μ-κακαλή-δήμαρχος-άη-στράτη-σκεφτόμασ-211820

Μ. Κακαλή-Δήμαρχος Άη Στράτη: Σκεφτόμαστε διαφορετικά από τους άνδρες- Είμαστε ρεαλίστριες και υπομονετικές

Η Μαρία Κακαλή στα 27 της χρόνια είναι η νεότερη δήμαρχος της Ελλάδας και εκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών. Από φοιτήτρια στην Πάτρα βρέθηκε να είναι δήμαρχος στο ακριτικό νησί του Αγίου Ευστρατίου. Είναι παντρεμένη και έχει ένα παιδί 5 ετών ενώ συνειδητά επέλεξε να επιστρέψει, να ζήσει και να προσφέρει στον τόπο της.

Σε άρθρο της στο cosmo.gr μιλάει για τη ζωή στον ακριτικό Άγιο Ευστράτιο, το βάρος και τις  ευθύνες της θέσης της, καθώς και για τη γυναικεία πλευρά της πολιτικής.

“Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Άη Στράτη, από αγιοστρατίτες γονείς. Αλιευτική οικογένεια, με δύο κόρες, οπότε και μεγάλωσα στο λιμάνι.

Tα καλοκαίρια που δεν είχαμε σχολείο βοηθούσα τους δικούς μου. Ήμουν άριστη μαθήτρια, αποφοίτησα από το λύκειο το 2004 και μπήκα στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία στο Πανεπιστήμιο Πάτρας από όπου και αποφοίτησα το 2008.

Επέστρεψα στον τόπο μου έχοντας αρχικά ως στόχο να διοριστώ στο νηπιαγωγείο και να προσφέρω.

Η πρώτη φορά που ασχολήθηκα με τα κοινά ήταν το 2010 όταν μπήκα στο συνδυασμό του απερχόμενου Δημάρχου κ. Μακρή όπου και εκλέχθηκα δημοτική σύμβουλος. Στόχος μου είναι να βελτιώσουμε το επίπεδο διαβίωσης εδώ όχι μόνο για μας, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας. Ο Άγιος Ευστράτιος είναι ο τόπος μου.

Το νησί έχει προοπτικές ανάπτυξης, κυρίως μετά το τέλος των εργασιών του λιμανιού,το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αυτά που για άλλους δήμους είναι αυτονόητα για εμάς είναι αγώνας. Να δημιουργηθεί ένα κέντρο νεότητας για παιδιά από 4 ετών ώστε να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό, τις τέχνες, τη μουσική και την παράδοση.

Αυτό που λείπει από το νησί μας είναι οι εναλλακτικές, κυρίως το χειμώνα.

Να σπάσουμε τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Δεν έχουμε θέατρο, σινεμά, γυμναστήριο και τα παιδιά μας πέρα από το σχολείο δεν έχουν άλλα πράγματα να κάνουν, όπως να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα, με μία ξένη γλώσσα. Στόχος είναι μέσα από προγράμματα και συνεργασίες με άλλους δήμους να καταφέρουμε να εντάξουμε στην καθημερινότητα του αγιοστρατίτη τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Σημασία έχουν τα κίνητρα, ο στόχος και ο σκοπός.

 Η υποψηφιότητά μου αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. Οι συνδημότες μου δε στάθηκαν τόσο στο φύλο, όσο στο νεαρό της ηλικίας της δικής μου αλλά και των υπολοίπων υποψηφίων του συνδυασμού. Όλοι οι υποψήφιοι της “Νέας Αρχής” είναι νεαρά ηλικιακά άτομα.

Δημιουργήσαμε το συνδυασμό για να συμμετάσχουν οι νέοι μας στα κοινά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είμαστε αρκετοί, μένουμε εδώ, δουλεύουμε εδώ οπότε έχουμε λόγο για τη ζωή μας εδώ.

Δεν έχω αντιμετωπίσει αρνητικά σχόλια από άνδρες συναδέλφους γιατί θεωρώ πως όταν είσαι καθαρός και εμμένεις στις απόψεις σου που έχουν σαν στόχο το καλό του νησιού τότε δε θα δημιουργηθούν προβλήματα και εντάσεις.

Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα ένιωσα ανακούφιση. Ήμουν μέσα στο εκλογικό κέντρο καθ’ όλη τη διάρκεια της καταμέτρησης οπότε όταν βγήκαν τα αποτελέσματα ένιωσα ανακούφιση γιατί η ένταση και το άγχος ήταν απίστευτα μεγάλα.

Συνειδητοποίησα το βάρος και τις ευθύνες της θέσης μου ότανπέρασαν οι πρώτες ημέρες. Είμαι έτοιμη να αντιμετωπίσω οποιαδήποτε πρόκληση αρχικά για να αποδείξω στους ψηφοφόρους μας ότι καλά έκαναν και ψήφισαν εμάς και δεύτερον για τους συνεργάτες μου οι οποίοι με εμπιστεύτηκαν και μπήκαν αμέσως στο συνδυασμό της “Νέας Αρχής”.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού εντοπίζεται στον τομέα της υγείας. Διαθέτει ένα αγροτικό ιατρείο το οποίο δικαιολογεί την παρουσία τριών αγροτικών γιατρών και ενός νοσηλευτή, τους τελευταίους τρεις μήνες βρίσκεται χωρίς γιατρό με την παρουσία μόνο ενός νοσηλευτή.

Δεν είμαστε πλάσματα κατώτερου Θεού. Είμαστε Έλληνες πολίτες, φορολογούμαστε και μένουμε εδώ παρά τις δυσκολίες, κυρίως το χειμώνα, αξίζουμε ιατρική περίθαλψη.

Το 24ώρο μου είναι όπως ακριβώς είναι το 24ωρο κάθε εργαζομένης γυναίκας παντρεμένης με παιδί. Πολύ πρωινό ξύπνημα για να ετοιμάσω πρωινό για την οικογένεια, ασχολούμαι με τα του σπιτιού και μετά πηγαίνω στο Δήμο.

Σκεφτόμαστε τελείως διαφορετικά από τους άνδρες. Είμαστε περισσότερο ρεαλίστριες και υπομονετικές χωρίς το τελευταίο να σημαίνει πως δεν διεκδικούμε αυτό που θέλουμε.

 Η αποχή δεν είναι λύση ειδικά την εποχή που ζούμε. Όλοι πρέπει να συμμετέχουν στα κοινά είτε ενεργά είτε μέσω των ψήφων. Δεν είναι τυχαίο πως το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Ευστρατίου που θα πιάσει δουλειά από Σεπτέμβρη απαρτίζεται στην πλειοψηφία του από νέους, μέσος όρος ηλικίας είναι τα 34 χρόνια.”