πού-πάνε-οι-δημοτικοί-αστυνομικοί-όλη-240524
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 21.11.2013 | 14:11

Πού πάνε οι δημοτικοί αστυνομικοί (όλη η λίστα)

Με τη συνεδρίαση του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (Νόμος 4024/2011) του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ξεκίνησε η διαδικασία επανατοποθέτησης δημοτικών αστυνομικών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΔΜ:

Είχαν προηγηθεί οι δυο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) του Υπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκου Δένδια και Χαράλαμπου Αθανασίου, που αφορούσαν στα πρόσθετα προσόντα και τις προϋποθέσεις αξιολόγησης των Δημοτικών Αστυνομικών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Η επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών συνδέεται με τις προτεραιότητες και τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί από τους φορείς υποδοχής.

Ειδικότερα, η επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών θα πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ ένας σημαντικός αριθμός θα αξιοποιηθεί ως φύλακες σε σωφρονιστικά καταστήματα, στις υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης («one stop shop») του Υπουργείου Εσωτερικών, στις υπηρεσίες δίωξης του παραεμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, όπου θα ενταχθούν κάτοχοι πτυχίων σχετικών με το επιχειρησιακό αντικείμενο.

Η εξέλιξη αυτή κάνει πράξη τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών. Επιπλέον, αξιοποιείται καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας σε θέσεις και υπηρεσίες αντίστοιχες με τα προσόντα τους, ενώ παράλληλα η επανατοποθέτηση αυτή γίνεται σε υπηρεσίες με σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, κάτι που θα συμβάλλει στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες.

Με τον τρόπο αυτό το πρόγραμμα κινητικότητας καθίσταται ένα εργαλείο καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου. Παράλληλα, αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα όπως η ενίσχυση των σωφρονιστικών καταστημάτων, η ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η καλύτερη αντιμετώπιση του παραεμπορίου και των παράλληλων προβλημάτων που αυτό δημιουργεί, όπως για παράδειγμα η φοροδιαφυγή, ενώ τέλος ενισχύονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την απονομή ιθαγένειας.

Από εδώ και πέρα τα βήματα που έπονται, μέχρι την επανατοποθέτηση των δημοτικών αστυνομικών, είναι τα εξής:

1. Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εκδίδει σχετική ανακοίνωση εντός των προσεχών ημερών, βάση της γνωμοδότησης του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται η σειρά προτεραιότητας των φορέων υποδοχής και ο αριθμός που θα διατεθεί σε κάθε φορέα.

2. Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται μέσα σε 15 μέρες να υποβάλουν αίτηση προτίμησης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

3. Εντός 10 ημερών από τη λήξη αυτής της προθεσμίας, οι φορείς υποδοχείς θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων. Στη συνέχεια, αποστέλλουν τις αιτήσεις στους φορείς υποδοχής και στο ΑΣΕΠ, το οποίο προβαίνει στη μοριοδότηση των υπαλλήλων.

4. Εντός 15 ημερών από τη λήψη των πινάκων βαθμολογικής κατάταξης του ΑΣΕΠ, συνεδριάζουν τα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια των φορέων υποδοχής. Με βάση τα γενικά και ειδικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί από τις ΚΥΑ, γνωμοδοτούν και διαβιβάζουν τους πίνακες βαθμολογικής κατάταξης στο ΑΣΕΠ, το οποίο καταρτίζει ενιαίο πίνακα διάθεσης.

5. Εκδίδεται υπουργική απόφαση μετάταξης – μεταφοράς του φορέα υποδοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr που έχουν δημοσιευτεί:

-1.500 έως 1.600 θα τοποθετηθούν στην Ελληνική Αστυνομία

-700 στα Σωφρονιστικά Καταστήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης

-350 έως 400 στις υπηρεσίες ιθαγένειας – «one stop shop» του υπουργείου Εσωτερικών

-200 έως 250 στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών

-30 έως 50 στις υπηρεσίες δίωξης του παραεμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης.