δ-κούρκουλας-κανείς-δε-μπορεί-να-κατηγ-205904

Δ. Κούρκουλας: Κανείς δε μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για καθυστέρηση στις αποζημιώσεις

Συνέντευξη του ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στο ρ/σ ΒΗΜΑ FM και στους δημοσιογράφους Άρη Ραβανό και Αργύρη Παπαστάθη, δίνει απαντήσεις για το ρωσικό εμπάργκο αλλά και όσα προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Δημήτρης Κούρκουλας, Υφυπουργός Εξωτερικών είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλημέρα σας κ. Υφυπουργέ. Να μας εξηγήσετε λίγο πού βρισκόμαστε, γιατί υπάρχει μια σύγχυση για το τι ακριβώς γίνεται στο θέμα με το ρωσικό εμπάργκο.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Καλημέρα σας. Βεβαίως. Τα εμπορικά προβλήματα, τα οποία προέκυψαν από την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να απαγορεύσει την εισαγωγή μιας σειράς προϊόντων, είναι μόνο μια πτυχή της γενικότερης κρίσης, την οποία βεβαίως εμείς στο Υπουργείο Εξωτερικών, όχι μόνο παρακολουθούμε, αλλά προσπαθούμε και ενεργά να βοηθήσουμε για να υπάρξει μια διπλωματική λύση. Διότι οποιαδήποτε όξυνση και, δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες υπάρχει επικίνδυνη όξυνση της ουκρανικής κρίσης, είναι αναπόφευκτο και μοιραίο να έχει και οικονομικές επιπτώσεις και εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εις βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αλλά βεβαίως το μείζον θέμα εδώ είναι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Έχουμε πάρα πολλές πηγές αστάθειας στην περιοχή μας, βλέπετε τι γίνεται στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, και πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να βρεθεί μια ειρηνική διπλωματική λύση. Βεβαίως, αυτά τα μέτρα τα μονομερή της Ρωσικής Ομοσπονδίας θίγουν εν μέρει ορισμένους κλάδους της οικονομίας μας, της αγροτικής μας παραγωγής. Εμείς από την αρχή δηλώσαμε ότι η ελληνική πολιτεία θα είναι αρωγός σε αυτούς τους παραγωγούς που δεν ευθύνονται για όλη αυτή την κατάσταση, δεν μπορούσαμε να έχουμε προβλέψει ότι θα φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να δοθούν αποζημιώσεις από τα κοινοτικά ταμεία, υπάρχει ένα ειδικό ταμείο, το Ταμείο Κρίσης, για τέτοιου είδους καταστάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι χρονοβόρο αυτό κ. Υπουργέ;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Κοιτάξτε, τα μέτρα πάρθηκαν μόλις προχθές, την Παρασκευή. Ήδη έχει αρχίσει η καταγραφή. Άρα κανείς δε μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για καθυστέρηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, δεν λέω για την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρομαι στον τρόπο που θα κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Στις 14 Αυγούστου θα γίνει η συνάντηση όλων των εκπροσώπων των 28 κρατών μελών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα στατιστικά στοιχεία και τα αιτήματα αν θέλετε στα ευρωπαϊκά όργανα. Δεν μπορώ να προβλέψω επακριβώς πόσο γρήγορα θα κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ήδη υπάρχουν θετικά σημάδια. Χθες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος βγήκε και ανακοίνωσε ορισμένα μέτρα για την αγορά ροδάκινου, διότι υπήρχε πρόβλημα στην αγορά ροδάκινου ακόμα και πριν από τα ρωσικά μέτρα, υπήρχε υπερπαραγωγή, είχαν πέσει οι τιμές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα υπάρχουν κάποια μέτρα που ήδη μειώνουν την πίεση αν θέλετε στην αγορά ροδάκινου. Δεν είναι η λύση. Εμείς επιδιώκουμε και θα επιδιώξουμε την ίδια αποζημίωση