κουσουρνάς-μεγάλη-η-ζήτηση-για-μετατά-297719

Κουσουρνάς: Μεγάλη η ζήτηση για μετατάξεις

Για δύσκολη οικονομική κατάσταση του δήμου κάνει λόγο ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς, σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, κατάσταση που προήλθε από τις δανειακές υποχρεώσεις προς τρίτους, ύψους πλέον των 100 εκατ. ευρώ, που κληρονόμησε ο δήμος και από τις ανελαστικές δαπάνες, κυρίως τις μισθολογικές.

Ο Στάθης Κουσουρνάς σημειώνει πως προσπαθεί να βάλει μια τάξη, καθώς «και σ’ αυτό τον τομέα έπρεπε να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση προβλημάτων που οφείλονταν σε διαφορετικές πολιτικές, σε διαφορετικές πρακτικές και σε διαφορετικές αντιλήψεις στους δέκα πρώην δήμους».

Όσον αφορά στο πλεονάζον προσωπικό του δήμου, υπογραμμίζει ότι  «ήδη δημοτικοί υπάλληλοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να μεταταγούν σε άλλους φορείς του Δημοσίου» και με «την τελική κατάταξη του προσωπικού θα είναι δυνατή η μετάταξη του πλεονάζοντος προσωπικού σε άλλους φορείς του Δημοσίου, στη Ρόδο».

Αναφορικά με την απεργία των ταξιτζήδων και το πρόβλημα μεταφοράς των τουριστών στο νησί, σημειώνει πως με την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ο δήμος «διέθεσε αρκετά λεωφορεία και έκανε τις αναγκαίες τροποποιήσεις δρομολογιών, ώστε να καλύψει ως ένα μεγάλο βαθμό κενά εξυπηρέτησης που δημιουργήθηκαν».

Μάλιστα, όπως λέει, «ο Δήμος Ρόδου, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, διαθέτει κι εφέτος ένα σημαντικό ποσό στη λειτουργία του Οργανισμού Προώθησης Τουρισμού Ρόδου, του ΠΡΟΤΟΥΡ, που σηκώνει το βάρος της τουριστικής προβολής.

»Επιπρόσθετα δημιουργούμε και Δ/νση Τουρισμού στο οργανόγραμμα του δήμου, με σκοπό να υπάρχει πλέον ένας γενικός σχεδιασμός που θα βάλει τη βάση για την προώθηση του συνεδριακού, του αθλητικού και λοιπών εναλλακτικών μορφών τουρισμού».

Ολόκληρη η συνέντευξη του δημάρχου Ρόδου έχει ως εξής:

Δήμαρχε, ποιες ήταν οι προτεραιότητές σας για τους πρώτους μήνες της θητείας σας και ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα με τα οποία ήρθατε αντιμέτωπος, λόγω της προσαρμογής στον «Καλλικράτη»;

Οι προτεραιότητες ήταν φυσικό να έχουν ιεραρχηθεί και αξιολογηθεί με βάση τα σημαντικότερα προβλήματα που προέκυψαν από την συγχώνευση των μηχανισμών παροχής υπηρεσιών δέκα δήμων με διαφορετικές φυσιογνωμίες, διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικές «ταχύτητες» ανάπτυξης, σε έναν ενιαίο μηχανισμό που θα παρέχει ίδιες υπηρεσίες, με ισονομία και ισοπολιτεία, σε όλους τους δημότες.

Ήταν -και είναι ακόμη, σε κάποια θέματα- το δυσκολότερο εγχείρημα τόσο από άποψη σχεδιασμού, όσο και από άποψη υλοποίησης, λαμβανομένου μάλιστα υπ’ όψιν ότι στη Δημόσια Διοίκηση δεν επιτρέπονται χρονικά κενά: έπρεπε από την πρώτη στιγμή εφαρμογής της μεταρρύθμισης να εξυπηρετούνται οι πολίτες, πράγμα που σήμαινε προεργασία με πυρετώδεις ρυθμούς. Ευτυχώς, αυτό το είχαμε συνειδητοποιήσει από πολύ νωρίς, οπότε αρχίσαμε να δουλεύουμε εγώ και οι συνεργάτες μου από την επομένη των εκλογών.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που βρήκαμε μπροστά μας, όπως το περιμέναμε, ήταν το οικονομικό: και σ’ αυτό τον τομέα έπρεπε να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση προβλημάτων που οφείλονταν σε διαφορετικές πολιτικές, σε διαφορετικές πρακτικές και σε διαφορετικές αντιλήψεις στους δέκα πρώην δήμους. Έπρεπε να μπει κάποια τάξη, να τεθούν προτεραιότητες, να αντιμετωπιστούν ελλείμματα και τρύπες που, χωρίς να εξετάζω πώς και γιατί δημιουργήθηκαν, τα βρήκαμε μπροστά μας, μια δύσκολη κληρονομιά που μας οδήγησε τύποις να είμαστε «στο κόκκινο» μαζί με άλλους υπερχρεωμένους δήμους που χρειάζονται πρόγραμμα «εξυγίανσης».

Ως γνωστό το νησί της Ρόδου αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Θεωρείτε πως οι ενέργειες σας κατά τη διάρκεια της χρονιάς συνέβαλαν ουσιαστικά στην αύξηση του τουρισμού στη δυσκολότερη -μάλιστα- οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών; Με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί ο στόχος της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου για ακόμα περισσότερους μήνες το χρόνο που θέσατε σε συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς της περιοχής;

Η αλήθεια είναι ότι εφέτος παρατηρήθηκε μια πολύ σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης στο νησί, κατά πολύ μεγαλύτερη απότι στην υπόλοιπη χώρα. Βέβαια, δεν είναι δυνατόν να ισχυριστώ πως είναι οι δικές μας ενέργειες, τους λίγους μήνες που είμαστε δημοτική αρχή, αιτία για αυτό το θετικό αποτέλεσμα.

Το γεγονός ότι η βελτίωση αφορά στο σύνολο της χώρας, σημαίνει ότι τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται στη δουλειά που γίνεται κεντρικά από το αρμόδιο υπουργείο καιγιατί να μην ευλογήσουμε τα γένια μας; – ως ένα μεγάλο βαθμό στη δουλειά που κάνει ο υφυπουργός κ. Νικητιάδης.

Ευθύνη δική μας, ως Δήμος αλλά και ως κοινωνία, είναι να διαχειριστούμε αυτή τη περίοδο με ωριμότητα και με αίσθημα ευθύνης. Ο Δήμος Ρόδου, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, διαθέτει κι εφέτος ένα σημαντικό ποσό στη λειτουργία του Οργανισμού Προώθησης Τουρισμού Ρόδου, του ΠΡΟΤΟΥΡ, που σηκώνει το βάρος της τουριστικής προβολής.

Επιπρόσθετα δημιουργούμε και Δ/νση Τουρισμού στο οργανόγραμμα του Δήμου, με σκοπό να υπάρχει πλέον ένας γενικός σχεδιασμός που θα βάλει τη βάση για την προώθηση του συνεδριακού, του αθλητικού και λοιπών εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που αναφέρατε και που αποτελεί ζητούμενο για την περιοχή μας εδώ και πολύ καιρό. Επίσης η νέα Δ/νση Τουρισμού που δημιουργείται θα φροντίσει για την καθημερινή παρουσία του Δήμου μέσα από ένα οργανωμένο δίκτυο σημείων εξυπηρέτησης των τουριστών.

Η παρατεταμένη απεργία των ιδιοκτητών ταξί έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στη Ρόδο (τουρισμός, πολίτες κτλ.); Ποια είναι η θέση σας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και ποιες πρωτοβουλίες που αναλάβατε και θα αναλάβετε περαιτέρω για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος;

Κάθε απεργία επαγγελματικής ομάδας όπως των ταξί που σχετίζεται με τον τουρισμό εν μέσω  θερινής περιόδου, δημιουργεί προβλήματα στον συγκεκριμένο κλάδο. Είναι αποδεκτό το δικαίωμα της διαμαρτυρίας από κάθε κλάδο εργαζομένων, όμως, είναι ανάγκη να διαχειριστούμε το φετινό αυξημένο τουριστικό κύμα με ωριμότητα και με αίσθημα ευθύνης. Είναι σημαντικό να προστατέψουμε το βασικότερο παραγωγικό προϊόν που έχουμε τον τουρισμό.

Βέβαια είναι σημαντικό να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις, χωρίς κατ’ ανάγκη να στρέφεται η μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης. Η Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών του Δήμου διέθεσε αρκετά λεωφορεία και έκανε τις αναγκαίες τροποποιήσεις δρομολογιών, ώστε να καλύψει ως ένα μεγάλο βαθμό κενά εξυπηρέτησης που δημιουργήθηκαν. Αυτό έγινε εφικτό χάρη στην υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν οι εργαζόμενοι στην Επιχείρηση και για αυτό για άλλη μια φορά τους ευχαριστώ.

Σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η Ρόδος συγκαταλέγεται μεταξύ των υπερχρεωμένων δήμων της χώρας. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμά σας, προκειμένου να «αναπνεύσει» οικονομικά ο δήμος;

Όπως σας είπα και προηγουμένως, ένα από τα βασικότερα προβλήματα που βρήκαμε μπροστά μας, αν όχι το βασικότερο, ήταν αυτό του εξορθολογισμού και της τακτοποίησης των οικονομικών του ενιαίου δήμου. Ο Δήμος μας κληρονόμησε δανειακές υποχρεώσεις και τιμολογημένες υποχρεώσεις προς τρίτους πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις αυτές σε συνδυασμό με τις ανελαστικές δαπάνες κυρίως τις μισθολογικές που αναλάβαμε δημιουργούν μια δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Προσπαθούμε μέσα από την διαχείριση των οικονομικών μας να μειώνουμε οτιδήποτε δαπάνη μπορεί να μειωθεί και εντείνουμε τις προσπάθειες για αύξηση των εσόδων μας από οφειλές δημοτών προς το Δήμο. Αυτό βέβαια δεν είναι εύκολο λόγω και της οικονομικής συγκυρίας.

Ελπίζω μέσα από τη συστηματική δουλειά που γίνεται τόσο από το πολιτικό προσωπικό όσο και την οικονομική υπηρεσία, το χρέος μας να μειώνεται σταδιακά ώστε ο Δήμος να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Ποιο είναι το σχόλιο σας παράλληλα για τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους που πραγματοποίησε αυτές τις ημέρες το ΣΔΟΕ και τα στελέχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

Ήταν πρώτη φορά που οι υπηρεσίες μας αντιμετώπισαν τέτοιου είδους έλεγχοαιφνιδιαστικό και με ακαθόριστο περιεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση εγώ έδωσα αμέσως εντολή να εξυπηρετηθούν οι ελεγκτές όπως κι έγινε. Το ίδιο θα κάνω και με τους ελέγχους που θα ακολουθήσουν, καθώς και με τους ελεγκτές που έρχονται από το υπουργείο για να ελέγξουν την οικονομική κατάσταση του δήμου.

Πιστεύω πραγματικά στην ανάγκη τακτικών και έκτακτων ελέγχων. Έτσι εμπεδώνεται στις υπηρεσίες μας το αίσθημα του ελέγχου ώστε να λειτουργούν αναλόγως σε κάθε περίπτωση, αλλά κυρίως εμπεδώνεται και στους πολίτες το αίσθημα της χρηστής διοίκησης. Θα ήθελα άλλωστε να θυμίσω ότι ελέγχους έχουμε ζητήσει και εμείς οι ίδιοι, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου. Όχι μόνο δεν τους φοβόμαστε τους ελέγχους, αλλά και τους επιδιώκουμε.

Όσον αφορά το πλεονάζον προσωπικό που υπάρχει στο δήμο, ποιες οι ενέργειές σας, με το δεδομένο ότι είχατε προτείνει από τον τ. υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να το μεταθέσει σε άλλες υπηρεσίες;

Μετά την οριστικοποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, γίνεται η τοποθέτηση του προσωπικού στις υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν. Με την τελική κατάταξη του προσωπικού θα είναι δυνατή η μετάταξη του πλεονάζοντος προσωπικού σε άλλους φορείς του δημοσίου, στη Ρόδο. Αυτή η διεργασία θα γίνει σε συνεργασία με τους υπαλλήλους, καθώς ήδη δημοτικοί υπάλληλοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να μεταταγούν σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα ιδρυθεί τελικά στον Πειραιά και όχι στη Ρόδο. Θεωρείτε πως η απόφαση αυτή αποτελεί εμπαιγμό σε βάρος του νησιού από τους κυβερνητικούς παράγοντες; Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες του νησιού που ενδεχομένως να αισθάνονται απογοήτευση μετά απο τη συγκεκριμένη εξέλιξη;

Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για την πρόοδο του θέματος που αναφέρεστε. Η ανάγκη δημιουργίας πολιτιστικών, τουριστικών και λοιπών υποδομών στην Περιφέρεια, είναι πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης. Ένα μουσείο με θεματικό αντικείμενο τις Ενάλιες Αρχαιότητες είναι λογικό να δημιουργηθεί σε κάποιο από τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, καθώς η Αττική έχει επάρκεια από άλλου είδους υποδομές. Εκεί βασίζεται και η δική μας διεκδίκηση.