περγαντάς-ύψιστη-προτεραιότητα-η-υλο-294795

Περγαντάς: Ύψιστη προτεραιότητα η υλοποίηση του ΕΣΠΑ

«Το μεγάλο θέμα που έχουμε να δούμε τώρα είναι η δύσκολη και η επίμονη δουλειά που έχουμε μπροστά μας: η υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Αυτός είναι ο κύριος όγκος της δουλειάς μας, αυτό είναι το κέντρο βάρους των προσπαθειών μας, αυτή είναι η πραγματικότητα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Αυτό τονίζει σε άρθρο του στην aftodioikisi.gr, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κλέαρχος Περγαντάς.

Επισημαίνει, δε, ότι το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη Στερεά Ελλάδα ανέρχεται στα 254.000.000 ευρώ και περιλαμβάνει 4 άξονες:

–       Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας

–       Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής

–       Ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα

–       Τεχνική υποστήριξη εφαρμογής

Παράλληλα με αφορμή την  σύσκεψη εργασίας για το ΕΣΠΑ που πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, επισημαίνει ότι έγινε αποδέκτης θετικών σχολίων, από τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Johanes Hahn, σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ομαλή και καλή πορεία υλοποίησης του προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας.

Το πλήρες κείμενο του άρθρου του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας στην aftodioikisi.gr, έχει ως εξής:

 

H διαχείριση και η εφαρμογή του ΕΣΠΑ είναι μία από τις κορυφαίες αρμοδιότητες της αιρετής Περιφέρειας, που μεταβιβάστηκε από την 1η Ιουλίου του 2011. Η σημαντικότερη προτεραιότητα αυτής της περιόδου είναι η επιτάχυνση και η αποτελεσματική υλοποίηση του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο των στόχων που απορρέουν από την εφαρμογή του κανόνα «ν+3», οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν ως το τέλος του χρόνου.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ως Περιφέρεια του Στόχου 2 του ΕΣΠΑ, έχει σε σχέση με άλλες Ελληνικές περιφέρειες, πιο ασφυκτικούς κανόνες διαχείρισης, όπως το εμπροσθοβαρές του προγράμματος, δηλαδή η υποχρέωση απορρόφησης του συντριπτικού ποσοστού των κονδυλίων, έως το 2012.

Συνεπώς η τρέχουσα χρονιά, αποτελεί ένα εξαιρετικό κρίσιμο έτος για την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινήσαμε στις 13 και ολοκληρώσαμε στις 27 Σεπτεμβρίου, κύκλο συναντήσεων εργασίας με τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων και συγκεκριμένα:

–       Στις 13/9, στη Λειβαδιά με τους Δήμους Βοιωτίας

–       Στις 22/9, στην Άμφισσα με τους Δήμους Φωκίδας

–       Στις 24/9, στη Χαλκίδα με τους Δήμους Εύβοιας

–       Στις 26/9, στο Καρπενήσι με τους Δήμους Ευρυτανίας

–       Στις 27/9, στη Λαμία με τους Δήμους Φθιώτιδας

Θα πρέπει να επισημάνω ότι στο διάστημα των συναντήσεων και συγκεκριμένα στις 19 Σεπτεμβρίου, μεσολάβησε σύσκεψη εργασίας με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Johanes Hahn, και τους Υπουργό και Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της οποίας, έγινα αποδέκτης των θετικών σχολίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ομαλή και καλή πορεία υλοποίησης του Προγράμματος ΕΣΠΑ της Στερεάς Ελλάδας.

Σε αυτή τη σημαντική σύσκεψη, παρουσίασα επίσης θέσεις και προτάσεις για το ΕΣΠΑ, που επικεντρώνονται:

–       Στην ενίσχυση του ρόλου των αιρετών Περιφερειών, οι οποίες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης της χώρας.

–       Στην επιβεβλημένη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων και των Περιφερειών, έτσι ώστε με ουσιαστική  συμμετοχή και πραγματική διαβούλευση, να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα για τον τόπο μας.

–       Στη δυνατότητα μεταφοράς πόρων μεταξύ των αξόνων του προγράμματος, στο πλαίσιο μιας αναθεώρησης που θα κατευθύνεται στις ανάγκες της Στερεάς Ελλάδας.

–       Στην ενίσχυση της Στερεάς Ελλάδας, με υλοποίηση σημαντικών έργων μέσα από τομεακά προγράμματα των Υπουργείων και ειδικά από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της προσπελασιμότητας.

–       Στην αναγκαιότητα συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην επόμενη Έ Προγραμματική Περίοδο, με διαφορετικούς και πραγματικούς όρους. Δεδομένης της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας, την επόμενη προγραμματική περίοδο, το κριτήριο του ΑΕΠ δε θα πρέπει να αποτελεί το μοναδικό δείκτη ευημερίας των Περιφερειών, αλλά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ένα σύνολο δεικτών, όπως για παράδειγμα η ανεργία.

