mπακογλίδης-η-μαρίνα-της-αρετσούς-δεν-π-275330

Mπακογλίδης: Η Μαρίνα της Αρετσούς δεν πωλείται

«Η Μαρίνα της Αρετσούς είναι περιουσία του λαού της Καλαμαριάς, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του παραλιακού μετώπου και δε μπορεί να χάσει το δημόσιο και κοινόχρηστο χαρακτήρα του».

Αυτό σημειώνει εμφατικά με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης με αφορμή την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων με την οποία μεταβιβάζεται το δικαίωμα παραχώρησης της διοίκησης διαχείρισης και εκμετάλλευσης σε τρίτους, 23 λιμένων και μαρίνων μεταξύ των οποίων και η μαρίνα Αρετσούς.

Τονίζει, δε, ότι η κατασκευή του ΣΜΑ στην Ευκαρπία είναι αναγκαία καθώς πρόκειται για «ένα πρότυπο περιβαλλοντικό έργο, που σχεδιάστηκε αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία με σεβασμό στη ζωή, την υγεία και την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του δημάρχου Καλαμαριάς στην aftodioikisi.gr, έχει ως εξής:

 

– Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι αντιδράσεις του δήμου σε ότι αφορά την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας στην Αρετσού;

Στις 13 Αυγούστου του 2012 πληροφορηθήκαμε την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων που προέβλεπε μεταξύ άλλων το δικαίωμα εκμετάλευσης της Μαρίνας της Αρετσούς. Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς στις 27 Αυγούστου του 2012 και αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία ότι:

Η Μαρίνα της Αρετσούς είναι περιουσία του λαού της Καλαμαριάς αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του παραλιακού μετώπου και δε μπορεί να χάσει το δημόσιο και κοινόχρηστο χαρακτήρα του. Η παραλιακή ζώνη της Αρετσούς αποτελεί ενιαία πολεοδομική ενότητα από την πλαζ μέχρι την Ρέμβη και δεν μπορεί να τεμαχιστεί.

Οι παρεμβάσεις για την ανάπλαση της περιοχής και την αναβάθμιση της μαρίνας πρέπει να είναι συμβατές με τις κατευθύνσεις που έθεσε το Δημοτικό Συμβούλιο με τη 545/2004 απόφασή του εκφράζοντας τη βούληση των δημοτών της Καλαμαριάς.

Στη διαχείριση της Μαρίνας ο Δήμος Καλαμαριάς μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο με ελάχιστες υποστηριχτικές δραστηριότητες που προβλέπει η νομοθεσία και να εγγυηθεί ότι ολόκληρη η περιοχή θα γίνει χώρος πρασίνου, περιπάτου, ηρεμίας και αθλητισμού.

Στις 30 Αυγούστου του 2012 αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου και εγώ ο ίδιος επισκεφθήκαμε το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ κ. Δούνη, στον οποίο με κατηγορηματικό τρόπο μεταφέραμε την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου και των δημοτών μας για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου. Έκτοτε είμαστε σε συνεχή επαφή με το ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας ελληνικού δημοσίου και ειδικότερα με τη διοίκησή του παρακολουθώντας την εξέλιξη του θέματος. Βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα για να κινητοποιήσουμε την κατάλληλη στιγμή τους κατοίκους μας και εφόσον χρειαστεί να προσβάλλουμε δικαστικά τον προαναφερθέντα νόμο.

 

– Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ανασταλούν οι οικοδομικές άδειες και να σταματήσουν οι εργασίες ανοικοδόμησης σε παραλιακό οικόπεδο στο Καραμπουρνάκι;

Μετά από πολύχρονους δικαστικούς αγώνες κατόρθωσαν ιδιώτες κάτοχοι 7 στρεμμάτων έκτασης παραλιακού οικοπέδου στο Καραμπουρνάκι να εκδώσουν άδεια από την  Πολεοδομία Καλαμαριάς ανοικοδόμησής του. Άμεσα προβήκαμε στις κάτωθι ενέργειες:

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πήραμε αναστολή εκτέλεσης της άδειας ανοικοδόμησης. Συμμετείχαμε ενεργά στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής για την παρεμπόδιση των εργασιών ανοικοδόμησης του οικοπέδου.

Δώσαμε συνέντευξη τύπου για να δημοσιοποιήσουμε την  απόφασή μας  ότι επιθυμούμε να παραμείνει αδόμητος ο χώρος και να χαρακτηριστεί η περιοχή ως χώρος πρασίνου και αναψυχή. Επισκεφθήκαμε τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Καλαφάτη τον οποίο και πείσαμε να αναστείλει για ένα τρίμηνο την άδεια ανοικοδόμησης του συγκεκριμένου οικοπέδου. Αποταθήκαμε στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης για να βγει απόφαση στην αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι αδόμητος και το πετύχαμε.

