η-διαθεσιμότητα-φέρνει-αναταραχή-στα-213864
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 11.06.2014 | 00:18

Η διαθεσιμότητα φέρνει αναταραχή στα Πανεπιστήμια – Ξεκινούν τριήμερη απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι

Το πρώτο crash για το νέο υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο πριν ακόμη καθίσει καλά-καλά στη νέα υπουργική του καρέκλα, έρχεται από τα Πανεπιστήμια. Κι αυτό γιατί ενώ στις 15/6 λήγει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας για περίπου 1.700 διοικητικούς υπαλλήλους, δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία τοποθέτησής τους σε άλλες θέσεις. Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με την Ομοσπονδία των διοικητικών να έχει προκηρύξει για σήμερα, αύριο και μεθαύριο (σ.σ. πρακτικά η τελευταία εργάσιμη για τους «διαθέσιμους» διοικητικούς), τριήμερη απεργία ζητώντας να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας για τοποθέτηση των συναδέλφων τους σε νέες θέσεις.

Οι ίδιοι οι υπάλληλοι τονίζουν ότι το υπουργείο Παιδείας τους εξαπατά και δεν ανοίγει τις διαδικασίες για ενδο-  ή δια-ιδρυματική κινητικότητα, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στα Πανεπιστήμια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε προ ημερών ανακοίνωση τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) τονίζουν ότι σε συνάντηση που είχαν στις 3 Ιουνίου  με το Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Δ.Μ.Η.Δ. Δ. Μελιτσιώτη,  διευκρίνισε ότι η μόνη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ των δύο υπουργείων είναι η προκήρυξη διαιδρυματικής κινητικότητας περιορισμένου αριθμού μέχρι τις 15 Ιουνίου. Καμιά άλλη διαδικασία δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής.

«Απεργούμε και είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε ούτε μια απόλυση» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΔΠΤΕ καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση σήμερα στις 1 μ.μ. στα Προπύλαια και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας μάλιστα, ο σύλλογος των διοικητικών επισημαίνει ότι εξαιτίας της διαθεσιμότητας 399 εξ αυτών, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την καθαριότητα και τη φύλαξη των χώρων και της περιουσίας του Πανεπιστημίου, ενώ επαναφέρουν και το θέμα του εξαμήνου, που κινδύνευσε να χαθεί το περασμένο Φθινόπωρο από τις πολύμηνες κινητοποιήσεις τους: «Πρέπει να καταλάβουν τα αρμόδια υπουργεία το μέγεθος της καταστροφής για το Πανεπιστήμιο και τις ευθύνες που θα επωμιστούν οι ίδιοι οι υπουργοί από την εμπλοκή του Πανεπιστημίου σε έναν δεύτερο κύκλο απεργίας διαρκείας, με αποτέλεσμα την απώλεια του εξαμήνου για 100.000 φοιτητές,  τη διακοπή της εκπαίδευσης και της έρευνας και τη διακοπή του κοινωνικού έργου που επιτελείται στο ίδρυμα», τονίζουν.