εκεχειρία-σήμαναν-σαμαράς-βενιζέλο-207976
ΔΗΜΟΣΙΟ | 24.07.2014 | 12:20

Εκεχειρία σήμαναν Σαμαράς–Βενιζέλος – Ποιες αλλαγές θα γίνουν στην αξιολόγηση στο Δημόσιο

Κατάπαυση πυρός σήμαναν μετά την διάρκειας 1,5 ώρας συνάντησής του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος μετά την κυβερνητική που είχε προκληθεί για το θέμα της αξιολόγησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος θέλοντας να δείξει ότι η κρίση μετά τη σφοδρή επίθεση του ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη αντιμετωπίστηκε είπε χαρακτηριστικά: «Όλα καλά, όλα είναι υπό έλεγχο».

Οι δύο αλλαγές

Αναφορικά με τα εκκρεμή θέματα με πρώτο απ’ όλα το θέμα της αξιολόγησης πηγές της Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν ότι «όλα τα θέματα θα αντιμετωπιστούν», χωρίς πάντως να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως, αναφορικά με το θέμα της αξιολόγησης και, κυρίως, την ποσόστωση του 15% την κατεύθυνση της «αντιμετώπισης» την έδειξε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη πριν τη συνάντηση η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία ναι μεν δεν μίλησε για πλήρη κατάργησή του αλλά για βελτίωση της ρύθμισης σε δύο σημεία:

– Στην προσθήκη φράσης ότι «καμία βλαπτική αλλαγή δεν επέρχεται για τον υπάλληλο που αξιολογείται».

-Στην κατάργηση του σε μικρές μονάδες όπως το ΕΚΑΒ (σ.σ. ή οι μικροί δήμοι), όπου «πρέπει να είναι στη διακριτική ευχέρεια των αξιολογητών η εφαρμογή του μέτρου της ποσόστωσης».

Ισορροπία ανάμεσα στην τήρηση των δεσμεύσεων και την αλλαγη σελίδας

Κατά τα άλλα, όπως προέκυψε από τη συνάντηση, η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να μεταδίδει προς τους εταίρους και την κοινωνία το μήνυμα της σταθερότητας και της τήρησης των δεσμεύσεων, και το μήνυμα της αλλαγής σελίδας και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Οι ίδιες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν ότι με αυτή τη γραμμή θα πορευτεί η κυβέρνηση και συμπλήρωναν ότι αυτό είναι που θέλει και το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι, άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ποτέ στρατηγικές αμφιταλαντεύσεις και ότι από τη αρχή της κρίσης σήκωσε το βάρος για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο που να μπορεί η χώρα να αφήσει πίσω την κρίση και τα μνημόνια και να προχωρήσει στην ανάπτυξη, την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας και στην κοινωνική συνοχή.