Τέλος, είμαστε διατεθειμένοι μέσω του συστήματος των ανταλλαγών να παραχωρήσουμε ακίνητα ίσης αξίας προκειμένου να αποζημιώσουμε τους οικοπεδούχους ιδιώτες.

 

– Για ποιους λόγους τάσσεστε υπέρ της άμεσης επανέναρξης των εργασιών κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία; Θεωρείτε ότι θα δώσει πράγματι οριστική λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων; Τι απαντάτε σε αυτούς που αντιδρούν και τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «θα χυθεί αίμα» εάν προχωρήσει η κατασκευή του ΣΜΑ;

Τάσσομαι με την άποψη της πλειοψηφίας των Δημάρχων του Νομού Θεσσαλονίκης ότι ο ΣΜΑ Ευκαρπίας είναι ένα έργο αναγκαίο περιβαλλοντολογικά ωφέλιμο που συμβάλλει στην ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Οι λόγοι είναι πολλαπλοί:

Είναι ένα πρότυπο περιβαλλοντικό έργο, που σχεδιάστηκε αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία με σεβασμό στη ζωή, την υγεία και την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής.

Δεν επιβαρύνει περιβαλλοντολογικά ούτε επιβαρύνει την υγεία και την αισθητική των κατοίκων της περιοχής εγκατάστασής του. Διότι έχει βιολογικό καθαρισμό για τα νερά πλύσης, ειδικό πλυντήριο για τα κοντέινερ και τα φορτηγά, φίλτρα για τη σκόνη και τις οσμές. Η κυκλοφορία των απορριμματοφόρων που δεν τους επιτρέπεται η είσοδος αν ρυπαίνουν θα παραμένει όπως και σήμερα, δε θα διέρχεται δηλαδή από κατοικημένες περιοχές.

Αξιοποιεί Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 13 εκατομμυρίων Ευρώ και μειώνει το κόστος διαχείρισης και μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ σε συνδυασμό με το ΣΜΑ του Φοίνικα που ήδη λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί στην Ανατολική Θεσσαλονίκη για την εξυπηρέτηση των ΟΤΑ του Ανατολικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Θέρμης. Ο έλεγχος της λειτουργίας του γίνεται από το Σύνδεσμο των Ο.Τ.Α. το Δήμο Παύλου Μελά και τους κατοίκους της περιοχής. Ο Σύνδεσμος έχει αποδεχτεί την πρόταση για τη δημιουργία Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου και έχει προτείνει επίσης την τοποθέτηση καμερών συνδεδεμένων στο διαδίκτυο που θα παρακολουθούν την είσοδο του ΣΜΑ επιτρέποντας την καθημερινή δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων του, σε όλους τους πολίτες.

Είναι αδιανόητη και παράλογη η αντίδραση ορισμένων κατοίκων για τη διακοπή των εργασιών του έργου σε μια περίοδο που οι Δήμοι οικονομικά ασφυκτιούν και το περιβάλλον δέχεται πολλαπλές επιβαρύνσεις. Πιστεύω ότι οι αντιδράσεις αυτές οφείλονται κυρίως στην  έλλειψη πληροφόρησης και ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής, για τη λειτουργία του ΣΜΑ.

Εάν υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες που υποκρύπτονται κάτω από αυτές τις αντιδράσεις δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

 

– Θα είστε και πάλι υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς το 2014;

Εκλέχτηκα Δήμαρχος το 2010 σε μια περίοδο όπου η χώρα μας περνά τη μεγαλύτερη κοινωνικοοικονομική κρίση των τελευταίων 50 ετών. Είναι δύσκολο και παράλληλα αποτελεί πρόκληση στις μέρες μας, να παράγεις έργο, να διαχειρίζεσαι την κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση και να  κατορθώνεις να διατηρείς μια ποιότητα ζωής για τους δημότες σου. Αγωνίζομαι μέσα από την αλλαγή συνειδήσεων τον εξορθολογισμό και εκδημοκρατισμό των υπηρεσιών του Δήμου μας να δώσω μια πιο φωτεινή προοπτική στο μέλλον της πόλης μου. Δεν θα πάψω να μάχομαι, δε θα πάψω να διεκδικώ το καλύτερο για τον πολίτη της Καλαμαριάς.

Θα συνεχίσω τον αγώνα που ξεκίνησα από το 2010 γιατί αυτό μου επιτάσσει η συνείδησή μου και το χρέος μου ως πολίτης της Καλαμαριάς, του τόπου όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα και αγάπησα.