άρθρο-τσακαλώτου-hoyer-νέα-συμφωνία-για-τ-88572

Άρθρο Τσακαλώτου – Hoyer: Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα με μια κουλτούρα καινοτομίας

Συχνά όταν οι άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με μια κρίση χάνουν την ικανότητα να σκέφτονται, γεγονός που περιορίζει τις πιθανότητες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις οικονομίες. Οταν χτυπάει η κρίση, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χώρες είναι ότι φεύγουν στο εξωτερικό ορισμένοι από τους πλέον ικανούς ανθρώπους τους. Αυτό συνέβη και στην Ελλάδα στη χειρότερη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Μεταξύ του 2009 και του 2015, είκοσι χιλιάδες ερευνητές εγκατέλειψαν τη χώρα. Θέλουμε να επιστρέψουν αυτοί οι ερευνητές και θέλουμε οι νέοι επιστήμονες να οραματιστούν το μέλλον τους στην πατρίδα όπου θα μπορούν να συμβάλλουν στην καινοτομία που θα αποτελέσει πηγή ανάπτυξης τις επόμενες δεκαετίες. Γι’ αυτό τον λόγο η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συνεισφέροντας 60 εκατομμύρια ευρώ και 180 εκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα, στο Ελληνικό ίδρυμα για την Ερευνα και την Καινοτομία. Το ίδρυμα θα προχωρήσει στην πρώτη προκήρυξη για την κατάθεση ερευνητικών προτάσεων εντός του μήνα και θα χρηματοδοτήσει το ερευνητικό έργο ταλαντούχων νέων Ελλήνων επιστημόνων για τα επόμενα τρία χρόνια. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί απόδειξη για αλλαγή στους τομείς της ελληνικής οικονομίας, την οποία και οι δύο υποστηρίζουμε και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, όπου θα δώσουμε έμφαση.

Πρέπει να προωθήσουμε την καινοτομία, η οποία αποτελεί κινητήρια δύναμη πραγματικά παραγωγικών οικονομιών στο όλο και πιο περίπλοκο ψηφιακό μέλλον της βιομηχανίας, ώστε να οικοδομήσουμε ισχυρό μέλλον για την Ελλάδα. Η κουλτούρα καινοτομίας –υποστηριζόμενη από καλό χρηματοπιστωτικό κανονιστικό πλαίσιο και από επενδύσεις– δημιουργεί ευκαιρίες για επιχειρηματίες των οποίων οι ιδέες έχουν υψηλή αναπτυξιακή δυναμική. Υποστηρίζει επίσης τις φιλοδοξίες των ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με στόχο να υποστηρίξουμε αυτή την κουλτούρα καινοτομίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δημιουργήσει εφέτος, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ειδική επενδυτική ομάδα για την Ελλάδα και έχει αυξήσει τη χρηματοδότησή της προς την Ελλάδα στο 10% του ελληνικού ΑΕΠ. Από τότε που έχει αρχίσει η κρίση, η προσοχή έχει εστιαστεί κυρίως στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές σε αυτόν τον τομέα, αλλά σήμερα είναι αναγκαίο να προσπαθήσουμε από κοινού να αυξήσουμε τις επενδύσεις στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, ώστε να καλύψουμε το έδαφος που έχει χαθεί από το 2009.

Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη που έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, διότι είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να τονώσει τις επενδύσεις για την καινοτομία, και στοχεύει ειδικά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Και οι μικρές επιχειρήσεις επωφελούνται από το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, διότι χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται από κοινού με ελληνικές τράπεζες, συμβάλλοντας έτσι στο πολύπλευρο αναπτυξιακό μοντέλο που η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί έντονα να προωθήσει.

Η αναθεώρηση του μέλλοντος της Ελλάδας πρέπει να αποκτήσει και γεωπολιτική διάσταση. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε πει τον Σεπτέμβριο ότι η χώρα αποτελεί φάρο της δημοκρατίας και της σταθερότητας σε μια όλο και πιο ταραγμένη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα στοχεύει να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο. H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αξιολογεί δυνητική επένδυση στο ελληνικό τμήμα διεθνούς πετρελαιαγωγού, η οποία θα μπορούσε να προσθέσει οκτώ χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα. Οπότε προσβλέπουμε σε μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα. Καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια ώστε να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος των εσόδων για να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα που πλήττουν τη χώρα από τότε που έχει ύφεση, για παράδειγμα να επιδοτήσει φαγητό για μαθητές σε φτωχές γειτονιές. Συνδυάστε αυτή την κοινωνική διάσταση με την κουλτούρα καινοτομίας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσουμε σε μια εποχή ευημερίας και συνοχής για την Ελλάδα.

* Ο κ. Werner Hoyer είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της τράπεζας της Ε.Ε.

** Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.

*** Το άρθρο του δημοσιεύθηκε στις 02/10/2016 στην «Καθημερινή της Κυριακής».