ο-διοικητής-του-οαεδ-στην-aftodioikisi-gr-αυτός-είν-211348

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ στην aftodioikisi.gr: Αυτός είναι ο «οδικός χάρτης» των προγραμμάτων για τους ανέργους- Ποια ξεκινούν άμεσα

Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να αρχίσουν τα τέσσερα νέα προγράμματα που έχει εξαγγείλει ο ΟΑΕΔ για την απασχόληση 35.500 ανέργων, όπως δήλωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr.

Ο κ. Αμπατζόγλου εμφανίζεται αισιόδοξος για τη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας αναφέροντας πως “ τόσο μέσα από τα προγράμματα του Οργανισμού, όσο -κυρίως- της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στη χώρα, η ανεργία σταδιακά θα αρχίσει να παρουσιάζει σταθερά σημάδια αποσυμπίεσης.”

Παράλληλα, ο διοικητής του Οργανισμού μιλά για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων τύπου voucher, αλλά και για τους επιτυχόντες της Κοινωφελούς Εργασίας που δεν κατάφεραν ακόμα να τοποθετηθούν σε κάποια θέση.

Τέλος, ο κ. Αμπατζόγλου τονίζει ότι ο ΟΑΕΔ πρόκειται να γίνει ακόμη πιο ισχυρός, να έρθει ακόμη πιο κοντά στις ανάγκες των πολιτών και να είναι ακόμη περισσότερο σε θέση να τις ικανοποιήσει αποτελεσματικά.

Πιο αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Αμπατζόγλου είναι η εξής:

“Κύριε πρόεδρε, παρά τις πτωτικές τάσεις η ανεργία στη χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, πάνω από 26%. Τι (άλλο) μπορεί να κάνει ο ΟΑΕΔ ώστε να μειωθεί κι άλλο;

Από τα τέλη του 2013 και μετά, η ανεργία δείχνει με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και του ΟΑΕΔ να ανακόπτει τους μέχρι πρότινος ξέφρενους ρυθμούς αύξησης της. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για ένα ακόμη καλύτερο «αύριο». Εκτιμούμε ότι, τόσο μέσα από τα προγράμματα του Οργανισμού, όσο -κυρίως- της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στη χώρα, η ανεργία σταδιακά θα αρχίσει να παρουσιάζει σταθερά σημάδια αποσυμπίεσης.

Στην παρούσα χρονική περίοδο ο ΟΑΕΔ εφαρμόζει επτά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης από τα οποία ωφελούνται 34.600 άνεργοι. Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή -σε συνεργασία με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης- τεσσάρων προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, με τα οποία παρέχεται πλήρης απασχόληση σε 49.761 ανέργους.

 Το Μάιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και forum του Οργανισμού είχατε ανακοινώσει τέσσερα νέα προγράμματα που αφορούν 35.500 ανέργους. Πότε θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» αυτά τα προγράμματα και με ποια σειρά;

 Οι συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης σύντομα θα δώσουν τη δυνατότητα της πλήρους αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ και της συνέχισης των προγραμμάτων και των δράσεων που υλοποιούνται, βάσει αυτών, στο σύνολο του Δημοσίου. Εμείς, ως ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ήδη έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι δράσεις του Οργανισμού να συνεχίσουν, απρόσκοπτα, να υλοποιούνται. Απαραίτητο βήμα είναι να «ανάψει το πράσινο φως» από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμώ ότι οι νέες δράσεις τις οποίες πρόσφατα εξαγγείλαμε, θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο. Συνολικά, μέσα στους προσεχείς μήνες πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή τέσσερα νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και κατάρτισης ανέργων, από τα οποία θα ωφεληθούν 35.500 άτομα.

Επίσης, σχεδιάζονται ειδικές δράσεις, που θα στοχεύουν στην διευκόλυνση της απασχόλησης των νέων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Εγγύηση για την Νεολαία» (Youth Guarantee). Όπως και νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στα οποία θα ενταχθούν 40.000 άνεργοι. Με το σύνολο των συγκεκριμένων δράσεων εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί η σταδιακή μείωση του αριθμού των ανέργων και ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας θα βρει το δρόμο, ξανά, για την αγορά εργασίας.

 Διάβαζα σε πρόσφατη ανακοίνωση των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ καταγγελία για αποδυνάμωση του Οργανισμού και μεταφορά των προγραμμάτων στο υπ. Εργασίας. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Σε καμιά περίπτωση ο ΟΑΕΔ δεν αποδυναμώνεται. Το αντίθετο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο επιθυμεί τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι εταίροι μας στις Βρυξέλλες. Το σχέδιο δεν είναι ένας ΟΑΕΔ αδύναμος, αλλά ένας ΟΑΕΔ ακόμη πιο ισχυρός, ακόμη πιο κοντά στις ανάγκες των πολιτών και ακόμη πιο ικανός για να τις ικανοποιήσει αποτελεσματικά.

Μάλιστα, για να ανταποκριθεί ο ΟΑΕΔ στις μεγάλες προκλήσεις των «μοντέρνων καιρών» προχώρησε σε υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU) με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και την Task Force με στόχο τον συνολικό επαναπροσδιορισμό του επιχειρησιακού και λειτουργικού του μοντέλου. Ηδη, σε εξέλιξη είναι το Πρόγραμμα Επαναπροσδιορισμού του Επιχειρησιακού Μοντέλου του ΟΑΕΔ. Ο επαναπροσδιορισμός αυτός έχει σχεδιαστεί στην βάση πέντε πυλώνων:

Ι. Αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών, των λειτουργών και των διαδικασιών του ώστε να ενισχυθεί η εξωστρέφεια, η αποδοτικότητα και η διαφάνεια

ΙΙ. Ανασχεδιασμός των προγραμμάτων του Οργανισμού με στροφή στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης

ΙΙΙ. Δημιουργία συστήματος τεκμηρίωσης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης

ΙV. Δημιουργία συστήματος διάγνωσης των αναγκών εκπαίδευσης και κατάρτισης και σύνδεσής τους με την αγορά εργασίας, με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργοδοτών σε περιφερειακό, αλλά και τοπικό επίπεδο.

V. Συνεχής παρακολούθηση και αξιολόγηση των δράσεων που υλοποιεί ο Οργανισμός.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι έχει εκπονηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης (action plan) μέσα από μια σειρά διαγνωστικών συναντήσεων και εργαστηρίων, με την συμμετοχή τόσο των διεθνών εμπειρογνωμόνων όσο και στελεχών και εργαζομένων από το σύνολο του ΟΑΕΔ. Ακρως σημαντική είναι και η συμβολή των Κοινωνικών Εταίρων οι οποίοι έχουν αναλάβει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του.

Επισημαίνω την αξία της αγαστής συνεργασίας του Οργανισμού με τους Κοινωνικούς Εταίρους. Από το ίδιο το κείμενο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασής Εργασίας 2014 επαναβεβαιώνεται η δέσμευση των Κοινωνικών Εταίρων για υλοποίηση δράσεων που θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας. Οι Κοινωνικοί Εταίροι συμφωνούν να παρέμβουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, με τη σύναψη Εθνικής Προγραμματικής Συμφωνίας για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Ελλάδας και τη συγκρότηση δικτύου συνεργασίας μεταξύ τους στη βάση 4 θεματικών ενοτήτων:

α) Απασχόληση – Εκπαίδευση – Κατάρτιση,

β) Κοινωνική Προστασία,

γ) Ανταγωνιστικότητα και

δ) Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία.

 Από το περσινό πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας είχαν μείνει εκτός πολλοί άνεργοι. Υπάρχει κάποια πρόνοια για τους ανθρώπους αυτούς;

Χωρίς να προβώ σε κάποιο σχόλιο επί των αποφάσεων τους, πρέπει να σας πω ότι, πέρυσι, κάποιοι δήμοι οι οποίοι αρχικά είχαν ζητήσει θέσεις κοινωφελούς εργασίας, όταν οι άνεργοι που τους προτάθηκαν μπήκαν στη διαδικασία τοποθέτησης, τελικά αρνήθηκαν να τους απασχολήσουν όπως όφειλαν. Από την πλευρά μου, όμως, πιστεύω ακράδαντα ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με την αγωνία ενός ανέργου για να τοποθετηθεί σε μια θέση απασχόλησης.

Σας διαβεβαιώνω ότι όχι μόνο δεν ξεχάσαμε τους ανέργους αυτούς αλλά στον ΟΑΕΔ κάμουμε μια συντονισμένη προσπάθεια ούτως ώστε οι επιτυγχόντες αυτού του προγράμματος που δεν τοποθετήθηκαν, να πάνε σε άλλους φορείς. Σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε έτσι μια τέτοια αδικία. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε θετικά νέα να τους ανακοινώσουμε.

Θεωρείτε πως τα προγράμματα τύπου voucher συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας ή αποτελούν απλώς μία πρόσκαιρη απασχόληση για τους άνεργους νέους;

Εκτιμώ ότι τα προγράμματα κατάρτισης με voucher αποτελούν, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δράσεις ικανές να ενισχύσουν τα εφόδια των ανέργων και των εργαζομένων, στην προσπάθεια τους να ξαναμπούν ή, αντίστοιχα, να παραμείνουν στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, οι δράσεις αυτές, επειδή αρκετές φορές γίνεται παρερμηνεία, δεν σχεδιάζονται, ούτε υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ αλλά από το υπουργείο Εργασίας και τις συναρμόδιες υπηρεσίες των εμπλεκόμενων στις δράσεις κατάρτισης υπουργείων.

Μόλις το 15% των εγγεγραμμένων ανέργων λαμβάνει αυτή τη στιγμή το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Δεν θα έπρεπε, κατά τη γνώμη σας, να διευρυνθούν τα κριτήρια για τη χορήγησή του;

Το ζητούμενο, κατά τη γνώμη μου, είναι να στηρίζονται όλοι οι άνεργοι, όλοι όσοι πραγματικά αναζητούν τον τρόπο να επανέλθουν στην αγορά εργασίας, Δικό μου «πιστεύω» είναι ότι οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρώνονται στη διαμόρφωση κυρίως προγραμμάτων και δράσεων ενεργητικών πολιτικών για τη στήριξη όσων δεν έχουν και αναζητούν εργασία.

Εξίσου, όμως, σημαντική είναι και η στήριξη των ανέργων όσο χρόνο παραμένουν χωρίς απασχόληση. Το επίδομα ανεργίας το δικαιούνται όσοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Ο ΟΑΕΔ είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει το νόμο.

Οι δυνατότητες του ΟΑΕΔ προκαθορίζονται από τη δυναμική της ίδιας της οικονομίας και, φυσικά, του κρατικού προϋπολογισμού. Στην παρούσα φάση επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε ακόμη και το τελευταίο ευρώ προς όφελος των άνεργων συμπολιτών μας, οι οποίοι –γνωρίζω πολύ καλά- πόσο δύσκολη «μάχη» δίνουν καθημερινά για να σταθούν όρθιοι στα πόδια τους.”