Μανιάτης: Μείον 70% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τις κοινωνικές δομές των δήμων

Μείωση έως και 70% στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος θα έχουν οι κοινωνικές δομές των δήμων, όπως τα δημοτικά συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία, αλλά και ορισμένες δομές στήριξης παιδιών ή εξαρτημένων ατόμων, που υφίστανται εδώ και χρόνια όπως ενδεικτικά τα Παιδικά Χωριά SOS, το ΚΕΘΕΑ, η ΨΥΧΑΡΓΩ και το Χαμόγελο του Παιδιού, όπως γνωστοποίησε σε χτεσινή δήλωσή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Αυτό προβλέπει το άρθρο 17 του νομοσχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του ΥΠΕΚΑ που ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή.

Την ανακοίνωση έκανε ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιατης υλοποιώντας μια δική του πρόταση του πριν γίνει Υπουργός, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συζήτησης επί του νομοσχεδίου στη Βουλή. Συγκεκριμένα ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι:

«Στο πλαίσιο αυτό, στο Άρθρο 17 του νομοσχεδίου, τροποποιούμε προηγούμενη ρύθμιση, προκειμένου «η Προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κοινωφελείς σκοπούς (προνοιακές υποδομές στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικά συσσίτια κλπ.), να αποτελεί υπηρεσία κοινής ωφέλειας με σκοπό την υποστήριξη των εν λόγω φορέων κοινωφελούς χαρακτήρα που στηρίζουν Ευάλωτους Πελάτες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

Με απλά λόγια θα δώσουμε έκπτωση έως και 70% στο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος σε όλα τα Κοινωνικά, Δημοτικά και Εκκλησιαστικά Συσσίτια, σε όλα τα Δημοτικά και Κοινωνικά Παντοπωλεία και Φαρμακεία, σε όλες τις σύγχρονες κοινωνικές δομές ανθρώπινης αλληλεγγύης.»

Αναφορικά με τις Εκκλησίες, η έκπτωση θα αφορά μόνο τους χώρους όπου υπάρχουν μαγειρεία, ψυγεία και ανάλογος εξοπλισμός για να ετοιμαστούν και να διανεμηθούν τα κοινωνικά συσσίτια. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης για τις Μητροπόλεις, τους Ναούς και άλλες αντίστοιχες εγκαταστάσεις.

Το είχε εξαγγείλει

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μανιάτης στις 7 Ιανουαρίου 2013 ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, είχε κάνει κοινή δήλωση με τον εισηγητή του ΚΤΕ ΥΠΕΚΑ, Βασίλη Κεγκέρογλου, για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), όπου ζητούσε μεταξύ άλλων:

«…Διευρύνοντας την έννοια του Κ.Ο.Τ., να δημιουργηθεί ειδική κατηγορία τιμολογίου της Δ.Ε.Η. μόνο για τις κοινωνικές δομές στήριξης των ασθενεστέρων, όπως τα εκκλησιαστικά συσσίτια, τα δημοτικά παντοπωλεία και συσσίτια και όλες οι ανάλογες δομές της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και του Δημοσίου, με έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος 50%, χωρίς επιπλέον καμία επιβολή τέλους ΕΡΤ, τέλους ΑΠΕ, Δημοτικών Τελών και οποιασδήποτε άλλης επιβάρυνσης, εκτός της καθαρής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ίδια κατηγορία τιμολογίου, απαιτείται να ενταχθούν και ήδη υφιστάμενες από πολλά χρόνια δομές στήριξης παιδιών, ή εξαρτημένων ατόμων, όπως ενδεικτικά τα Παιδικά Χωριά SOS, το ΚΕΘΕΑ, η ΨΥΧΑΡΓΩ, το Χαμόγελο του Παιδιού. Η πρόταση απαιτείται να υλοποιηθεί άμεσα από την Κυβέρνηση, ώστε να ανακουφιστούν όλες οι κατηγορίες συμπολιτών μας που πλήττονται από τις νέες συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, με στόχο ο αριθμός των δικαιούχων ασθενών νοικοκυριών και δομών κοινωνικής αλληλεγγύης να ξεπεράσουν τις 500.000.»