αξιολόγηση-και-ευέλικτη-διοίκηση-153100
ΔΗΜΟΣΙΟ | 11.08.2015 | 11:30

Αξιολόγηση και «ευέλικτη διοίκηση» – Τι περιλαμβάνει το ν/σ Βερναρδάκη για το Δημόσιο – Πώς θα ενεργοποιηθεί το job description

Εντός του μηνός, υπό την αίρεση της προκήρυξης εκλογών, αναμένεται να κατατεθεί ν/σ από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη με επιμέρους διαρθρώσεις για την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, βασική διαφορά με το υφιστάμενο καθεστώς θα είναι η παράλειψη της «τιμωρίας» της απόλυσης – θα μπορούσε να είναι ένα βαθμολογικό «πάγωμα», όπως συζητείται, ούτως ώστε να υπάρχει κίνητρο εξέλιξης, καθώς η παρακίνηση για βελτίωση θα είναι το ζητούμενο.

Απαραίτητα εργαλεία, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, θα είναι η στοχοθέτηση κάθε υπηρεσίας και η περιγραφή καθηκόντων (job description), ώστε να κριθούν επιδόσεις και τυπικά προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων και να αποτιμηθεί η προϋπηρεσία αλλά και η αποτελεσματικότητα.

Παράλληλα, διαμορφώνεται το περιβάλλον για μια ευέλικτη διοίκηση του Δημοσίου, καθώς το υπουργείο σχεδιάζει την αποσύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης από τη μισθολογική και ως το 2016 την επανακατάταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Επιχειρείται δηλαδή να αξιοποιούνται δημόσιοι υπάλληλοι με προσόντα και να ανεβαίνουν κλιμάκια οι «άριστοι», οι οποίοι ναι μεν δεν θα έχουν αρχικά μισθολογικό κίνητρο αλλά εφόσον θα προάγονται ταχύτερα θα μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να λάβουν το επίδομα θέσης, που ανέρχεται σε 8% επί του βασικού μισθού.

Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΔΜΗΔ είναι να δίνεται μπόνους ως κίνητρο στους προϊσταμένους που έχουν κάνει την επιλογή να έχουν στα τμήματά τους ή στις διευθύνσεις τους τους υπαλλήλους που ανήκουν στην «ελίτ» των επιδόσεων.

Στη Βασιλίσης Σοφίας θεωρούν πολύ σημαντικό τον ρόλο των διευθυντών και των προϊσταμένων, δεδομένου ότι είναι αυτοί που θέτουν τους στόχους στις διευθύνσεις και τα τμήματά τους στην αρχή της χρονιάς, δηλαδή, κάθε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. “Χωρίς σωστή στοχοθεσία στην αρχή της χρονιάς δεν μπορεί να γίνει σωστή αξιολόγηση”, τονίζουν πηγές του υπουργείου στην aftodioikisi.gr. Προσθέτουν, δε, ότι η αξιολόγηση ενός υπαλλήλου δεν μπορεί να γίνεται μόνο με ποσοτικούς αλλά και με ποιοτικούς δείκτες, τονίζοντας ότι θα παίζουν ρόλο μεταξύ άλλων η προϋπηρεσία, η διαγωγή, άλλες γνώσεις που πιθανόν να έχει εκτός από τις τυπικές (βασικό πτυχίο) κλπ