μέχρι-τέλος-του-2018-ολοκληρώνεται-η-κατα-463488

Μέχρι τέλος του 2018 ολοκληρώνεται η κατασκευή του ΤΑΡ

Με απόλυτη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων μπαίνει στο τελικό στάδιο η μηχανουργική κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, του νότιου ενεργειακού διαδρόμου της ΕΕ που αποτελεί ένα από τα έργα «κλειδιά» για την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης.

Όπως ανέφερε η διευθύντρια του έργου για την Ελλάδα Κατερίνα Παπαλεξανδρή στο πλαίσιο ενημέρωσης για την εξέλιξη των εργασιών, που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά, μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του Ελληνικού τμήματος του αγωγού, που αριθμεί 550 χλμ.

Στη συνέχεια θα γίνουν σχετικές τεχνικές δοκιμές μέχρι τα μέσα του 2019. Μετά από αυτό θα αρχίσει η εισαγωγή αερίου υψηλής πίεσης και το 2020 το έργο θα είναι έτοιμο για εμπορική λειτουργία.

Σε πρώτη φάση ο ΤΑΡ θα μεταφέρει 10 δις κυβικά μετρα φυσικό αέριο απο το αζέρικο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ μέσω Τουρκίας, Ελλαδας, Αλβανίας, Αδριατικής στην Ιταλία κι από κει στην Δ. Ευρώπη.

Η επένδυση μόνο για το Ελληνικό τμήμα είναι στα 1,5 δις ευρώ, κάτι που φέρνει τον ΤΑΡ στην κορυφή των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι μέσα από την κατασκευή μεταφέρεται μοναδική τεχνογνωσία σε ελληνικές εταιρίες και τεχνικούς (μηχανικούς, περιβαλλοντολόγους, συγκολητές, χειριστές) καθώς το όλο έργο σε μεγάλο βαθμό έχει ανατεθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις. Συνολικά 367 έχουν υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με την κοινοπραξία κατασκευής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγωγός διέρχεται από 13 περιφερειακές ενότητες και 140 κοινότητες στη Βόρειο Ελλάδα. Μόνη εκκρεμότητα που παραμένει είναι στα Τενάγη Φιλίππων όπου για 11 χλμ όδευσης καταγράφονται αντιδράσεις από τοπικούς φορείς. Μάλιστα υπήρξε και προσφυγή στο ΣτΕ που συζητήθηκε τον περασμένο Φλεβάρη.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της εταιρίας για παραπομπή του θέματος σε διαιτησία απορρίφθηκε από την άλλη πλευρά καθώς θεωρήθηκε προσχηματική . Ωστόσο η διοίκηση του ΤΑΡ δηλώνει ανοιχτή σε διάλογο με τους τοπικούς φορείς για να κλειδώσει η έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου που χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας για Ελλάδα και ΕΕ.

Καστοριά

Γιώργος Αλεξάκης