το-χρονικό-του-εμπαιγμού-των-σχολικών-229650
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 23.02.2014 | 02:35

Το χρονικό του εμπαιγμού των σχολικών φυλάκων: Από το πρόγραμμα για ανέργους του 2001 στην ανεργία του 2014

Λίγες μόλις εβδομάδες μένουν για την ολοκλήρωση της περιόδου διαθεσιμότητας των σχολικών φυλάκων (λήγει στις 23 Μαρτίου) και το τοπίο σχετικά με το μέλλον τους παραμένει θολό.

Διαθεσιμότητα, κινητικότητα και απολύσεις είναι οι λέξεις που τους τελευταίους μήνες στριφογυρνούν στο μυαλό χιλιάδων εργαζομένων που για χρόνια υπηρετούσαν στα σχολεία της χώρας, προσπαθώντας να χτίσουν ένα μέλλον γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.

Πώς όμως έφτασε η κατάσταση στο απροχώρητο;

Το πρόγραμμα φύλαξης σχολικών κτιρίων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2001 και ήταν πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για ανέργους .

Η επιλογή των εργαζομένων έγινε με δημόσια προκήρυξη από τη Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) που ήταν υπηρεσία του υπουργείου εσωτερικών με μοριοδότηση ανάλογα με τον χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας και την οικογενειακή κατάσταση και δεν έγινε με την προσωπική επιλογή του τότε Δημάρχου.

Στην προκήρυξη αναφερόταν ότι τυχών επιτυχία του θεσμού θα δημιουργούσε μόνιμες θέσεις εργασίας.

Η συγκεκριμένη θέση, αφορούσε σε ανέργους που κατείχαν τα τυπικά προσόντα, δηλαδή το απολυτήριο λυκείου, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως στο σύνολο του προσωπικού των σχολικών φυλάκων υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι Τ.Ε.Ι. και Α.Ε.Ι..

Τα χρόνια περνούσαν και οι σχολικοί φύλακες δούλευαν σε καθεστώς ανασφάλειας, καθώς -όπως υποστηρίζουν- σε πολλές περιπτώσεις, η “εκπαίδευση” σήμαινε κανονική 8ωρη εργασία χωρίς μισθό, ένσημα κλπ.

Μόλις το 2004 και έπειτα από υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στο προεδρικό διάταγμα 164, επί υπουργίας Παυλόπουλου.

Παράλληλα και με τις διατάξεις του νόμου 3320/2005, όσοι από τους μέχρι τότε 3.000 σχολικούς φύλακες κρίθηκαν από το ΑΣΕΠ ότι πληρούσαν τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στις ρυθμίσεις του προεδρικού διατάγματος 164/2004, κατατάχθηκαν σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ειδικότητας ΔΕ Σχολικών Φυλάκων, στους φορείς στους οποίους απασχολούνταν κατά τη διάρκεια του προγράμματος «Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας ανέργων στη φύλαξη σχολικών κτιρίων».

Από τον Μάρτιο του 2006 έως και τον Φεβρουάριο του 2007 είχαν προσληφθεί σταδιακά 2.753 άνεργοι ως σχολικοί φύλακες.

 Τα καθήκοντα

Τα καθήκοντα των σχολικών φυλάκων, καθορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 35, σε συνδυασμό με τις όμοιες του άρθρου 171 του νέου Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν. 3584 ΦΕΚ143/Α’/28.6.2007).

Συγκεκριμένα, στην ευθύνη τους είναι «η επιτήρηση, η διαπίστωση και η μέριμνα για τη διατήρηση της καλής κατάστασης του σχολικού κτιρίου και των γύρω υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων του από φθορές που μπορεί να προκύψουν από εξωσχολικά και μη εξωσχολικά άτομα, με στόχο τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για την ομαλή λειτουργία του σχολείου».

 Η αρχή του… κακού

Και ενώ όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά, οι σχολικοί φύλακες είδαν τις ζωές τους να δέχονται μία βίαια ανατροπή.

Λίγους μήνες νωρίτερα, άρχισε η συζήτηση για την απομάκρυνση ενός μεγάλου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, με τους σχολικούς φύλακες να βρίσκονται ψηλά στη λίστα των υποψηφίων προς απόλυση.

Ακολούθησε η ένταξή τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας, τον Ιούλιο του 2013, γεγονός που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως ουσιαστικά πρόκειται για προάγγελο απολύσεων.

Οι σχολικοί φύλακες απάντησαν με πορείες και συγκεντρώσεις τόσο στην Αθήνα, όσο και στις πόλεις της περιφέρειας, με κύριο αίτημα να μην υπάρξει καμία απόλυση εργαζομένου.


Σεκιούριτι…

Εν τω μεταξύ, το κενό που άφησε η απομάκρυνση του συγκεκριμένου προσωπικού στα σχολεία, οδήγησε κάποιους δήμους να προσλαμβάνουν σεκιούριτι προκειμένου να προστατεύσουν τα κτήρια και τις εγκαταστάσεις, γεγονός που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Οι 526

Ο αριθμός των σχολικών φυλάκων που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αγγίζει τους 2.234.

Πριν από λίγες εβδομάδες, έπειτα από ενέργειες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφασίστηκε η τοποθέτηση 526 σχολικών φυλάκων σε μονάδες Υγείας.

Ο συγκεκριμένος αριθμός αφορά σε εργαζόμενους που ανήκουν σε “ειδικές κατηγορίες”, πρόκειται δηλαδή για τρίτεκνους και αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

Ωστόσο, οι υπόλοιποι 1.708 παραμένουν μετέωροι…

 Η αντίστροφη μέτρηση

Καθώς οι μήνες περνούν, η αντίστροφη μέτρηση για την απόλυση των σχολικών φυλάκων έχει αρχίσει.

Το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο έχουν ενταχθεί, λήγει στις 23 Μαρτίου 2014, χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει καμία ξεκάθαρη τοποθέτηση από τη μεριά της κυβέρνησης για το “τι μέλλει γενέσθαι”.

Οι σχολικοί φύλακες, αμείβονται σήμερα με το 75% του βασικού μισθού τους, ενώ με τη λήξη της διαθεσιμότητας δεν δικαιούνται καμία πρόσθετη αποζημίωση, αλλά ούτε και ταμείο ανεργίας.

Μένει λοιπόν να δούμε εάν και κατά πόσον οι φόβοι τους θα επιβεβαιωθούν ή αν τελικά η Πολιτεία θα φροντίσει ώστε να μην μείνει στο δρόμο μία ακόμα κοινωνική ομάδα…