μιχάλης-καραμάνης-νομάρχης-πέλλας-ισ-318753

Μιχάλης Καραμάνης, νομάρχης Πέλλας: Ισχυροποίηση του ρόλου μας σε μια περίοδο διεθνούς κρίσης

Ο Ν. Πέλλας καλείται να προσδιορίσει και να ισχυροποιήσει το ρόλο του τόσο στη Μακεδονία και Θράκη, αλλά και στο ευρύτερο εθνικό και βαλκανικό περιβάλλον, σε μια περίοδο διεθνούς κρίσης. Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων που καθορίστηκαν στους βασικούς άξονες ανάπτυξης του Νομού και οι οποίοι είναι:

• Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.
• Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη – Ψηφιακή Σύγκλιση.
• Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής και της ανάπτυξης. Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.
• Χωρική συνοχή – Ισόρροπη ανάπτυξη.
• Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, βελτίωση της προσπελασιμότητας στο Νομό.

Η Ν. Α. Πέλλας, από την ανάληψη των ευθυνών μου ως Νομάρχης μέχρι σήμερα, σε αγαστή συνεργασία και συνεχείς διαβουλεύσεις με τους 11 δημάρχους του Νομού, προετοιμάζεται συστηματικά και έγκαιρα, ώστε να είναι απολύτως έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σχεδιασμού και υλοποίησης σημαντικών έργων και να καλύψει το αναπτυξιακό έλλειμμα που αντιμετωπίζει ο Νομός.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση προωθεί βασικά έργα υποδομής όπως την ολοκλήρωση του εγκάρσιου (Θεσσαλονίκη – Χαλκηδόνα – Γιαννιτσά – Έδεσσα – Όρια Νομού Φλώρινας) και κάθετου άξονα (Βέροια – Νάουσα – Σκύδρα) έτσι ούτως ώστε να αποκτήσει ο Νομός εξωστρέφεια και να βγει από τη συγκοινωνιακή απομόνωση.

Ο Νομός Πέλλας έχει επίσης το εξαιρετικό προνόμιο να συνδυάζει δημιουργικά τις απαράμιλλες ομορφιές, που απλόχερα του χάρισε η φύση, με το πλούσιο ιστορικό του παρελθόν και την πατροπαράδοτη φιλοξενία των κατοίκων του.

Οι αρχαιολογικοί μας θησαυροί από την Πέλλα, τη λαμπρή πρωτεύουσα των Μακεδόνων Βασιλέων, από την Αρχαία Έδεσσα και από τα διάσπαρτα σ’ όλο το Νομό έργα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και λαϊκής τέχνης, αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά και πιστοποιούν την αδιάλειπτη συνέχεια του Ελληνισμού.

Σε μία εποχή που η ανάγκη για αναψυχή γίνεται περισσότερο αναγκαία, έχουμε ξεκινήσει μία σειρά ήπιων παρεμβάσεων και επενδύσεων για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον.

Συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας είναι η Φύση και εκεί επενδύουμε, επιδιώκοντας νέες δραστηριότητες όπως ο αεροπτερισμός το rafting, οι περίπατοι στο βουνό (ιππασία), να ενταχθούν μέσα σε ένα οργανωμένο σχέδιο ώστε να προσελκύσουν επισκέπτες για περισσότερες διανυχτερεύσεις με τα ανάλογα αποτελέσματα.

Αναμφισβήτητα όμως, σημείο αναφοράς στον τουρισμό αποτελεί το Χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα (Καϊμακτσαλάν) και η ευρύτερη περιοχή, η οποία τα τελευταία χρόνια σημειώνει υψηλούς ρυθμούς οικοδομικής δραστηριότητας με αναπαλαίωση κατοικιών ή οικοδόμηση παραδοσιακής αρχιτεκτονικής νέων κατοικιών, όπως αυτές στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο.

Η ανάδειξη, τέλος, η προβολή και διαφήμιση του θερμαλιστικού τουρισμού στα Λουτρά του Πόζαρ στην Αριδαία, η αξιοποίηση και η ανάδειξη προσκυνηματικών περιηγήσεων στα μοναστήρια και τις εκκλησίες του Νομού προσφέρουν συνολικά μία πλούσια εναλλαγή ευκαιριών και επιλογών στον επισκέπτη.

Κλείνοντας, θα επιθυμούσα να προσκαλέσω όλους τους συνέλληνες να μας επισκέπτονται συχνότερα. Είμαι βέβαιος ότι οι εμπειρίες που θα αποκομίσουν από το φυσικό περιβάλλον και την φιλοξενία των κατοίκων του θα τους μείνουν αξέχαστες.