χρίστος-βούζας-ψηφίσαμε-περιφερειάρ-413251

Χρίστος Βούζας: Ψηφίσαμε Περιφερειάρχη, βγάλαμε… Δασάρχη

Την προηγούμενη εβδομάδα η Μάνδρα, η Δυτική Αττική και μαζί της όλη η Ελλάδα βίωσαν, και συνεχίζουν να βιώνουν, το χρονικό μιας (ελληνικής) τραγωδίας με 20 (έως τώρα) νεκρούς. Οι παροικούντες την πολύπαθη Δυτική Αττική, την «πίσω αυλή» του λεκανοπεδίου εδώ και πολλές δεκαετίες αλλά και οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει την περιοχή, μιλούν για το «χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας». Σ’ αυτό φαίνεται ότι έχουν συντελέσει τέσσερις βασικοί παράγοντες:

-Πρώτον, οι μεγάλες ποσότητες νερού που έπεσαν στην περιοχή το πρωί της περασμένης Τετάρτης.

-Δεύτερον, η άναρχη οικιστική ανάπτυξη της περιοχής εδώ και δεκαετίες με αποτέλεσμα να μπαζωθούν τα δύο βασικά ρέματα της πόλης, οι «Σούρες», το μεγάλο ρέμα που περνά κυριολεκτικά από το κέντρο της και το μικρότερο της «Αγίας Αικατερίνης», που διασχίζει τη νοτιοδυτική πλευρά της. Ενδεικτικό, μάλιστα, της αυθαιρεσίας που επικρατεί στην περιοχή είναι ότι ακόμη και ο δήμος αλλά και η περιφέρεια, σύμφωνα με την δήμαρχο Μάνδρας, χρησιμοποιούν το ίδιο αμαξοστάσιο, για το οποίο έχει μπαζωθεί μέρος του ρέματος!

-Τρίτον, η μεγάλη φωτιά το καλοκαίρι (τέλη Ιουνίου) του 2016 στα Δερβενοχώρια που έκαψε πάνω από 13 χιλ. στρέμματα πευκοδάσους χωρίς δυστυχώς να ακολουθήσουν τα απαραίτητα μέτρα και έργα για την εξομάλυνση των επιπτώσεων από πλημμύρες, όπως για παράδειγμα τα κορμοδέματα.

-Τέταρτον, η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά στην Μάνδρα που, όπως έχουν καταγγείλει, από την μια πλευρά και έχουν παραδεχθεί από την άλλη, όλοι οι αρμόδιοι, αν και ήταν έτοιμη εδώ και σχεδόν μία τριετία, ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Και είναι αυτοί οι τέσσερις βασικοί παράγοντες που δείχνουν και τους κύριους υπεύθυνους αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας. Γιατί, αν κανείς προσπεράσει τον πρώτο που αφορά την φύση, τη θεομηνία ή όπως αλλιώς θέλει να το ονομάσει κανείς, οι υπόλοιποι τρεις δείχνουν προς την πλευρά συγκεκριμένων φορέων και προσώπων.

-Η οικιστική αυθαιρεσία που επικρατεί στην περιοχή, φαινόμενο που δεν εντοπίζεται, βεβαίως, μόνο στην Μάνδρα αλλά σε ολόκληρη την χώρα, βαρύνει το κεντρικό κράτος και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης που εδώ και δεκαετίες όχι μόνο την επέτρεψαν αλλά και τη νομιμοποίησαν με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής των ίδιων σε αυτή.

-Το γεγονός ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κανείς από τους υπεύθυνους της Αυτοδιοίκησης αλλά και τα δασαρχεία δεν μερίμνησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να υλοποιήσει τα αναγκαία έργα για την εξομάλυνση των επιπτώσεων από πλημμύρες, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια τον Ιούνιο του 2016. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή των Δερβενοχωρίων ανήκει στο δήμο Τανάγρας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

-Το κυριότερο: Η μελέτη για το έργο της εκτροπής του ρέματος Αγ. Αικατερίνης και διευθέτησης του χειμάρρου Σούρες, η οποία, σύμφωνα με την δήμαρχο Μάνδρας Γιάννα Κριεκούκη θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα, ουδέποτε υλοποιήθηκε. Μάλιστα, η ίδια η κ. Κριεκούκη με συνέντευξή της στην aftodioikisi.gr, επέρριψε τις ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής, με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου να τις μετακυλίει στην Δασάρχη Αιγάλεω η οποία, ωστόσο, έχει πολιτικό προϊστάμενο τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος: Δηλαδή, έως το Νοέμβριο του 2016 τον κ. Γιάννη Τσιρώνη και από τότε έως σήμερα τον κ. Σωκράτη Φάμελλο.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Ενημέρωσε η κ. Δούρου τους κυρίους Τσιρώνη και Φάμελλο για την, όπως υποστηρίζει, ολιγωρία της Δασάρχη Αιγάλεω. Αν ναι, ποια απάντηση πήρε; Αν όχι, γιατί δεν το έκανε;

Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να γνωρίζουν οι πολίτες ότι όταν κάθε τέσσερα χρόνια ψηφίζουν για κυβέρνηση και κάθε πέντε για περιφερειάρχη ή δήμαρχο, στην πραγματικότητα εκλέγουν… Δασάρχη.

*O Χρίστος Βούζας είναι διευθυντής της, βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση, ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής.