νίκος-βούτσης-από-το-αντιδικτατορικό-183562
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 27.01.2015 | 16:23

Νίκος Βούτσης: Από το αντιδικτατορικό κίνημα στο υπερυπουργείο Εσωτερικών – Ποιοι άλλοι είναι μαζί του στο νέο ΥΠΕΣ (βιογραφικά)

Την θέση του νέου υπερυπουργού Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Νίκος Βούτσης μετά από πολλές καραμπόλες, καθώς από τη θέση αυτή “πέρασαν” ο Πάνος Σκουρλέτης αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τελικώς, ο κ. Βούτσης που προαλειφόταν για Πρόεδρος της Βουλής προτιμήθηκε από την κ. Κωνσταντοπούλου για να βάλει μία τάξη στη Δημόσια Διοίκηση αλλά και τους ΟΤΑ, ενώ η πρώην τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορίας της Βουλής μετά την Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη.

Μαζί του θα είναι:

Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο γνωστός νομικός και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος

Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο, επίσης, γνωστός νομικός Γιάννης Πανούσης

Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής η δικηγόρος Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων, Τασία Χρίστοφιλοπούλου

Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης από τους ΑΝΕΛ η πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Μαρία Κολλια Τσαρουχά

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ο Νίκος Βούτσης γεννήθηκε το 1951 και είναι πολιτικός μηχανικός (ΕΜΠ). Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με την παράταξη “Αττική συνεργασία – όχι στο μνημόνιο”.

Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως μέλος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Αντιπρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, που προέκυψε από το Εθνικό Συμβούλιο το 1975. Γραμματέας του ΚΣ της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (’80-’85). Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το ’86. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά από το ’87-’91 και στον ΣΥΝ μετά τις εκλογές του ’93.

Δραστηριοποιείται ιδιαίτερα σε θέματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει αρθρογραφήσει μεταξύ άλλων στην Αυγή, την Εποχή, τα Νέα, το Μετρό κ.ά.

Γιώργος Κατρούγκαλος

Καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Χρονολογία και Τόπος Γέννησης

27 Μαρτίου 1963, Αθήνα

Σπουδές

1987-1990

Διδακτορικό   Πανεπιστημίου Panthéon-Sorbonne (Paris 1) Βαθμός “Très Honorable” (’ριστα).

1986-1987

D.E.A. Δημοσίου  Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris Ι Panthéon-Sorbonne

1980-1985

Πτυχίο Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου  Αθηνών.

Μεταδιδακτορικές Σπουδές

1993

Δίπλωμα της Διεθνούς Ακαδημίας Συνταγματικού Δικαίου.

1992-1993

Δίπλωμα του μεταπτυχιακού κύκλου μαθημάτων για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση (Jean Monnet) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τιμητικές

Διακρίσεις

2007

Emile Noel Fellowship της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης  (New York University)

1994-1995

Fellowship της Δανικής Ακαδημίας Επιστημών (DANVIS).

1993

Πρώτο Βραβείο του Διεθνούς Κέντρου Φιλοσοφίας του Δικαίου.

1987-1989

Υπότροφος Ιδρύματος Ωνάση

1987

Πρώτη θέση στον διαγωνισμό του Ιδρύματος Στασινόπουλου για σπουδές Δημοσίου Δικαίου.

Επαγγελματική

Εμπειρία

2014-σήμερα

Ευρωβουλευτής με συμμετοχή στις Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Συνταγματικών Υποθέσεων (Συντονιστής της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς), Τουρισμού και Μεταφορών, Διεθνούς Εμπορίου και Δημοκρατίας και Εκλογών καθώς και στις διακοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες με τις ΗΠΑ, την Κορέα και την Αλβανία.

