ο-βουδούρης-θα-λύσουμε-άμεσα-το-πρόβλη-102072

Ο. Βουδούρης: Θα λύσουμε άμεσα το πρόβλημα με τα ασυνόδευτα παιδιά

Για τις μεταβατικές δομές ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, ώστε να αποφεύγεται η κράτησή τους, τη σταδιακή κατάργηση των catering στους καταυλισμούς και την αντικατάστασή τους από κοινοτικές κουζίνες προσφύγων καθώς και για τη σταδιακή αποδέσμευση του στρατού από τα κέντρα φιλοξενίας μίλησε στην «Αυγή» ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Οδυσσέας Βουδούρης.

* Το βασικό έργο της παλιάς Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής ήταν ο εντοπισμός ευάλωτων ομάδων. Τι συμβαίνει, ειδικά τώρα που η υπηρεσία αναβαθμίστηκε σε Γενική Γραμματεία;

Σε όλη τη χώρα αυτό που κάνουμε είναι να εντοπίσουμε αυτές τις περιπτώσεις και να τους δώσουμε μια αυξημένη και εξειδικευμένη φροντίδα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα ασυνόδευτα παιδιά. Αυτό που μας βαραίνει όλους είναι τα ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία βρίσκονται υπό κράτηση, διότι δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί όλες οι απαιτούμενες δομές. Αυτά τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν μια αυξημένη φροντίδα, βρίσκονται τελικά σε δυσμενέστερη κατάσταση από τα υπόλοιπα. Η Γενική Γραμματεία -έχω δεσμευτεί δημοσίως- θα λύσει αυτό το πρόβλημα εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων το πολύ. Δεν θα πάμε με το νι και με το σίγμα της γραφειοκρατίας για να βγάλουμε τα παιδιά από την κράτηση. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα ηθικό καθήκον ολωνών μας και δεν μπορεί η κάθε κρατική υπηρεσία να οχυρώνεται πίσω από υπάρχουσες γραφειοκρατικές και διαδικαστικές δυσκολίες και να ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση η οποία ντροπιάζει τη χώρα μας.

* Προετοιμάζεται και νέα νομοθεσία για την επιτροπεία. Τι θα κάνετε στο μεταξύ;

Οι δομές που πρέπει να υποδεχθούν αυτά τα παιδιά πρέπει να έχουν -βάσει νομοθεσίας- ορισμένες προδιαγραφές. Εμείς βάζουμε τα δυνατά μας για να ολοκληρώσουμε τούτες τις δομές. Η ολοκλήρωσή τους παίρνει έναν ορισμένο χρόνο. Η Γενική Γραμματεία, σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες αρχές, όπως είναι η Πρόνοια, το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Συνήγορος του Παιδιού κ.τ.λ., έχει βρει μια ενδιάμεση λύση, η οποία είναι να φύγουν τα παιδιά από το καθεστώς κράτησης, να πάνε σε ορισμένες δομές, μεταβατικές, οι οποίες δεν θα έχουν άμεσα όλες τις προδιαγραφές που απαιτεί ο νόμος, αλλά θα είναι σαφώς διαφορετικές από το καθεστώς κράτησης.

Δεν μπορεί σ’ αυτά τα παιδιά, επειδή δεν μπορούμε να τους δώσουμε το καλύτερο, να τους δίνουμε το χειρότερο. Έχουμε εντοπίσει τα κτήρια, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία και άλλες ΜΚΟ, και επίσης έχουμε εντοπίσει μέσα στους υπάρχοντες καταυλισμούς χώρους που θα μπορούν αυτά τα παιδιά να φιλοξενηθούν.

* Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξήγγειλε προ ημερών την ενσωμάτωση των ασυνόδευτων παιδιών σε υπάρχοντες ξενώνες και το άνοιγμα κενών χώρων με τη συνδρομή ΜΚΟ. Οι μεταβατικές δομές αφορούν αυτούς τους χώρους;

Υπάρχει μια συναρμοδιότητα και συνεργαζόμαστε με την Πρόνοια. Η Πρόνοια τώρα διοικητικά έχει την ευθύνη και από την 1η Σεπτεμβρίου αυτή η αρμοδιότητα θα περάσει στη Γενική Γραμματεία, αλλά προφανώς πρέπει να συνεργαστούμε. Οι δομές αυτές για τις οποίες συνεργαζόμαστε με την κ. Φωτίου θα λειτουργήσουν σταδιακά. Εμείς αυτό που θέλουμε ως Γενική Γραμματεία είναι εδώ και τώρα να μην υπάρξει ούτε ένα παιδί υπό κράτηση, ασχέτως εάν έχουν δημιουργηθεί αυτές οι δομές.

* Υπάρχει κάποια μεταβατική δομή έτοιμη από αυτές που φτιάχνετε με την Ύπατη Αρμοστεία;

Ναι, π.χ., έχουμε συνεννοηθεί τα ασυνόδευτα παιδιά από τα οποία ξεκίνησαν οι ταραχές στη Λέρο και έχουν μεταφερθεί από την Αστυνομία στην Αθήνα και διαδικαστικά θα πρέπει να βρεθούν στην Αμυγδαλέζα, να μην πάνε εκεί αλλά σε τρεις δομές που έχουμε ετοιμάσει στο Ίλιον, στον Πειραιά και στην Πεντέλη. Είναι χρηματοδοτούμενες από την Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με δύο ΜΚΟ, τις Praksis και Νόστος, και ήταν μέχρι τώρα σε αναμονή για τις τελικές εγκρίσεις. Η παρέμβασή μας συνίσταται στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να παρακαμφθούν τα οποιαδήποτε γραφειοκρατικά κωλύματα. Τα κτήρια είναι νοικιασμένα.

* Προαναγγέλθηκαν από το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και “ζώνες προστασίας ανηλίκων” μέσα στους χώρους φιλοξενίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στους χώρους φιλοξενίας υπάρχουν ειδικοί χώροι με εξειδικευμένο προσωπικό, με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κ.λπ., έτσι ώστε να δημιουργείται ένα περιβάλλον ασφαλές για τα παιδιά και μέσα σε αυτούς τους χώρους να πραγματοποιούνται δραστηριότητες ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές.

* Κάτι αντίστοιχο θα υπάρξει και για τα hotspots;

Αυτό που έχουμε κάνει στους χώρους που ονομάζονταν hotspots και τώρα ονομάζονται Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) είναι να παρέμβουμε και να υπάρχει ένα καθεστώς όχι κράτησης, γενικότερα για όλους τους ανθρώπους, αλλά ένα καθεστώς απλώς περιορισμού. Ειδικά όσον αφορά τις ευάλωτες ομάδες και τα παιδιά, θέλουμε να μην είναι εγκλωβισμένα μέσα σε αυτό το ΚΥΤ, αλλά να μπορούν να είναι μεν στο νησί -δεν μπορούν να φύγουν όσο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία- όμως να έχουν μια περίθαλψη αυξημένη καθώς και έναν βαθμό ελευθερίας αυξημένο. Αυτό ισχύει, παραδείγματος χάριν, και στη Λέσβο, που βγάλαμε αυτά τα παιδιά και τα πήγαμε σε μια μεταβατική δομή με τη συγκατάθεση του εισαγγελέα.

Στη Λέρο επίσης είχαμε κάνει μια τέτοια δομή στο ΠΙΚΠΑ. Η δυσκολία η μεγάλη που έχουμε αυτήν τη στιγμή είναι ότι πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία της εφαρμογής του Ν. 4375. Το μεγάλο θέμα που υπήρξε σε όλα αυτά τα κέντρα είναι ότι, επειδή δημιουργήθηκαν υπό την πίεση των γεγονότων, δημιουργήθηκαν εκ των ενόντων. Τώρα πρέπει να τους δώσουμε μια αποτελεσματική διοικητική μορφή, να διοριστούν οι διοικητές από τη Γενική Γραμματεία. Οι διοικητές θα είναι μόνιμοι και θα έχουν τη θεσμική δυνατότητα να διοικούν. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και είναι μια ευθύνη του υπουργείου μας, ώστε στο τέλος Ιουλίου, που θα φτάσουν 265 νέοι υπάλληλοι για 8 μήνες, να είναι εκεί οι διοικητές και να μπορούν να οργανώσουν τους νέους υπαλλήλους.

Επίσης μέχρι τέλη Αυγούστου περιμένουμε περίπου 2.100 νέες οκτάμηνες προσλήψεις για στελέχωση του συνόλου των δομών σε όλη την επικράτεια. Η μοριοδότηση γίνεται από τον ΟΑΕΔ, η διαδικασία γίνεται από το υπουργείο Εργασίας και η πρόσληψη γίνεται από τους δήμους. Για τις 2.500 θέσεις έχουν υποβληθεί 31.000 αιτήσεις. Αυτό δείχνει δύο πράγματα: το ενδιαφέρον για το θέμα, αλλά, δυστυχώς, και τον βαθμό της ανεργίας. Η διαδικασία γίνεται με εντελώς αξιοκρατικό και διάφανο τρόπο και θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

* Οι δομές που έχουν στηθεί σε παλιές εγκαταστάσεις του στρατού θα περάσουν στη διοικητική αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας;

Ναι, θα οριστεί ένας διοικητής. Θα έλθει προσωπικό και ο στρατός θα αποσυρθεί σταδιακά. Αυτήν τη στιγμή ο στρατός βασικά αυτό που κάνει είναι το φαγητό, με catering, το οποίο θέλουμε σταδιακά να καταργήσουμε, γιατί δεν είναι αποτελεσματικό. Θέλουμε να το αντικαταστήσουμε με ένα σύστημα κοινοτικών κουζινών και ένα σύστημα με voucher, δηλαδή θα έχουμε μια κάρτα πιστωτική η οποία θα χρηματοδοτείται ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες να αγοράζουν κατευθείαν από την τοπική αγορά ορισμένα πράγματα συμπληρωματικά, τρόφιμα και άλλα. Αυτό θα γίνει σταδιακά. Η Γενική Γραμματεία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία.

* Στις κοινοτικές κουζίνες θα συμμετέχουν οι πρόσφυγες;

Βέβαια, αυτό ζητούν και είναι πιο αποτελεσματικό. Να διαχειριστούν οι ίδιοι το θέμα τους, να έχουν μια απασχόληση, να αποφασίζουν τι θα τρώνε, όχι να τους έρχεται από πάνω. Εμείς θέλουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο να έχει πάψει το catering. Αυτήν τη στιγμή λειτουργεί μια ομάδα εργασίας, η οποία έχει κάνει μια αξιολόγηση σε όλα τα κέντρα για να ελέγξει την ποιότητα, την ποσότητα και την αποδοχή των τροφίμων. Θα παραδοθεί το πόρισμα στις 19 Ιουλίου και θα γίνουν προτάσεις για άμεσες βελτιώσεις όσο θα υπάρχει το catering, και βέβαια τον προγραμματισμό, δομή ανά δομή, πώς και πότε θα περάσουμε σε κοινοτικές κουζίνες και voucher. Θα πρέπει να αποφασιστεί επίσης τι είδους κοινοτικές κουζίνες θέλουμε. Μπορεί να είναι ένα μοντέλο συλλογικό ή πιο εξατομικευμένο. Αυτό πρέπει να αξιολογηθεί ανά δομή, με σεβασμό και στις επιθυμίες των προσφύγων.