αλλά βεβαίως αυτό θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν χρειάζεται κάποια τροποποίηση κάποιων Κανονισμών, η οποία είναι χρονοβόρος;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αυτό θα το δούμε στην πορεία. Το Ταμείο Κρίσης έχει 400 εκατομμύρια ευρώ, κανείς δεν μπορεί σήμερα να σας πει με σιγουριά αν αυτά επαρκούν ή όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζω ότι τα προϊόντα, τα οποία εντάσσονται στο εμπάργκο, δεν είναι μόνο τα νωπά φρούτα, είναι και τα κτηνοτροφικά, είναι γαλακτοκομικά, άρα υπάρχουν πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες που θίγονται από αυτά τα μέτρα και δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε με βεβαιότητα αν οι μηχανισμοί και οι πόροι που υπάρχουν, επαρκούν. Εάν δεν επαρκέσουν, εμείς μαζί με άλλες χώρες με τις οποίες ήδη είμαστε σε επαφή, θα ζητήσουμε εξαιρετικά μέτρα, κατ’ εξαίρεση μέτρα, για ν’ αντιμετωπισθεί αυτή η ειδική περίπτωση. Βεβαίως, η μακροπρόθεσμη λύση δεν είναι οι αποζημιώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η άρση του εμπάργκο.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Είναι είτε να επανέλθουμε στη ρωσική αγορά, είτε να βρεθούν εναλλακτικές αγορές. Αλλά αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι μιλάμε για μια κρίση πάρα πολύ σοβαρή, ίσως τη σοβαρότερη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, μιλάμε για πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, άρα θέλω να πω ότι πρέπει να έχουμε συναίσθηση ότι διανύουμε κρίσιμη περίοδο, γι’ αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε πάση θυσία τα στρατηγικά μας συμφέροντα, διότι ακούω ορισμένους από την αντιπολίτευση τελείως ανέξοδα να λένε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από την Ευρώπη, να μη συμφωνήσουμε με τις κυρώσεις. Νομίζω ότι τα ελληνικά στρατηγικά συμφέροντα  είναι ταυτισμένα με την Ευρώπη, ειδικά σήμερα που όχι μόνο η περιοχή μας, αλλά ο πλανήτης ολόκληρος διέρχεται μια πρωτοφανή κρίση αστάθειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι προφανές αυτό νομίζω για τους περισσότερους. Τώρα σε πρακτικό επίπεδο, επειδή έχετε εργασθεί στις Βρυξέλλες δεκαετίες και ξέρετε πώς λειτουργεί ο μηχανισμός, μπορείτε να εξηγήσετε γιατί δε μπορεί η ελληνική κυβέρνηση ν’ αποζημιώσει η ίδια τους ροδακινοπαραγωγούς και πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία; Γιατί θεωρείται αυτό παράνομη ενίσχυση και πώς εάν δε φτάσουν τα λεφτά θ’ αναγκαστείτε να κινηθείτε; Και πού θα βρείτε τα υπόλοιπα;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Να σας το εξηγήσω, είναι απλό: Υπάρχουν περιπτώσεις που επιτρέπονται οι κρατικές ενισχύσεις, είτε επιτρέπονται ήδη με τους ισχύοντες κανονισμούς, είτε μπορεί να ζητηθεί εξαίρεση. Εμάς, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η αποζημίωση να προέλθει από κοινοτικά χρήματα για αυτονόητους λόγους, για να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εάν υπάρξουν υπόλοιπα, αν υπάρξουν περιπτώσεις που αυτό δεν καταστεί εφικτό, έχουμε δηλώσει εξαρχής ότι η ελληνική πολιτεία θα είναι αρωγός στους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιά. Το πώς θα γίνει αυτό, θα το δούμε στην πορεία, δεν μπορεί κανείς σήμερα να σας πει πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, διότι ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο των ζημιών. Αλλά αυτό που ακούγεται ότι δεν μας αφήνει η Ευρώπη να δώσουμε, βεβαίως και αυτό θέλω να το τονίσω, να το υπογραμμίσω, δεν πρόκειται  ποτέ να επανέλθουμε στις πρακτικές του παρελθόντος που έβγαινε ένας Υπουργός κι έδινε 500 εκατομμύρια στην Περιφέρειά του και μετά από ένα χρόνο μας τα ζητούσαν πίσω με τόκο και με πρόστιμο. Αυτό είναι απαράδεκτο, δεν πρόκειται  να γίνει διότι αυτό μας οδήγησε στην καταστροφή του δημοσιονομικού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά και λόγω κρίσης τώρα έχουν περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας…

