρια που προβλέπει για τα προσόντα η απόφαση, τα χρόνια κτλ., και δυστυχώς ήταν έτσι ακριβώς.

Ένα παράδειγμα;

Υπάλληλος που μπορεί να έχει πέντε χρόνια προϋπηρεσία, μπορεί να έχει διδακτορικά, μεταπτυχιακά, να είναι πολύγλωσσος κτλ., μπαίνει σε δεύτερη μοίρα με έναν υπάλληλο που μπορεί να έχει 20 χρόνια προϋπηρεσία και όχι τα προσόντα που έχει ο νεώτερος υπάλληλος.

Άρα; Στόχος του υπουργείου είναι να διώξει τους νέους υπαλλήλους, αυτούς που έχουν προσόντα;

Ναι, αυτοί είναι οι πιο ευάλωτοι με βάση το σκεπτικό της απόφασης και κινδυνεύουν με απομάκρυνση από τις Κεντρικές Υπηρεσίες, ακόμη και με οριστική απομάκρυνση. Αυτό αφορά ιδίως όσους έχουν μπει μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ και από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Επαναλαμβάνω: εάν δεν έχει γίνει κάποιο λάθος, που ευελπιστούμε να είναι έτσι λόγω της βιασύνης, τότε υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα.

Ευελπιστείτε; Μπορείτε να μου το εξηγήσετε αυτό;

Δε θέλω να πιστεύω ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θέλει να «καθαρίσει» τη Δημόσια Διοίκηση και το Δημόσιο από όσους υπαλλήλους είναι ανεξάρτητοι και έχουν μπει με ανεξάρτητο τρόπο στη Διοίκηση τα τελευταία 15 χρόνια και από όσους έχουν υψηλά τυπικά προσόντα.

Αν όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο -γιατί ξέρετε η πλειονότητα των αποφοίτων της Σχολής, οι διορισμένοι μέσω ΑΣΕΠ και όσοι έχουν υψηλά προσόντα, όπως διδακτορικά, είναι της τελευταίας δεκαετίας-, εάν υπάρχει λάθος θα πρέπει να διορθωθεί, εάν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα επίσης πρέπει να διορθωθεί.

Θέλετε, δηλαδή, διαφορετική αντιμετώπιση; Πιο ιδιαίτερη σε σχέση με τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους;

Όχι ως διακριτική μεταχείριση αλλά ζητάμε το αυτονόητο: Θεωρούμε εμείς, οι της Σχολής εννοώ, πως δεν μπορεί ένας υπάλληλος που έχει προσκληθεί από το κράτος μέσω τόσο δύσκολου διαγωνισμού, έχει εκπαιδευθεί επί δύο χρόνια με 50.000 ευρώ κόστος, χρήματα προερχόμενα από την ΕΕ και τη φορολογία του έλληνα πολίτη, για να αποτελέσει επένδυση της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται έτσι, και πολύ περισσότερο να κινδυνεύει να βρεθεί σε διαθεσιμότητα. Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό.

Πόσοι είστε οι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης;

Είμαστε περίπου 2.100 άτομα.

Μιλάμε μέχρι τώρα για τους αποφοίτους. Με αυτούς που φοιτούν τώρα στη Σχολή, τι θα γίνει;

Άλλος παραλογισμός εδώ. Αυτοί σε περίπου ενάμιση χρόνο θα τελειώσουν. Το ξέρετε ότι κινδυνεύουν, εάν έχει υποστεί αναδιάρθρωση δομών στην υπηρεσία που πρόκειται να πάνε ή εάν υφίσταται τότε διαδικασία, να βρεθούν σε διαθεσιμότητα, με ό,τι αυτό σημαίνει για το εργασιακό τους μέλλον;

Θα έχουν βγει από τη Σχολή, και αντί να πάνε να υπηρετήσουν για το σκοπό για τον οποίο εκπαιδεύτηκαν, θα κινδυνεύουν να βγουν εκτός Δημοσίου γιατί δε θα υπάρχει θέση. Επαναλαμβάνω: μιλάμε για παράλογες καταστάσεις που δεν αρμόζουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Ποια είναι η δική σας πρόταση;

Η δική μας πρόταση δεν είναι μια μαξιμαλιστική πρόταση, αλλά απλώς λογική, να μην μπαίνουν σε τέτοιου είδους διαδικασίες κινητικότητας και οπωσδήποτε διαθεσιμότητας άνθρωποι που έχουν σπουδάσει από το Δημόσιο υπέρ του Δημοσίου. Έχουν εκπαιδευθεί για συγκεκριμένες θέσεις, έχουν επιλεχθεί από κάποιες διαδικασίες -κάποιοι είναι σε Ελεγκτικά Σώματα, κάποιοι άλλοι είναι σε ειδικές υπηρεσίες διαχειριστικές-, έχουν εκπαιδευθεί για να παράσχουν δημόσια υπηρεσία…

Πόσο καιρό είστε υποχρεωμένοι να μείνετε στο Δημόσιο, αφού τελειώσετε τη Σχολή;

Οι απόφοιτοι δεσμεύονται και δεν μπορούν για μια δεκαετία να εγκαταλείψουν το Δημόσιο. Και είναι φυσικό αυτό… Αναρωτιέμαι, όμως, εκτός από τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός Δημοσίου, κινδυνεύουν να τους ζητήσουν και αποζημίωση, εάν τους διώξουν;

Εάν δε γίνει η διόρθωση που θέλετε, τι σκοπεύετε να κάνετε;

Θα κινηθούμε με κάθε νόμιμο τρόπο για να προστατεύσουμε τα μέλη μας και το Ελληνικό Δημόσιο, αφού για αυτό έχουμε εκπαιδευθεί, για να το βοηθήσουμε να γίνει πιο λειτουργικό, να γίνει πιο αξιόπιστο στον πολίτη.

Σχετικά

Διαθεσιμότητα: Πιέσεις για αλλαγή στα κριτήρια μετακίνησης