επίθεση-μητσοτάκη-σε-ποε-οτα-ο-επανέλε-209182
ΔΗΜΟΙ | 15.07.2014 | 13:08

Επίθεση Μητσοτάκη σε ΠΟΕ- ΟΤΑ: Ο επανέλεγχος των συμβάσεων θα γίνει- Ποιοι υπάλληλοι θα απολυθούν

 Σφοδρή επίθεση κατά της ΠΟΕ- ΟΤΑ εξαπολύει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο επανέλεγχος των 50.000 συμβάσεων προχωράει κανονικά παρά τις όποιες αντιδράσεις των συνδικαλιστών.

” Η υπαλληλική σχέση θα λύεται σε περίπτωση που το ΑΣΕΠ κρίνει ότι δεν συνέτρεχαν, με υπαιτιότητα του υπαλλήλου, οι νόμιμες προϋποθέσεις μετατροπής της σχέσης εργασίας.”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

” Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπως έχει δείξει με σειρά ανακοινώσεων και ενεργειών της, δεν θέλει να αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν θέλει να ελέγχεται ο τρόπος με τον οποίο μονιμοποιήθηκαν στο Δημόσιο και δεν θέλει να επιλέγονται οι προϊστάμενοι με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο. Δεν θέλει να αλλάξει απολύτως τίποτα. Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσωπεί ό,τι πιο αναχρονιστικό και οπισθοδρομικό.”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου για την Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Σε δηλώσεις του στο real fm ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανάφερε χαρακτηριστικά ότι “θα περίμενε οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να στηρίξουν την προσπάθεια. Αντ’ αυτού διαβάζω μια εξωφρενική ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ που καλεί να πετάξουν έξω τους ελεγκτές οι οποίοι θα εφαρμόσουν ένα ψηφισμένο νόμο της ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτά μας πηγαίνουν πολλά χρόνια πίσω”, πρόσθεσε και ο κ. Μητσοτάκης, εξαπολύοντας επίθεση κατά των συνδικαλιστών: “Τέτοιες πρακτικές επιτείνουν την υποψία μας ότι καλώς ψάχνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό δεν λέει η κοινή λογική; Ποιος έχει να φοβηθεί κάτι από αυτό τον επανέλεγχο; Το πλαίσιο είναι απολύτως προσδιορισμένο, η τελική απόφαση είναι του ΑΣΕΠ. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να αλλάξει απολύτως τίποτα στο ελληνικό Δημόσιο. Πως είναι δυνατόν οποιοσδήποτε φορέας να μην δέχεται τον ελεγκτή της δημόσιας διοίκησης; Η στάση της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι απολύτως καταδικαστέα και δεν θα γίνει ανεκτή από την κυβέρνηση”, κατέληξε ο υπουργός.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρει τα εξής:

«Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 42 του Ν. 4250/2014, προχωρά στον επανέλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου στο Δημόσιο. Ο επανέλεγχος πραγματοποιείται με την ενεργό συμμετοχή του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και του ΑΣΕΠ, το οποίο και σχεδίασε και εισηγήθηκε τη διαδικασία.

 Η υπαλληλική σχέση θα λύεται σε περίπτωση που το ΑΣΕΠ κρίνει ότι δεν συνέτρεχαν, με υπαιτιότητα του υπαλλήλου, οι νόμιμες προϋποθέσεις μετατροπής της σχέσης εργασίας.

 Εύλογα θα ανέμενε κανείς από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή, προκειμένου να διαλυθεί οποιαδήποτε σκιά μπορεί να πλανάται ότι ορισμένες μετατροπές δεν έγιναν με σύννομο τρόπο. Το οφείλουμε εξάλλου όχι μόνο στη σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας, αλλά και στη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων και ικανών δημοσίων υπαλλήλων.

 Με μία πρωτοφανή ανακοίνωση, η ΠΟΕ-ΟΤΑ δηλώνει όχι μόνο ότι δεν επιθυμεί κανέναν έλεγχο, αλλά και ότι θα εμποδίσει το έργο των ελεγκτών στους Δήμους. Φτάνει ακόμα και στο σημείο να απειλεί τα κλιμάκια ελέγχου, καλώντας δημόσια τα μέλη της «να αποτρέψουν με κάθε τρόπο όχι μόνο τον επανέλεγχο αλλά και την παρουσία των ελεγκτών».

 Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπως έχει δείξει με σειρά ανακοινώσεων και ενεργειών της, δεν θέλει να αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν θέλει να ελέγχεται ο τρόπος με τον οποίο μονιμοποιήθηκαν στο Δημόσιο και δεν θέλει να επιλέγονται οι προϊστάμενοι με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο. Δεν θέλει να αλλάξει απολύτως τίποτα. Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσωπεί ό,τι πιο αναχρονιστικό και οπισθοδρομικό.

Η προσπάθεια ενίσχυσης της αξιοπιστίας του Δημοσίου στοχεύει στην άρση των αδικιών που ταλαιπώρησαν όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους. Στοχεύει στην αντιμετώπιση των χρόνιων στρεβλώσεων και παθογενειών και κυρίως στην απομάκρυνση εκείνων που με τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους αποδεικνύεται ότι δεν τιμούν τον τίτλο του δημοσίου υπαλλήλου. Εκείνων που εκμεταλλεύτηκαν τη γενική αδράνεια και κατάφεραν να πάρουν τη θέση άλλων, ικανότερων συμπολιτών τους, χρησιμοποιώντας δόλια μέσα ή υποβοηθώντας την παράνομη πράξη.

 Αυτή την αδικία αποκαθιστούμε. Η καθ’ όλα νόμιμη και πρόσφατα νομοθετημένη από τη Βουλή των Ελλήνων διαδικασία αντικειμενικού επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου, υπό τη συνολική εποπτεία του ΑΣΕΠ, θα συνεχιστεί κανονικά. Δεν αναστατώνουμε εκείνους που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν – τη μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή των δημοσίων υπαλλήλων – παρά μόνο εκείνους που έχουν υπαρκτό λόγο να ανησυχούν.»