H Περιφέρεια Αττικής στην EXPO Μιλάνο 2015

«Σιτίζοντας τον πλανήτη, ενέργεια για ζωή» είναι ο θεματικός πυρήνας της  «Expo Μιλάνο 2015» που άνοιξε τις πύλες της τον Μάϊο και ολοκληρώνει τις εργασίες της σε λίγες ημέρες στο τέλος του Οκτώβρη.

Η «Expo Μιλάνο 2015» έδωσε μια ευκαιρία να συλλογιστούμε  και να αναζητήσουμε λύσεις για τις αντιφάσεις του κόσμου μας.

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που υποφέρουν από την πείνα (περίπου 1 δισεκατομμύριο   άνθρωποι υποσιτίστηκαν την περίοδο 2010-2012 ενώ τα σύγχρονα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα αυξάνουν δραματικά τον υποσιτιζόμενο πληθυσμό και  δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες σε τρόφιμα). Από την άλλη, περίπου 1.5 δις τόνοι τροφίμων πετιούνται κάθε χρόνο.

Για τους λόγους αυτούς, πρέπει να κάνουμε συνειδητές πολιτικές επιλογές, να αναπτύξουμε βιώσιμους τρόπους ζωής και να χρησιμοποιήσουμε την καλύτερη τεχνολογία για τη δημιουργία ισορροπίας μεταξύ της διαθεσιμότητας και της κατανάλωσης πόρων.

Ο προβληματισμός σχετικά με το θέμα της Έκθεσης αποτέλεσε την  αφορμή να μοιραστούμε ιδέες με τους συμμετέχοντες από όλο το κόσμο  και να διοργανώσουμε εκδηλώσεις, αλλά να  αναδείξουμε  τους  κοινούς μας μύθους  και πολιτισμούς.

Η  Περιφέρεια  Αττικής, στις 26 & 27 Οκτάωρη   παρουσιάζει  τη δική της ιδιαίτερη ταυτότητα με θέμα τη μεσογειακή διατροφική ποιότητα.

Μια μοναδική ευκαιρία, όπου η Περιφέρεια Αττικής  προσφέρει  στον κόσμο τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Αττικής: την ιστορία, το πολιτισμό, το μοναδικό της φυσικό περιβάλλον, τα πανέμορφα νησιά της, τον ήρεμο Σαρωνικό της κόλπο, τη Τουριστική της οργάνωση  και την αξεπέραστη παραγωγή της σε προϊόντα όπως  λάδι, μέλι, κρασί, φιστίκι,  κλπ.

Η Αττική  έχει μοιραστεί για αιώνες τον πολιτισμό της, με χώρες που συναντιούνται στο Μιλάνο με την ευκαιρία της Expo 2015, για να γιορτάσει το παρελθόν που τους ενώνει, να μοιραστεί το παρόν και να οικοδομήσει το μέλλον της Μεσογείου, από όπου ξεκίνησε ο πολιτισμός και όπου γεννήθηκε το θέατρο, η ποίηση,  η φιλοσοφία και η Δημοκρατία.

Γνωστοί προορισμοί διακίνησης μεταναστών και προσφύγων όπως  η Λαμπεντούζα, η Σικελία αλλά και η νότια Ιταλία και Γαλλία, αλλά κυρίως   το Αιγαίο πέλαγος συνδέονται με τα θέματα σίτισης.

Η μαζικότητα των ανθρώπων που μετακινούνται βίαια από τις χώρες τους προς την Ευρώπη αποτέλεσαν πρόσφορο πεδίο προβληματισμού στην ΕΧΡΟ, ενώ στα διάφορα  συνέδρια αναδείχτηκε  η ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στις Περιφέρειες της Μεσογείου.

Έτσι, με αφορμή το μύθο του Αιγαία που έδωσε το όνομά του στο Αιγαίον πέλαγος και τα γεγονότα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο και αφορούν τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις παραμεσόγειες χώρες, προτείνεται μια μόνιμη  διαπεριφερειακή συνεργασία.

IMG_20151022_190238

Προς αυτή τη κατεύθυνση υπήρξαν προτάσεις για συνάντηση  των συμμετεχόντων Μεσογειακών Περιφερειών με θέμα τη σίτιση: μια μοναδική ευκαιρία για διάλογο και τη διεθνή συνεργασία σε θέματα τροφίμων και διατροφής στην εποχή των μεγάλων σύγχρονων μεταναστευτικών ρευμάτων. Από πολλές πλευρές ακούστηκε   η πρόταση μιας Ευρω-Μεσογειακής Διάσκεψης για τη γεωργία, τη διατροφή, την ενέργεια, τη μετανάστευση και τον Πολιτισμό.

Η Περιφέρεια Αττικής  παρουσιάζει  στην Παγκόσμια Έκθεση την μεσογειακή διατροφή της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς  ενώ παράλληλα δημιουργείται μια μοναδική ευκαιρία να δείξει σε όλoν τον κόσμο τον πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον, τις παραδόσεις και την παραγωγή της Αττικής γης και την  γεωργία όπως αναπτύχθηκε σε αρμονία με τη φύση και το βιοποικιλότητα.

 

Γράφει ο Θοδωρής Αγγελόπουλος

Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Αττικής