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως θα τηρήσουμε την κοινοτική νομιμότητα, εφ’ όσον οι υπάρχοντες κανονισμοί δεν μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα θα ζητήσουμε κατ’ εξαίρεση μεταχείριση αλλά επ’ ουδενί λόγω δεν θ’ ακολουθήσουμε τις πρακτικές για να βγει ο ένας Υπουργός ή ο άλλος ή εγώ και να μου πείτε μπράβο ας πούμε για μια μέρα και μετά να χρεωθεί το Ελληνικό Δημόσιο και ο Έλληνας φορολογούμενος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κλασικό σχήμα της μεταπολίτευσης είναι αυτό που περιγράφετε κ. Κούρκουλα.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ακριβώς. Αυτό δε θα επαναληφθεί..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Κυριακή χαρά, Δευτέρα λύπη» για όλους μας.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Και νομίζω και ο ελληνικός λαός, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών. Ξέρετε πόσα δισεκατομμύρια έχουμε πληρώσει πρόστιμο, έχουμε επιστρέψει στις Βρυξέλλες για παράτυπη ή παράνομη χρήση των γεωργικών επιδοτήσεων; Αυτά δεν τα λέει κανείς..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι όχι μόνο, και για τις χωματερές και για πολλά άλλα.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αυτά δεν τα λέει κανείς. Αυτό δε θα επαναληφθεί, αυτό έχει τελειώσει οριστικά, ευτυχώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κούρκουλα, να πάω σ’ ένα άλλο θέμα: Συζητάμε για την αγροτική οικονομία και τις επιπτώσεις, είναι ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά πολλούς συμπολίτες μας. Από κει και πέρα υπάρχει ο φόβος, σας προβληματίζει μια επιδείνωση της κατάστασης, η οποία θα έχει και συνέπειες, π.χ. στο φυσικό αέριο το χειμώνα;  Εκεί πώς μπορεί ν’ αντιμετωπισθεί;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Τα πράγματα εξελίσσονται αρνητικά. Αυτό δε θέλω, δεν πρέπει, κανείς δε μπορεί να το κρύψει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί έχουμε κι εξάρτηση. Τι εξάρτηση έχουμε;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Έχουμε μεγάλη εξάρτηση στο φυσικό αέριο, έχουμε σχετική εξάρτηση στο πετρέλαιο, υπάρχουν άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση διότι χρησιμοποιούν πιο πολύ φυσικό αέριο απ’ ότι εμείς. Βεβαίως εμείς έχουμε την εναλλακτική λύση του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ευτυχώς έχουμε τη Ρεβυθούσα, η οποία όμως έχει ορισμένο πλαφόν, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες, είναι και πιο ακριβό το υγροποιημένο αέριο. Είναι πολύ σημαντικό το ότι προχωράμε στην υλοποίηση του Trans Adriatic Pipeline, του αγωγού που θα φέρει φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα, βεβαίως αυτό θα είναι σ’ ένα χρονικό ορίζοντα 5-6 ετών. Βεβαίως με ανησυχεί και με ανησυχεί όχι μόνο για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις, με ανησυχεί κυρίως διότι Ευρώπη μόνο με την ειρήνη και τη συνεργασία μπορεί να πάει μπροστά. Και αυτό είναι και η πεμπτουσία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτά που γίνονται σήμερα στη γειτονιά μας, διότι το Κίεβο απέχει λιγότερο απ’ ό,τι οι Βρυξέλλες από την Αθήνα, είναι πρωτοφανή, είναι επικίνδυνα. Εμείς