1987-σήμερα

Δικηγόρος στον ’ρειο Πάγο

12ος/2013

Επισκέπτης καθηγητής στην Εθνική Νομική Σχολή του Ν. Δελχί με εντολή διδασκαλίας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα

2002-σήμερα

Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Επιστημονική και

Ερευνητική      Εμπειρία

2005-2006

Τασκένδη, Ουζμπεκιστάν, Συμμετοχή στο πρόγραμμα TACIS «Περαιτέρω εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών στο Ουζμπεκιστάν»

2004

Ερεβάν, Αρμενία, Συμμετοχή στο Πρόγραμμα TACIS «Βελτίωση της Νομοθεσίας στη Δημοκρατία της Αρμενίας»

2003-2004

Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την επιστημονική στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διαπραγμάτευση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

2003

Δαμασκός, Συρία, Συμμετοχή στο Πρόγραμμα του ΥΠΕΞ «Ενίσχυση επιστημονικής συνεργασίας Συρίας- Ελλάδας»

2002-σήμερα

Διδασκαλία Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης

2002-2003

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας εταιρίας «Επαγγελματική Κατάρτιση ΑΕ»

2000-2003

Ν. Υόρκη, Εκπρόσωπος της χώρας (advisor) στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) της Γ.Σ. του ΟΗΕ

2000

Επ. Υπεύθυνος του Προγράμματος του ΥΠΕΞ, στο Πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, «Θεσμική Βοήθεια στις χώρες της Νότιας Ευρώπης»

1998

Τίρανα, Αλβανία, Συμβουλευτική συμμετοχή (legal consulting) στην διαδικασία κατάρτισης του Αλβανικού Συντάγματος

1997-2002

Νομικός σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

1997

Συμμετοχή στο πρόγραμμα TACIS της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Βοήθεια στο Συνταγματικό Δικαστήριο του Ουζμπεκιστάν”

1996

Ερευνητής και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ  του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού  Ινστιτούτου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας, Πρόνοιας της  Νομικής Αθηνών

1994-1995

Επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Roskilde της Δανίας με αντικείμενο διδασκαλίας «Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική»

1994

Ειδικός Νομικός σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

1985-1987

Ερευνητής σε  ομάδα του  C.N.R.S. (Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας)  με αντικείμενο μελέτης την γένεση του  Ελληνικού   Κράτους.

Ξένες  Γλώσσες

Αγγλικά,   Γαλλικά,  Γερμανικά.

Αλλες Δραστηριότητες

Ιδρυτικό μέλος και μέλος του πρώτου ΔΣ της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF.

Ιδρυτικό μέλος και μέλος του πρώτου ΔΣ της Παρουσίαση του Ελληνικού Συντάγματος στο πρόγραμμα ICL του Πανεπιστημίου του Wuerzbourg  για το World Wide Web.

Συμμετοχή σε

επιστημονικούς φορείς

Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου, μέλος  του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Πολιτικής και της Εταιρείας Δικαίου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΔΕΚΑ)

Γιάννης Πανούσης

Ο Γιάννης Πανούσης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Αυγούστου του 1949. Βαπτίστηκε στην εκκλησία του Αϊ-Γιάννη στο Λουτράκι. Έλκει καταγωγή από την Αρκαδία (από τον πατέρα του Απόστολο Πανούση, δικηγόρο) και από την Κόρινθο (από τη μητέρα του η οποία ήταν γόνος πολιτικής οικογένειας, των Ηλιοπουλαίων).

Μέσα του δεν αντιπαλεύονται τα δύο χαρακτηριστικά που έχει από την καταγωγή του: «Τα δύο χαρακτηριστικά που λέμε ότι ισχύουν σε Τριπολιτσιώτες και Κορίνθιους είναι ότι οι Κορίνθιοι έχουν μια ευλυγισία στη λειτουργία τους, έναν τρόπο να τα φέρνουν βόλτα και οι Αρκάδες είναι πιο λεβέντηδες, πιο ντόμπροι. Αυτά τα δύο στοιχεία σ’ εμένα δεν βρίσκονται σε σύγκρουση, έρχονται σε συνδυασμό. Προσπαθώ να κρατάω τη ντομπροσύνη μου αλλά να καταφέρνω να τη διαχειρίζομαι κατά τρόπο που να δημιουργεί ένα αποτέλεσμα».

Μαθητικά χρόνια

Τα πρώτα γράμματα τα μαθαίνει στο Δημοτικό Σχολείο Κολωνού.

«Νομίζω πως ήταν μια από τις δύο σημαντικές περιόδους της ζωής μου. Εκεί έμαθα τι είναι η ζωή παρόλο που ήμουν σχετικά μικρός σε ηλικία (7-12 ετών). Κολωνός σημαίνει κόσμος που ζει στους δρόμους, φτωχολογιά που μαθαίνει ποδόσφαιρο στην αλάνα και που καταλαβαίνεις τις ανθρώπινες σχέσεις».

Φοιτά στην Λεόντιο Σχολή.

«Γαλλικό σχολείο. Μέθοδος, έλεγχος, προσπάθεια να τιθασεύσω το μυαλό μου. Πολύ καλός μαθητής, χρονική περίοδος ’61-’67, μέσα στα περίεργα χρόνια. Είχα προοδευτικές ιδέες. Η οικογένειά αριστερή, στην εξορία όλα τα αδέλφια της μάνας μου. Ήμουν πολύ καλός μαθητής με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο. Δεν μου έδιναν ποτέ τη σημαία ως αριστερό και προσπαθούσαν να με αποβάλλουν, αλλά δεν γινόταν αφού η διαφορά από τον δεύτερο ήταν μεγάλη. 19,5 ο Γιάννης, 17,8 ο δεύτερος, τι θα παρουσίαζαν; Ήταν θέμα εικόνας. Έτσι επιβίωσα».

Η Νομική

Πετυχαίνει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεν ήταν αυτό που ήθελε. Αγαπούσε τη Φιλολογία. Όμως ο πατέρας του, δικηγόρος, τον προόριζε για διάδοχό του.

«Είμαστε στη δικτατορία και, όπως έχω γράψει, μπήκα στη Νομική μαζί με τα τανκς. Διάβαζα πάρα πολύ φιλολογικά και πολιτικά κείμενα. Ταυτόχρονα, όμως, ζούσα και πολύ. Τα κλαμπ του Λουτρακίου έχουν βογκήξει από εμένα όπως επίσης και οι ταβέρνες, τα κέντρα… συνδύαζα τα πάντα. Τρεις μήνες τα έκανα λίμπα, τρεις μήνες διάβαζα ασταμάτητα.

Πήγα στη Νομική Σχολή την οποία δεν αγάπησα. Τελειώνω όμως και πηγαίνω για δεύτερο πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες με μεγαλύτερο κέφι. Ακόμα δεν είχα βρει τι θα έκανα».

Τον ενδιαφέρει πολύ ο άνθρωπος ενταγμένος σε κοινωνικό πλαίσιο. Ήθελε να μάθει, να δει πώς λειτουργεί το άτομο ενταγμένο στην κοινωνία.

Ο στρατός

Πηγαίνει φαντάρος και υπηρετεί 30 μήνες γιατί είναι χαρακτηρισμένος πολιτικά. Πήγε 1η Μαΐου του 1973 και έφυγε 1η Νοεμβρίου 1975. «Είχα ξεχάσει πώς λέγομαι».

Οι σπουδές εγκληματολογίας στη Γαλλία

Μετά τον στρατό κάνει τον πρώτο του γάμο και φεύγει για τη Γαλλία. «Εκεί βρίσκω αυτό που ήθελα. Βρήκα ότι ο συνδυασμός πολιτικής σκέψης, φιλολογίας, νομικής και πολιτικής επιστήμης ήταν η εγκληματολογία. Εκεί είδα τον άνθρωπο στην ακραία του μορφή».

Η επιστροφή

Επιστρέφει στην Ελλάδα σε ηλικία 29 ετών, το 1978. Αποκτά έναν υιό και μετά από δυο χρόνια λύνει τον γάμο του. Γίνεται δεκτός στη Νομική Σχολή Θράκης. Η Κομοτηνή ήταν άγνωστη πόλη μέχρι τότε για τον ίδιο. «Όταν ανέβηκα στην Κομοτηνή, τρόμαξα. Έπαθα έναν πανικό βλέποντας μιναρέδες και φερετζέδες. Παίρνω ένα τηλέφωνο και λέω εγώ δεν κάθομαι το βράδυ, φεύγω. Τελικά έμεινα 19 χρόνια. Δεν ήθελα να φύγω. Όταν έφυγα, στον αποχαιρετιστήριο λόγο μου, είπα, εγώ απλώς ξενιτεύομαι από την Θράκη.»

Ως καθηγητής Νομικής ανέβηκε όλες τις πανεπιστημιακές βαθμίδες. Διετέλεσε Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Αντιπρύτανης τρεις θητείες και Πρύτανης από το 1994 έως το 1997.

Η Κομοτηνή υπήρξε ο δεύτερος σταθμός της ζωής του. Εκεί έμαθε πώς να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις, πώς να σέβεται την ιδιαιτερότητα του άλλου…

Οι φίλοι

Κρατάει φίλους από παλιά. Είναι οι άδολες φιλίες σε Κόρινθο, Αθήνα και Λουτράκι. «Έχω την αίσθηση ότι γενικά στη ζωή μου με αγαπάνε από Νωματάρχη και κάτω, δηλαδή ο απλός κόσμος. Δεν με αγαπάει κανείς από Νωματάρχη και πάνω. Διακομματικά, διαπολιτικά, δηλαδή με την εξουσία δεν έχω καλές σχέσεις, όποια και αν είναι. Είναι δική μου επιλογή ως ιδεολογία, ως τρόπος ζωής, εγώ δεν τα πάω καλά με την εξουσία. Θέλω να είμαι κριτικός, δεν θέλω να είμαι ουρά της εξουσίας.»

Τα πολιτικά

Παρότι είναι επηρεασμένος από τις ιδέες του ΚΚΕ Εσωτερικού (η Γαλλία ήταν μια πηγή τέτοιων ιδεών) κάποιες συγκυρίες λειτούργησαν και βρέθηκε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. «Από το 1978 έως το 1983 ήμουν ΠΑΣΟΚ, ό,τι και αν αυτό σημαίνει. Είμαι ένας από αυτούς που έγραψαν το νόμο για τα Πανεπιστήμια, τον οποίο ακόμα δεν μπορούν να γκρεμίσουν όσο και να προσπαθούν. Το 1983 αρχίζω να καταλαβαίνω τι γίνεται και παίρνω μια απόσταση από τους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ. Δεν έπαψα να έχω φίλους όμως. Το 1988-1989, με το σκάνδαλο Κοσκωτά, κάνω επίσημη δήλωση ότι αποχωρώ. Η οριστική απομάκρυνση από το χώρο του ΠΑΣΟΚ έγινε το 2001-2002 όταν είπα ότι δεν θέλω να έχω καμία σχέση. Έχω μόνο διαπροσωπικές σχέσεις, είμαι τελείως ανεξάρτητος κομματικά».

Ο δεύτερος γάμος

Είναι παντρεμένος και έχει αποκτήσει άλλα δύο παιδιά: την Πηνελόπη, φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και τον Κωνσταντίνο, μαθητή Λυκείου. Ο Απόστολος, από τον πρώτο του γάμο, κάνει αθλητική δημοσιογραφία, τελειώνει ΤΕΙ Χρηματοοικονομικής και ασχολείται με το ξενοδοχείο στο Λουτράκι. Η σύζυγός του είναι δικηγόρος.

Η κοσμοθεωρία του

Η ζωή του στηρίζεται σε δύο πόλους. Ο πρώτος είναι οι στενοί συναισθηματικοί δεσμοί με τους ανθρώπους του, τη μητέρα, τη γυναίκα του και τα παιδιά του.

Ο δεύτερος πόλος είναι η άδολη επικοινωνία με τον κόσμο. Κάνει τουλάχιστον 20 ομιλίες το μήνα σε όλη την Ελλάδα. Τον καλούν σύλλογοι γονέων, δήμαρχοι, τοπικοί φορείς και σύλλογοι πέρα από κόμματα. Τον «καλεί η Ελλάδα» και όχι τα κόμματα.

Αυτό το δίπολο του είναι αρκετό για να περνάει καλά και ευτυχισμένα.

Του αρέσει…

να ξυπνάει νωρίς,

να περνά πολλές ώρες στο σπίτι ακούγοντας μουσική και γράφοντας,

να χορεύει και να ακούει λαϊκά τραγούδια που «άκουγε και στις αλάνες»,

το ποδόσφαιρο (παλιά συνήθιζε να παίζει). Σήμερα πηγαίνει που και που στο γυμναστήριο…

Τασία Χριστοδουλοπούλου

H Αναστασία (Τασία) Χριστοδουλοπούλου τέλειωσε τη Νομική Σχολή της Αθήνας.

Είναι μαχόμενη δικηγόρος και συνδικαλίστρια. Εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση.

Ιδρυτικό μέλος του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων.

Συμμέτοχος στη δράση του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης, ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, στην καταστολή, στον πόλεμο και στο ρατσισμό.

Δραστηριοποιείται στον τομέα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων, ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, με βάση την εθνική καταγωγή, το θρήσκευμα, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολιτικές πεποιθήσεις και την κοινωνική προέλευση.

Η δράση αυτή είναι οικουμενική, αλλά κυρίως ευρωπαϊκή, σε μια Ευρώπη, που συνεχώς συρρικνώνει τα δικαιώματα και εγκαταλείπει τις παραδόσεις της, στο όνομα των αγορών, των κερδών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:

Γεννήθηκε στις Σέρρες στις 21 Φεβρουαρίου 1958.

Οικογενειακή Κατάσταση:

Έγγαμη με τον Χρήστο Τσαρουχά (αρχιτέκτων μηχανικός) και έχει έναν γιο τον Κώστα Τσαρουχά (πολιτικός επιστήμων) και μία κόρη την Κατερίνα Τσαρουχά (κοινωνιολόγος/ φοιτήτρια δημοσιογραφίας).

Επάγγελμα:

Δικηγόρος.

Σπουδές:

Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ξένες γλώσσες:

Αγγλική.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εξελέγη η πρώτη γυναίκα Βουλευτής Σερρών.

Βουλευτής Ν. Σερρών.

Το 2000, 2004, 2007 και το 2009 με τη Νέα Δημοκρατία και το 2012 μετά τη καταψήφιση του δεύτερου Μνημονίου και της αντίστοιχης δανειακής σύμβασης, διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και προχώρησε στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, επανεξελέγη Βουλευτής Ν. Σερρών με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Τον Μάιο (185 ψήφοι) και αντίστοιχα τον Ιούνιο (225 ψήφοι) του 2012 εξελέγη Στ’ Αντιπρόεδρος Βουλής.

Έχει διατελέσει: Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων (2007- 2009).

Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων τους Ανθρώπου (2004-2007).

Α’ Αντιπρόεδρος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. ( 2009-2012).

Μέλος στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης “SIEMENS”.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Μέλος του Τμήματος Γυναικών της ΝΔ από το 1983. Υποψήφια Βουλευτής το 1996. Μέλος Κ.Ε. Νέας Δημοκρατίας.

Υπεύθυνη Τομέα Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ.

Γραμματέας Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Ν.Δ 2010-2012.

Πρόεδρος στη Διακομματική Ομάδα Φιλίας των Κοινοβουλίων Ελλάδας – Βελγίου.

Μέλος στη Διακομματική Ομάδα των Κοινοβουλίων Φιλίας Ελλάδας – Ρωσίας.

Μέλος στη Διακομματική Ομάδα των Κοινοβουλίων Φιλίας Ελλάδας – Μ. Βρετανίας.

Mέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή».

Μέλος Φιλόπτωχης Αδελφότητας Κυριών « Εμμέλεια» Σερρών.

Μέλος Γηροκομείου Σερρών.

Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου Βλάχων Σερρών «Γεωργάκης Ολύμπιος».

Μέλος Λυκείου Ελληνίδων Σερρών.