μανιτάκης-μέσω-πειθαρχικών-η-αναστολ-261472
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 04.04.2013 | 11:17

Μανιτάκης: Μέσω Πειθαρχικών, η αναστολή της αυτοδίκαιης αργίας

Έντονη ήταν η κόντρα στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Τάσου Κουράκη, στο πλαίσιο επίκαιρης Ερώτησης για την αυτοδίκαιη αργία του αντιπρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, με συνέπεια να υφίσταται τη γενική κατακραυγή και ηθική βλάβη, αφού θα καθυστερήσει η εκδίκαση της υπόθεσής του από τη δικαιοσύνη για να υποστηρίξει την αθωότητά του.

Ο φυσικός δικαστής των δημόσιων υπαλλήλων είναι τα πειθαρχικά συμβούλια τα οποία δεν λειτουργούσαν, είπε ο υπουργός και σημείωσε πως οποιοσδήποτε υπάλληλος μπορεί να είναι ένοχος ποινικά αλλά πειθαρχικά αθώος, και ως εκ τούτου πρέπει οι ίδιοι οι υπάλληλοι να ζητούν να λειτουργήσουν τα πειθαρχικά συμβούλια που είναι ο φυσικός τους δικαστής και με την απόφασή τους είτε να αναστείλουν σύντομα την αργία ή να αθωώσουν, που σημαίνει επιστροφή στα καθήκοντα.

«Μπορεί και τώρα λειτουργός να ζητήσει να συγκληθεί άμεσα το πειθαρχικό συμβούλιο για να αποδείξει την αθωότητά του. Ο υπαλληλικός κώδικας, πενήντα χρόνια τώρα, λέει ότι η ποινική δίκη δεν αναστέλλει την πειθαρχική διαδικασία, αλλά αυτό που γινόταν ως τώρα είναι να μην συνεδριάζουν τα πειθαρχικά συμβούλια περιμένοντας την απόφαση της Δικαιοσύνης», είπε.

Όπως διευκρίνισε ο Α. Μανιτάκης, από το 1951 και στο πλαίσιο του υπαλληλικού κώδικα ισχύει ο θεσμός της αυτοδίκαιης αργίας, όχι μόνο για κακουργήματα αλλά και για πλημμελήματα. Αυτό που έγινε είναι να προστεθεί τώρα και το πλημμέλημα της απιστίας περί την υπηρεσία.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του πρύτανη του ΑΠΘ, τόνισε ότι οφείλουν όλοι να τιμούν τους θεσμούς που υπηρετούν, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης που η διαφύλαξη του συμφέροντος της υπηρεσίας πρέπει να είναι το βασικό μέλημα όλων όσοι ασκούν διοίκηση.

«Γινόμαστε και δέκτες δόλιων κατηγοριών και πιστεύω ότι πιθανά αυτό συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όταν όμως η δικαιοσύνη παραπέμπει αμετάκλητα σε δικαστήριο ένα πρόσωπο πώς μπορεί να έχει το κύρος να ασκεί τα καθήκοντά του; Δεν θα πρέπει να απόσχει προσωρινά από τα καθήκοντά του; Δεν πρέπει και ο ίδιος να θέλει να διαφυλάξει τον θεσμό; Αυτή είναι η λογική της αυτοδίκαιης αργίας», διερωτήθηκε.

Η διαπίστωση, όμως, του Τ. Κουράκη ότι «ο σκοπός εφαρμογής των διατάξεων για την αυτοδίκαιη αργία που τροποποιήθηκαν περιλαμβάνοντας και πλημμελήματα είναι προκειμένου να απομακρυνθούν πάση θυσία δημόσιοι υπάλληλοι κατ΄ επιταγή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας» και ότι «το μέτρο συνιστά πογκρόμ για να εξυπηρετηθεί ένας μνημονιακός στόχος», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Δεν είμαστε εδώ πιστεύω για να υπερασπιζόμαστε γνωστούς μας. Εγώ είμαι εδώ ως πολιτικός προϊστάμενος της διοίκησης», είπε.

Στο σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ?ΕΚΜ ότι η αυτοδίκαιη αργία θα είχε πιθανώς αποτέλεσμα αν συνοδευόταν από ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων, πράγμα που δεν συμβαίνει, ο υπουργός απάντησε: «Πράγματι η αργία όπως προβλέπεται και εφαρμόζεται αν δεν συνδυάζεται με ταχεία εκδίκαση οδηγεί σε ομηρία. Αυτό όμως αφορά την καθυστέρηση της δικαιοσύνης και την ευκολία ενδεχομένως με την οποία κάποιοι εισαγγελείς παραπέμπουν. Γιατί όμως με κατηγορείτε ότι υπάρχει σκοπιμότητα εκ μέρους μου;», είπε ο Α. Μανιτάκης.

Τα βασικά σημεία της απάντησης του Αντώνη Μανιτάκη:

Σε περιόδους κρίσης, βαθιάς και παρατεταμένης, θεσμών και αξιών, όπως αυτή που διανύουμε, η προστασία του κύρους των θεσμών και η διαφύλαξη του συμφέροντος της υπηρεσίας είναι και πρέπει να είναι το κύριο, το βασικό μέλημα όσων ασκούν δημόσιο λειτούργημα.

Όταν η δικαστική εξουσία, μετά από εξέταση της υπόθεσης, παραπέμπει αμετάκλητα σε δίκη με σοβαρή κατηγορία έναν δημόσιο λειτουργό –μπορεί δικαίως, μπορεί αδίκως, αυτό θα το κρίνει το δικαστήριο– ο υπάλληλος αυτός δεν διατηρεί το απαιτούμενο από το αξίωμα κύρος για να ασκεί να καθήκοντά του. Η παραμονή του βλάπτει και θίγει το συμφέρον της υπηρεσίας και το κύρος του θεσμού.

Τον θεσμό της αυτοδίκαιης αργίας, όσο και της δυνητικής, δεν τον εφηύρε ο νόμος 4093/2012, όπως εσφαλμένα και παραπλανητικά λέγεται, αφού υπήρχε από το 1951.

Η αργία ως διοικητικό μέτρο προσωρινής αποχής από την υπηρεσία για το συμφέρον της ίδιας, δεν προδικάζει, ούτε δικάζει ούτε κρίνει, ούτε αθωώνει ούτε καταδικάζει. Αποτελεί ένα προσωρινό διοικητικό μέτρο που υπόκειται σε όλα τα ένδικα μέσα ελέγχου της νομιμότητας μιας διοικητικής πράξης.

Ο υπάλληλος που θεωρεί ότι αδίκως διώκεται και είναι αθώος, έχει κάθε συμφέρον και δικαιούται να ζητήσει την αναστολή του μέτρου της αργίας. Ο νόμος 4093 πρόβλεψε ρητά τη δυνατότητα αναστολής του μέτρου όταν οι περιστάσεις το δικαιολογούν. Το αρμόδιο για τον διορισμό του υπαλλήλου όργανο –ή και ο ίδιος ο διωκόμενος υπάλληλος– μπορεί οποτεδήποτε, μετά από γνωμοδότηση του πειθαρχικού συμβουλίου, να ζητήσει να κριθεί εάν είναι αναγκαία η συνέχιση της αργίας ή εάν μπορεί να διαταχθεί η αναστολή της και η επάνοδος του υπαλλήλου στα καθήκοντά του.

Η πειθαρχική διαδικασία είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από την ποινική δίκη. Η ποινική δίκη δεν αναστέλλει την πειθαρχική διαδικασία. Μπορεί και πρέπει να κινείται πριν από την ποινική και να κινείται άμεσα. Αυτό που γινόταν έως τώρα ήταν να μην συνεδριάζουν τα πειθαρχικά συμβούλια, περιμένοντας την απόφαση της δικαιοσύνης. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να υπάρχει ευθυνοφοβία των πειθαρχικών οργάνων.

Σας διαβεβαιώνω ότι τα πειθαρχικά συμβούλια έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν. Ας απαιτήσουμε λοιπόν να λειτουργούν, για να προστατευθεί το κύρος των θεσμών και η αξιοπρέπεια των αδίκως διωκόμενων.

Διαβάστε επίσης:
Μανιτάκης: «Άρνηση για απολύσεις καλύπτει τους επίορκους»
Η… τρόικα κόβει το μισθό στους επίορκους
Διώκεται ο πρόεδρος εργαζομένων μετρό για τις απεργίες του Γενάρη
Δημόσιο: Έρχονται νέες απολύσεις «επίορκων» με… Μετρό
Εξάμηνη φυλάκιση σε τρεις συνδικαλιστές για απεργία του 2007
Δημόσιο: Σε αργία ακόμη και για αυστηρή βαθμολογία!
Αποδείξεις και ονόματα υπαλλήλων προς απόλυση ζητεί η τρόικα
Τρόικα: Απολύστε 7.000 επίορκους τώρα!
Τελεσίγραφο τρόικας: Δεν προχωράμε χωρίς απολύσεις
Στη «δεξαμενή» των διαθεσίμων, τμήμα των 80.000 υπαλλήλων ΟΤΑ
Διοικ. Μεταρρύθμισης: Τα πειθαρχικά ορίσθηκαν, τώρα «τρέχουμε»
Στην «ουρά» 3.500 επίορκοι, 2.000 διώκονται και ποινικά
Ληστείες & βιασμοί από επίορκους της λίστας Ρακιντζή
Δημόσιο: Απολύσεις για τέσσερις κατηγορίες υπαλλήλων
Δημόσιο: Δείχνουν την έξοδο σε Μανιτάκη, διαθέσιμους
Σε εφεδρεία εξελίσσεται η διαθεσιμότητα
«Υποχρεωτικές αποχωρήσεις» οι απολύσεις στο Δημόσιο