διονύσης-λάμπρος-σκέψεις-στις-στάχτε-17246

Διονύσης Λάμπρος*: Σκέψεις στις στάχτες

Πρόσφατα όλοι οι κάτοικοι και παραθεριστές της περιοχής, ζήσαμε έναν από τους χειρότερους εφιάλτες, μια πυρκαγιά χωρίς προηγούμενο που κατέκαψε το δάσος του Καλάμου και της ευρύτερης περιοχής.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών, του προσωπικού του Δήμου, αλλά και των απλών ανθρώπων που έτρεξαν να βοηθήσουν ήταν συγκλονιστικές, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Συγκλονιστική όμως επίσης είναι και η εγκληματική αδιαφορία του Δήμου, της Περιφέρειας και των αρμόδιων Υπηρεσιών στο θέμα της πρόληψης, της οργάνωσης και του συντονισμού.

Όσοι συμμετείχαμε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, γίναμε αυτόπτες μάρτυρες σε μια σειρά από παραλείψεις, αδιαφορία, κακοτεχνίες και έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού, που αν υπήρχαν θα είχαν γλιτώσει αν όχι όλο, σίγουρα μεγάλο μέρος του δάσους και των σπιτιών που κάηκαν.

Συγκεκριμένα είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια:

-Κρουνούς που δεν λειτουργούσαν καθόλου.

-Κρουνούς που δεν ταίριαζαν οι φλάτζες με αυτές της πυροσβεστικής με αποτέλεσμα να καθίστανται άχρηστοι.

-Πυροσβεστικά οχήματα να περιφέρονται χωρίς να ξέρουν πού πρέπει να πάνε και πώς να πάνε αφού δεν γνώριζαν την περιοχή.

-Υδροφόρες που επίσης δεν γνώριζαν πού να πάνε

Και αναρωτιόμαστε:

-Γιατί δεν υπάρχει σχέδιο δράσης πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά; (ποιος πάει πού, συγκεκριμένα σημεία ανεφοδιασμού κλπ)

-Γιατί δεν έγινε έλεγχος σωστής λειτουργίας των κρουνών πριν έρθει το καλοκαίρι;

-Γιατί δεν συνόδευε κάποιος που ξέρει την περιοχή τα πυροσβεστικά οχήματα;

-Γιατί δεν υπάρχουν δεξαμενές με νερό μέσα στο δάσος;

-Γιατί δεν υπάρχουν περιπολίες ή παρατηρητήρια ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτή η πυρκαγιά;

-Γιατί δεν αξιοποιείται ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη που επέδειξαν πολλοί συνάνθρωποί μας, έγκαιρα (με εκπαίδευση, με συγκεκριμένα καθήκοντα στην περίπτωση πυρκαγιάς κλπ);

-Γιατί δεν γίνεται χρήση της τεχνολογίας (επικοινωνία με στίγματα GPS και όχι με περιγραφή με την οποία και χρόνος χάνεται και παρανοήσεις γίνονται);

-Για να μην αναφέρουμε άλλα πιο σύνθετα και κοστοβόρα μέτρα, όπως είναι η αποψίλωση από ξερά χόρτα που είναι η πρώτη ύλη μετάδοσης της πυρκαγιάς ή οι αντιπυρικές ζώνες…

Ξέρουμε πως, ειδικά στις μέρες μας, η εύκολη και συνηθέστερη απάντηση είναι πως δεν υπάρχουν οι πόροι για σωστή αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Θα σας απαντήσουμε, πως ειδικά όταν δεν υπάρχουν πόροι, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην οργάνωση και τον συντονισμό!

Όπως επίσης θα σας απαντήσουμε πως θα προτιμούσαμε σαν πολίτες να έχουμε το δάσος μας, αντί για βράδια με πανηγύρια και μουσικά συγκροτήματα…

labros

*Πρόεδρος Εξωραϊστικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Βαρβάρας

Κάλαμος Αττικής