–       Στην αναθεώρηση της διαχείρισης και εφαρμογής του Προγράμματος Αλ. Μπαλτατζής και στην απόδοση στις Περιφέρειες της χρηματοδοτικής και προγραμματικής δυνατότητας για έργα και ενέργειες που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη.

Είναι σαφές λοιπόν, κι αυτό φαίνεται καθαρά από τη δραστηριότητα που είχαμε, ότι διανύουμε ένα εξαιρετικά κρίσιμο διάστημα για την πορεία του ΕΣΠΑ και είναι απαραίτητη η εγρήγορση όλων των εμπλεκομένων. Σε αυτήν την κατεύθυνση απευθυνθήκαμε στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, με στόχο την παρουσίαση και αναλυτική συζήτηση του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα των ενταγμένων έργων και της πορείας υλοποίησής τους, την απορροφητικότητα και την επίτευξη του κανόνα «ν+3» για το 2011, τα θέματα διαχειριστικής επάρκειας των δικαιούχων, των απεντάξεων έργων που δεν υλοποιούνται, αλλά και την καταγραφή προτάσεων ώριμων έργων, που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική υλοποίηση του Περιφερειακού Προγράμματος.

Στις συναντήσεις, στις οποίες βεβαίως, παρέστην ο ίδιος ως Περιφερειάρχης, συνεπικουρούμενος από στελέχη της Υπηρεσίας Διαχείρισης και των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, πέραν των Δημάρχων και των εκπροσώπων των Δήμων, είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα οι Βουλευτές, οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, καθώς και το Τεχνικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της διαφάνειας και των ανοιχτών διαδικασιών της λειτουργίας μας.

Τα σημαντικότερα σημεία που τονίστηκαν κατά τις τοποθετήσεις μου είναι:

«Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 27ης Ιουλίου, το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά την ανάληψη της αρμοδιότητας του ΕΣΠΑ από την αιρετή Περιφέρεια, απευθυνθήκαμε τόσο στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, όσο και στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και στους θεσμικούς, παραγωγικούς και συλλογικούς φορείς της Περιφέρειας και δώσαμε μια ξεκάθαρη και πολύ σαφή εικόνα για το ΕΣΠΑ και τα προγράμματα που υλοποιούμε στη Στερεά Ελλάδα.

Σ’ αυτή τη φάση εξειδικεύουμε και αναλύουμε τα θέματα με επιτόπιες συναντήσεις εργασίας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Θεωρούμε ότι αυτές οι συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, αλλά και σε μια διαβούλευση μαζί σας για τον προσανατολισμό και τη στρατηγική της Περιφερειακής Στερεάς Ελλάδας σε αυτό το κρίσιμο οικονομικό περιβάλλον.

Το δικό μας πρόγραμμα λοιπόν το οποίο παρουσιάζουμε είναι στο ύψος των 254.000.000 και περιλαμβάνει 4 άξονες:

–       Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας

–       Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής

–       Ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα

–       Τεχνική υποστήριξη εφαρμογής

Οι δράσεις που υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν αφορούν στους τομείς: Mεταφορών, περιβάλλοντος, εκπαίδευσης, υγείας, πολιτισμού, τουρισμού, αστικής και αγροτικής αναγέννησης, ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και τεχνικής υποστήριξης.

Επιπλέον των 254 εκ. ευρώ, μας εκχωρηθεί από Τομεακά Προγράμματα άλλα 81,74 εκ. ευρώ. Ειδικότερα από το Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», μας έχουν εκχωρηθεί 79,4 εκ. ευρώ για έργα περιβάλλοντος, όπως για αντιπλημμυρικά έργα και για έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Από το Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» μας εκχωρήθηκε το ποσό των 2 εκ. ευρώ που αφορά Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Στο Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας έχουμε ήδη ενταγμένα 296 έργα, προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης που αγγίζει τα 386 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ήδη γνωστό ότι έχουμε υπερδέσμευση του προγράμματος σε ποσοστό 120 % επί των νομικών δεσμεύσεων.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να κάνουμε δύο πολύ σημαντικές και θετικές επισημάνσεις για το πρόγραμμα. Επισημάνσεις που αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα μας.

Σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε πόσο πιεσμένο είναι το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και πόσο πιέζονται όλες οι χρηματοδοτήσεις έργων, με διαρκείς παρεμβάσεις και συναντήσεις με Υπουργούς και εκπροσώπους του κράτους, έχουμε επιτύχει να διασφαλίσουμε τους πόρους του προγράμματός μας.

–       Πρώτο και σημαντικό είναι ότι έχουμε εξασφαλίσει το ποσό της υπερδέσμευσης. Επομένως μιλάμε με πραγματικά χρήματα, με πραγματικά κονδύλια. Συνεπώς είναι δεδομένο ότι κανένα έργο του προγράμματος μας, δεν κινδυνεύει στο επίπεδο της χρηματοδότησης του και είναι προφανές ότι η υλοποίηση συνεχίζεται κανονικά.

–       Δεύτερο κι εξίσου σημαντικό είναι ότι μετά από παρεμβάσεις και συνάντηση που είχαμε με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Θάνο Μωραϊτη, στη Στερεά Ελλάδα δε μειώνεται το ποσοστό της εθνικής συμμετοχής. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η οριζόντια περικοπή στα προγράμματα, που δημοσιοποιήθηκε με εγκύκλιο στις 18 Ιουλίου, εξαιρεί τη Στερεά Ελλάδα και δεν είχαμε απώλεια πόρων στο δικό μας Πρόγραμμα.

Σε αυτή λοιπόν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας, με τους γνωστούς σε όλους περιορισμούς λόγω Στόχου 2, παραμένει ακέραιο. Παραμένει ακέραιο με ένα μεγάλο ζητούμενο: την αποτελεσματική υλοποίησή του.

Το μεγάλο θέμα που έχουμε να δούμε τώρα είναι η δύσκολη και η επίμονη δουλειά που έχουμε μπροστά μας: η υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Αυτός είναι ο κύριος όγκος της δουλειάς μας, αυτό είναι το κέντρο βάρους των προσπαθειών μας, αυτή είναι η πραγματικότητα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Το 2011 είναι μία κρίσιμη χρονιά στο πεδίο υλοποίησης, διαχείρισης και εφαρμογής του Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας. Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που πρέπει να υλοποιήσουμε με ασφυκτικά περιθώρια και πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε και να επιταχύνουμε τους στόχους μας. Ειδικότερα επισημαίνουμε:

–       Πρώτον και κεφαλαιώδες:

Τις δεσμεύσεις που έχουμε για την απορροφητικότητα του προγράμματος, το γνωστό κανόνας «ν+3», δηλαδή την υποχρέωση να έχουμε δαπάνες, μέχρι τέλους του 2011, ύψους 32,58 εκατομμυρίων ευρώ. Η μη επίτευξη του κανόνα «ν+3», επιφέρει αυτόματα αναλογική μείωση των κοινοτικών κονδυλίων.

–       Δεύτερον:

Είναι απόλυτη ανάγκη να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης, σε συνεργασία με το σύνολο των δικαιούχων και των εμπλεκόμενων φορέων. Εμείς από την πλευρά μας ολοκληρώνουμε τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί και την οριστικοποίηση των εντάξεων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις πρόσφατες εντάξεις νέων έργων.

–       Τρίτον:

Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εξυγίανση του προγράμματος, με απένταξη των έργων που έχουν σοβαρές αποκλίσεις στην υλοποίηση τους. Είναι γνωστό ότι το μέτρο αυτό προβλέπεται από το σχετικό έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας του ΕΣΠΑ.


Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποίησης του ΕΣΠΑ στη Στερεά Ελλάδα, τονίζουμε ορισμένα θέματα:

–       Περιβάλλον

Yπάρχουν ανοιχτές προσκλήσεις για την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων. Αν οι φορείς δεν ανταποκριθούν άμεσα, υπάρχει κίνδυνος ανάκλησης από το αρμόδιο Υπουργείο της σχετικής εκχώρησης.

–       Jessica

Το Jessica αποτελεί μέσο στήριξης σχεδίων αστικής ανάπτυξης, με χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία. Οι επενδύσεις αυτές υλοποιούνται μέσω Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης, θα πρέπει να ωριμάσετε άμεσα τις προτάσεις σας.


Είναι λοιπόν εντελώς προφανές, είναι αναγκαίο και χρειαζόμαστε τη συνεργασία, τη συμμετοχή σας και την ενεργοποίησή σας, ότι έχουμε μπροστά μας μια περίοδο σκληρής δουλειάς για να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας.

Αυτά τα χρόνια κυρίως μέχρι το 2013 θα κρίνουν τη δυνατότητά μας να παράξουμε έργο και να μην αφήσουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ από την Περιφέρεια μας. Εμείς διεκδικούμε η Στερεά Ελλάδα να έχει χρηματοδότηση και από την επόμενη Πέμπτη Προγραμματική Περίοδο του, που θα σχεδιαστεί άμεσα και θα ξεκινήσει να υλοποιείται από το 2014. Κι αυτή είναι μια κρίσιμη δουλειά που έχουμε να κάνουμε αυτήν την περιφερειακή θητεία.

Συνεπώς τα δεδομένα μας και οι παράγοντες υλοποίησης του σημερινού μας προγράμματος, θα αποτελέσουν και τη βάση σχεδιασμού της επόμενης περιόδου. Όσο πιο αξιόπιστοι και παραγωγικοί είμαστε σήμερα, τόσο πιο καλά μπορούμε να προγραμματίσουμε το αύριο.

Κεντρική επιδίωξη μας είναι μέχρι το 2015 να έχουμε διαχειριστεί με τον καλλίτερο τρόπο το Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας και να έχουμε σχεδιάσει για το μέλλον του τόπου.