νέα-σύγκρουση-στη-βουλή-για-τον-κατρού-172590
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 09.04.2015 | 12:26

Νέα σύγκρουση στη Βουλή για τον Κατρούγκαλο: Αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ από τη συζήτηση του ν/σ – Πλήρης κάλυψη από τον Βούτση

Με σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης η οποία οδήγησε σε αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε η συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου «εκδημοκρατισμός της Διοίκησης-καταπολέμηση γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αποκατάσταση αδικιών κλπ». Στο επίκεντρο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, η παρουσία του οποίου κατά τη ΝΔ και, κυρίως, το ΠΑΣΟΚ “δημιουργεί θέμα μείζονος ηθικής και πολιτικής σημασίας”. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ που αποχώρησε, τόνισε ότι δεν θα προχωρούσε σε αυτή την κίνηση αν εισηγητής του ν/σ  ήταν ο υπουργός Νίκος Βούτσης.

Τον κ. Κατρούγκαλο κάλυψε πλήρως ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης τονίζοντας ότι  “για την κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα θέμα ασυμβίβαστου είτε ωφέλειας και περιβάλει με την πλήρη εμπιστοσύνη της τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Πρέπει να αντιληφθείτε ότι από το νομοσχέδιο προκύπτει ότι καμία αμοιβή δεν θα πάρει κανένας δικηγόρος καθώς αποκλείει το ενδεχόμενο να αμειφθούν όσοι είχαν ξεκινήσει αυτές τις ιστορίες. Είναι απόλυτα σαφές ότι δεν υπάρχει ωφέλεια και σύγκρουση”, πρόσθεσε. Κατηγόρησε, μάλιστα, τη ΝΔ (ή οποία αν και υπήρχαν σχετικές πληροφορίες, τελικώς δεν αποχώρησε από τη συνεδρίαση όπως το ΠΑΣΟΚ, για να καταδείξει, όπως είπε ο κ. Μητοτάκης,  μέσα από τον πολιτικό μας λόγο από πού ακριβώς και σε ποια άρθρα του νομοσχεδίου προκύπτει η σύγκρουση συμφέροντος -σ.σ. του Γ. Κατρούγκαλου- στην οποία αναφερθήκαμε”) αλλά και το ΠΑΣΟΚ ότι “σε κάθε νομοσχέδιο που έρχεται μπαίνει προηγούμενα ένα θέμα που αφορά είτε πρόσωπο της κυβέρνησης είτε μια αιχμή, η οποία αντί να προχωράμε σε ουσιαστικές συζητήσεις για τα νομοσχέδια και τις αλλαγές, σε αγαστή σύμπνοια σε αγαστή σύμπνοια με κάποια δελτία των οκτώ, σε αγαστή σύμπνοια, αντί να συζητάνε για το τι έφερε το νομοσχέδιο το χθεσινό, το προχθεσινό για την ΕΡΤ και τα κανάλια, το αντιπροχθεσινό, το σημερινό σε σχέση με τη Δημόσια Διοίκηση, αυτό με το οποίο ασχολούνται, επαναλαμβάνω σε πλήρη συνεννόηση μαζί σας, είναι προδιαδικαστικά ζητήματα που αφορούν πρόσωπα ή πράγματα”.

Παράλληλα ο κ. Βούτσης ζήτησε η συζήτηση για τα ασυμβίβαστα βουλευτών και υπουργών να γίνει στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος όπου θα αποκαλυφθεί ποιοι βουλευτές και υπουργοί στο παρελθόν είχαν ασχοληθεί με πολύ βαριές υποθέσεις στις οποίες είχαν ασυμβίβαστο, “για να μην θεωρηθεί ότι προχωρούμε τώρα σε χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και ότι επιχειρούμε συμψηφισμό”.

