γ-κουμουτσάκος-όχι-σε-εκλογές-ζητούμε-162200

Γ.Κουμουτσάκος: Όχι σε εκλογές, ζητούμενο η ενότητα και η προοπτική για τη Ν.Δ.

Ολόκληρη η συνέντευξη, που παραχώρησε ο Γ.Κουμουτσάκος, βουλευτής Β’ Αθήνας, στην εφημερίδα RealNews, με θέμα τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις.

-Η ΝΔ θα έπρεπε να στηρίξει μια συμφωνία ακόμη και αν είναι μια κακή συμφωνία;

Πριν απαντηθεί αυτή η ερώτηση, πρέπει να απαντηθεί μια άλλη : «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει μια συμφωνία ακόμα και εάν είναι κακή συμφωνία;». Το τι θα πράξει η κυβέρνηση προηγείται. Η αξιωματική αντιπολίτευση έπεται. Για εμάς το δίλημμα «Συμφωνία ή χρεωκοπία», «Ευρώπη ή Εθνική περιπέτεια» δεν υπάρχει. Η σκληρή κριτική μας για τον επικίνδυνο ερασιτεχνισμό της Κυβέρνησης δε θα γίνει άρνηση ευθύνης για τη σωτηρία της χώρας. Αυτή άλλωστε είναι η ιστορία και η πολιτική μας παρακαταθήκη.-Η ΝΔ θα έπρεπε να στηρίξει μια συμφωνία ακόμη και αν είναι μια κακή συμφωνία;

-Μια ρήξη με τους δανειστές που θα οδηγούσε;

Σε χρεοκοπία. Σε ρήξη με κάθε προοπτική εξόδου από την κρίση. Σε ρήξη με το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων. Σε ρήξη με τη μεγάλη εθνική στρατηγική επιλογή να ανήκουμε ως ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ρήξη με το Ευρωπαϊκό μας πεπρωμένο. Σε ρήξη με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που θέλουν συμφωνία και παραμονή στην Ευρωζώνη.

-Εκλογές τώρα τι θα σήμαιναν;

«Πανηγυρική» παραδοχή του αδιεξόδου και της αδυναμίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα αποτελέσματα της ίδιας της πολιτικής της. Παραλυτική πολιτική αβεβαιότητα που θα αποτελείωνε μια ήδη «διασωληνωμένη» οικονομία. Δε θα λύσουν τίποτα οι εκλογές. Εκτός ίσως, από ορισμένα εσωκομματικά προβλήματα της συνομοσπονδίας συνιστωσών που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε βέβαια πρέπει να συρθεί η χώρα σε εκλογές μόνο και μόνο για να βγει το «διαζύγιο» Τσίπρα – Καμμένου.

-Ο κ.Λαφαζάνης, ο κ.Στρατούλης, θα μπορούσαν να εφαρμόσουν μια κακή συμφωνία; Ο Αλέξης Τσίπρας αν ήθελε τη συμφωνία θα έπρεπε να τους αλλάξει;

Τι είναι «κακή συμφωνία» για τον κ. Λαφαζάνη και τον κ. Στρατούλη; Είναι ‘ο,τι ακριβώς χρειάζονται η χώρα και η οικονομία για να περάσουν από τη ύφεση στην ανάπτυξη. Από την ανεργία στην απασχόληση. Δηλαδή επενδύσεις, επιχειρηματικότητα, παραγωγικότητα, αξιολόγηση, αριστεία και απελευθέρωση των δυνατοτήτων του ιδιωτικού τομέα. Αλλά όλα αυτά είναι ιδεολογικοί εχθροί τους. Δε θέλουν δηλαδή ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Το τι θα πρέπει να κάνει ο κ. Τσίπρας, θα το αποφασίσει ο ίδιος και βέβαια θα κριθεί από αυτό.

-Η ΝΔ θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση Τσίπρα που θα εφάρμοζε μια άλλη πολιτική; Θα έπρεπε να συμμετέχει και η ίδια;

Δε στηρίζονται πρόσωπα και Κυβερνήσεις. Στηρίζονται πολιτικές. Δε μπορούμε να στηρίξουμε διόγκωση του δημόσιου τομέα. Δε μπορούμε να στηρίξουμε την ισοπεδωτική λογική Μπαλτά στην Παιδεία. Δε μπορούμε να στηρίξουμε ανοχή στην ανομία. Δε μπορούμε να δώσουμε αναδρομική στήριξη σε όλα αυτά. Ούτε σε εκείνα που, όλα δείχνουν, ότι θα επακολουθήσουν. Η συναίνεση χρειάζεται κάποιες ελάχιστες συγκλίσεις, που όμως δεν υπάρχουν.

-Η οικουμενική θα ήταν λύση;

Αυτό θα εξαρτηθεί από εάν θα υπάρξει αδιέξοδο και από το μέγεθος του αδιεξόδου. Σε κάθε περίπτωση, μόνος γνώμονας των όποιων πολιτικών εξελίξεων πρέπει να είναι για όλους το εθνικό συμφέρον στη βάση ορισμένων θεμελιωδών πολιτικών παραδοχών. Όπως η αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ώστε να εγκαταλειφθεί το παρελθόν και να κερδηθεί η οριστική έξοδος από τη κρίση.

-Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καθόλου θετικές για τη Νέα Δημοκρατία. Τι πρέπει να γίνει;

Τέσσερεις μήνες είναι μικρός χρόνος για ανάκαμψη μετά από ήττα. Ταυτόχρονα όλοι βλέπουν ότι οι δραματικές εξελίξεις και οι ζοφερές προοπτικές στην οικονομία δικαιώνουν πολλές επιλογές και εκτιμήσεις μας. Όμως, όσο σκληρό και εάν είναι αυτό, στη πολιτική δεν υπάρχει ψήφος πολιτικής επιβράβευσης πεπραγμένων. Οι πολίτες τις περισσότερες φορές καταψηφίζουν και πάντα ελπίζουν. Εμείς οφείλουμε να κερδίσουμε την θετική ψήφο. Να είμαστε σοβαρή εναλλακτική πρόταση και επιλογή ελπίδας.

-Πως θα το πετύχετε αυτό;

Την εμπιστοσύνη των πολιτών και την πολιτική επικράτηση θα την κερδίσουμε όταν είμαστε δημιουργικά πολλοί και με συγκεκριμένες προτάσεις. Όχι αυτάρεσκα λίγοι μόνον με καταγγελίες. Η Νέα Δημοκρατία δε χρειάζεται φανατικές ψήφους. Χρειάζεται πολλές ψήφους. Και αυτές έρχονται από σαφείς θέσεις και πολιτικό λόγο και τρόπο που αγγίζουν και κερδίζουν ευρύτερα ακροατήρια. Αυτό άλλωστε είναι το πνεύμα και το γράμμα της Ιδρυτικής μας Διακήρυξης. Και η φυσιογνωμία της σύγχρονης Κεντροδεξιάς.

-Ο Αντώνης Σαμαράς να παραμείνει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ή να δρομολογήσει τις εξελίξεις για νέα ηγεσία;

Η απάντηση έχει δοθεί. Αποφασίστηκε η διοργάνωση Εθνικής Συνδιάσκεψης και ήδη έχουν ξεκινήσει οι προσυνδιασκέψεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

-Οι εκλογές στην Τουρκία πόσο και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν την Ελλάδα;

Η Τουρκία έχει εισέλθει σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας .Είναι γνωστές από το παρελθόν απόπειρες της Τουρκίας να εξάγει εσωτερικά προβλήματα. Βλέπουμε ήδη κάποιες απόπειρες έντασης. Χρειάζεται προσοχή, επαγρύπνηση, ψυχραιμία.

-Τυχόν αδυναμία προοπτικής θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε ένα νέο κεντροδεξιό κόμμα;

Τα κόμματα για να είναι ισχυρά χρειάζονται δυο αναπόσπαστα μεταξύ τους στοιχεία : ενότητα και προοπτική. Προοπτική χωρίς ενότητα δεν υπάρχει. Αλλά και η ενότητα χωρίς προοπτική είναι μια εξαιρετικά ευπαθής ενότητα. Ή και τα δυο υπάρχουν, υπηρετώντας το ένα το άλλο, ή κανένα. Η Νέα Δημοκρατία καλείται να διασφαλίσει και τα δυο. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να υπάρξει κενό, γιατί όπως συμβαίνει στη ζωή έτσι και στην πολιτική τα κενά καλύπτονται.