εξαρχής και συνεχίζουμε ν’ ακολουθούμε μια πολιτική που προσπαθεί να προωθήσει διπλωματικές λύσεις, αλλά βεβαίως δεν πρόκειται ποτέ ν’ απεμπολήσουμε τα στρατηγικά μας συμφέροντα που είναι ταυτισμένα με την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε δηλαδή τον κίνδυνο η Ρωσία να παίξει αυτό το χαρτί, να κλείσει τη στρόφιγγα προς την Ευρώπη και να την πληρώσει και η Ελλάδα;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Δεν το πιστεύω διότι νομίζω ότι δεν είναι και προς το συμφέρον της Ρωσίας. Νομίζω ότι το συμφέρον και των δυο πλευρών είναι ν’ αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες έχουν διαρραγεί, νομίζω ότι και η ρωσική οικονομία και ο ρωσικός λαός εάν υπάρξει μια επιδείνωση της κρίσης θα βγει χαμένους, άρα νομίζω ότι πρέπει να λειτουργήσουν τα διπλωματικά αντανακλαστικά και να μπορέσουμε να βρούμε μια έξοδο με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου από την κρίση. Αυτό προωθούμε από την πρώτη στιγμή. Κακώς, νομίζω, κακόπιστα θα έλεγα, η αντιπολίτευση, ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ  μας κατηγορεί για μονόπλευρη  πολιτική. Άκουσα κριτική γιατί ο κ. Βενιζέλος  πήγε στην Ουκρανία, βεβαίως πήγε και πολύ καλά έκανε, διότι συνάντησε και την ελληνική ομογένεια. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει κι αυτός ο παράγων. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί δεν έπρεπε να πάει. Βεβαίως στη διάρκεια της Προεδρίας μας, αλλά συνεχίζουμε και σήμερα να παρακολουθούμε και να είμαστε ενεργά αναμεμιγμένοι στην κρίση της Ουκρανίας διότι έχει επιπτώσεις άμεσες και σ’ εμάς, αλλά βεβαίως η στρατηγική σταθερά παραμένει ίδια, είναι ταυτισμένη με την Ευρώπη ειδικά σήμερα που υπάρχει τέτοια ανασφάλεια σε όλη την περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε σε μια τελευταία ερώτηση όσον αφορά το ευρύτερο οικονομικό: Εμφανίστηκε το Διεθνές  Οικονομικό Πρακτορείο, το γνωστό μας Blοοmberg, το οποίο προβλέπει ότι η μικρή οικονομική ανάπτυξη για την οποία μιλούσε και η κυβέρνηση πως θα υπάρξει φέτος, είναι πλέον στο έλεος της ουκρανικής κρίσης και των ρωσικών κυρώσεων. Ακόμη και για τα ροδάκινα ανέφερε. Επειδή είδε χθες τον κ. Χαρδούβελη ας μας πει τι συζήτησαν. Το πιστεύει ότι είναι έτσι, ότι υπάρχει κίνδυνος;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Κοιτάξτε, μακροοικονομικά όσον αφορά την ελληνική οικονομία, οι επιπτώσεις του εμπάργκο, της απαγόρευσης εν πάση περιπτώσει της εισαγωγής φρούτων και άλλων προϊόντων  έχει πολύ  μικρή σημασία. Αυτό βέβαια δε μειώνει το κόστος για τους παραγωγούς, για τους μεταποιητές κτλ. Αλλά γενικά, σε επίπεδο εθνικής οικονομίας μιλάμε για ένα κόστος της τάξης των 50 εκατομμυρίων, 80, δεν ξέρω πόσο.

Αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα διότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία είναι πολλαπλάσιες. Και δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Είναι και στην Ευρώπη. Και αν η Ευρώπη, αν η Γερμανία αύριο δεν έχει ανάπτυξη λόγω της κρίσης,  τις συνέπειες θα τις υποστούμε και εμείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια, διότι είναι πολλαπλασιαστικό..

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ο κ. Ντράγκι, ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επεσήμανε αυτό τον κίνδυνο και βεβαίως όλοι νομίζω οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν στο μυαλό τους αυτό τον κίνδυνο. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι τελικά πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια να βρεθεί μια διπλωματική λύση.