Κατρούγκαλος: Αν ενδιαφερόμουν για τα χρήματα θα έμενα στην Ευρωβουλή

Επίθεση στον Γιώργο Κατρούγκαλο εξαπέλυσαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Σίμος Κεδίκογλου οι οποίοι αναρωτήθηκαν αν ισχύει το άρθρο 6 του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι “ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν έχει το ηθικό ανάστημα να υπερασπιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο” και ο Βασίλης Κικίλιας ο οποίος ήταν ιδιαίτερα οξύς: “Όλα αυτά τα χρόνια στην Αντιπολίτευση, σε αυτά τα χρόνια μεγάλωσα, η Αριστερά είναι της ηθικής, των αξιών, είναι έντιμη, είναι των αγώνων, όπου θέλετε, στα πεζοδρόμια, στους δρόμους, στα εργοτάξια κ.λπ. – κ.λπ.. Αυτό έχω καταλάβει. Δεν είναι η Αριστερά που κάνει μπίζνα τον αντί-μνημονιακό αγώνα”, είπε χαρακτηριστικά. Σε δήλωση κατά του Γιώργου Κατρούγκαλου προχώρησε και ο Γιάννης Πλακιωτάκης, κάνοντας λόγο για αργύρια, που εύκολα εξαγοράζουν συνειδήσεις.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε “να μην επαναλαμβάνεται ο οχετός των χαλκείων”,  τόνισε ότι το νομοσχέδιο που εισηγείται “επιφέρει το πρώτο πλήγμα στο παρασύνταγμα των μνημονίακών ρυθμίσεων” και πρόσθεσε ότι: “Αν με ενδιέφεραν τα χρήματα θα έμενα στην Ευρωβουλή. Θα είχα και τη δυνατότητα να έχω το δικηγορικό μου γραφείο και να έχω και απολαβές. Δεν με ενδιέφεραν ποτέ τα χρήματα, με ενδιέφερε πάντοτε να έχω μια συνεπή, ηθική και πολιτική δράση. Επομένως, θεωρώ ότι όσοι από εσάς είστε καλόπιστοι, δεν πρέπει να επαναλαμβάνετε αυτόν τον οχετό κατηγοριών που τα χαλκεία κατασκεύασαν εναντίον μου και τα οποία, έχουν ήδη καταπέσει. Δεν αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων το να κρατά κανείς την ίδια πολιτική και ηθική στάση που είχε πριν γίνει πολιτικός, με την έκθεση του στον πολιτικό στίβο. Που θα οδηγούσε αυτή η αντίληψη που έχετε ως σύγκρουση συμφερόντων, που δεν είναι αυτή του κώδικα δεοντολογίας, που συνδέει στενά την προσδοκία οικονομικού οφέλους από τον Υπουργό σε σχέση με την πολιτική του δράση; Εγώ, ούτε ένα ευρώ δεν περιμένω ως προσωπική απολαβή από κάτι τέτοιο”, κατέληξε.

Τον αναπληρωτή υπουργό στήριξε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ο οποίος αναρωτήθηκε αν θα ήταν δυνατόν οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι να προσφύγουν στα δικαστήρια χωρίς δικηγόρο: «Οι πολίτες που πήγαν στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές που τους στερούσαν το δικαίωμα στην εργασία, πού θα πήγαιναν; Πού θα έδιναν εξουσιοδότηση; Σε δικηγορικά γραφεία τα οποία ήταν υπέρ του Μνημονίου και αποτελούσαν τεχνική συμπαράσταση στα κλιμάκια της Τρόικας στην Ελλάδα; Δεν είναι λογικό ο πολίτης να αναζητά ως νομικό συμπαραστάτη ένα πρόσωπο, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει νομικά και πολιτικά το αίτημά του σε μια τέτοια ευαίσθητη, μάλιστα,  υπόθεση που  έχει και πολιτικές διαστάσεις; Ο κ. Κατρούγκαλος ανήκει στην Αριστερά  του δρόμου και ως νομικός αυτή την αριστερά υποστηρίζει, την αριστερά δικαιωμάτων», κατέληξε ο κ. Φίλης.

ΠΑΣΟΚ: Υπάρχει προφανής σύγκρουση συμφερόντων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ «η παρουσία του αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού κ. Γ. Κατρούγκαλου δημιουργεί θέμα μείζονος ηθικής και πολιτικής σημασίας. Οι ιδιότητες αφενός του αμέσως ή εμμέσως πληρεξουσίου δικηγόρου υπαλλήλων του δημοσίου που προβάλλουν αξιώσεις επαναπρόσληψης, οικονομικών απαιτήσεων κλπ από το ελληνικό Δημόσιο και αφετέρου του αρμοδίου επί των θεμάτων αυτών Υπουργού είναι ασύμβατες λόγω προφανούς σύγκρουσης συμφερόντων.  Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ δε θα νομιμοποιήσει μια πολιτικώς αήθη διαδικασία, την οποία όφειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να έχει διευθετήσει», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε απειλήσει με αποχώρηση, με αφορμή την παρουσία του Γιώργου Κατρούγκαλου στην επιτροπή της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την υπόθεση του Γ. Κατρούγκαλου η ΝΔ είχε αποχωρήσει πριν μερικές ημέρες από την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας.