α-μανιτάκης-στη-le-monde-πολύ-φιλόδοξο-το-μεί-266356
ΔΗΜΟΣΙΟ | 20.02.2013 | 23:24

Α. Μανιτάκης στη Le Monde: Πολύ φιλόδοξο το μείον 21% στο Δημόσιο

«Πολύ φιλόδοξο», χαρακτηρίζει σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde το στόχο της μείωση κατά 21% του προσωπικού του Δημοσίου μέσα σε μία πενταετία ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης.  «Για να επιτευχθεί προϋποθέτει να οργανωθεί μια πρωτοφανής μετακίνηση προσωπικού ανάμεσα στις διάφορες διοικητικές μονάδες, καθώς επίσης και ένα σχέδιο επαναξιολόγησης των φορέων ώστε οι νέες δομές να έχουν τις κατάλληλες αρμοδιότητες και δυνατότητες», τονίζει, προσθέτοντας ότι «η μεταρρύθμιση θα απαιτήσει μακρόχρονη προσπάθεια. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν τα πάντα σε μερικούς μήνες».

Επαναλαμβάνει δε ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην κεντρική διοίκηση «θα έχει ως αποτέλεσμα μια μέση μείωση των διοικητικών δομών κατά 38%, δημοσιονομικό όφελος κατά μέσο όρο 12%, ενώ η υιοθέτηση των νέων οργανογραμμάτων θα επιτρέψει τη βέλτιστη λειτουργία της διοίκησης με λιγότερο προσωπικό.»

Το πλήρες κείμενο του άρθρου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην εφημερίδα Le Monde είναι το εξής:

«Ελλάδα: Η διοικητική μεταρρύθμιση προχωρά»

 Η Ελλάδα, αντιμέτωπη με χίλια δυο εμπόδια, αγωνίζεται εδώ και τρία χρόνια για να επιβιώσει και να παραμείνει στην ευρωζώνη. Χρειάστηκε να αναγνωρίσει τις αδυναμίες της και να πάρει δρακόντεια μέτρα λιτότητας,  εφαρμόζοντας ένα ευρωπαϊκό  πρόγραμμα σταθεροποίησης και δημοσιονομικής πειθαρχίας που δεν είχε ιστορικό προηγούμενο,  αποκαθιστώντας  τα δημόσια οικονομικά σε διάστημα μερικών μόλις μηνών, αναδιαρθρώνοντας ριζικά το κράτος και τη δημόσια διοίκηση. Μετά από τρία χρόνια σοβαρής κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, με πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης και αλλαγής, τόσο στην οικονομία όσο και στο πολιτικό σύστημα. Η αναγκαιότητα να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και να εγκαταλείψουμε πρακτικές που χαρακτήριζαν το «παλαιό πολιτικό καθεστώς» φαίνεται να κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης. Όσο εύθραυστη ή αβέβαιη και αν είναι ακόμη, η πρόοδος στη μεταρρύθμιση του κράτους είναι σαφής.

Δημοσιονομικό όφελος 12% κατά μέσο όρο

Σε διάστημα πέντε μηνών, υλοποιήθηκαν εκθέσεις αξιολόγησης για τις διοικητικές δομές 15 υπουργείων από επιτροπές που συγκροτούνται εξολοκλήρου από Έλληνες υπαλλήλους της διοίκησης. Εκτιμούμε ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν αναληφθεί στην κεντρική διοίκηση θα έχει ως αποτέλεσμα μια μέση μείωση των διοικητικών δομών κατά 38%, δημοσιονομικό όφελος κατά μέσο όρο 12%, ενώ η υιοθέτηση των νέων οργανογραμμάτων θα επιτρέψει τη βέλτιστη λειτουργία της διοίκησης με λιγότερο προσωπικό. Ο κύριος στρατηγικός στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης, δηλαδή η εις βάθος αναδιάρθρωση των διοικητικών μονάδων, σε συνέχεια της αξιολόγησης των δομών, έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη. Ήδη από αυτόν το μήνα, επεκτείνεται στο σύνολο του Δημόσιου Τομέα, στην αποκεντρωμένη διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, στους δημόσιους οργανισμούς. Η προσπάθεια που  απαιτήθηκε από την Ελλάδα συναρτάται βεβαίως με τα υψηλά ελλείμματα των δημόσιων οικονομικών της, αλλά είναι πρωτοφανής. Ο στόχος της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων είναι συνέπεια ενός μακροοικονομικού υπολογισμού των αναγκών χρηματοδότησης του Ελληνικού Κράτους. Από λειτουργική άποψη, είναι πολύ φιλόδοξος (της τάξης του -21% σε διάστημα 5 ετών) και για να επιτευχθεί προϋποθέτει να οργανωθεί μια πρωτοφανής μετακίνηση προσωπικού ανάμεσα στις διάφορες διοικητικές μονάδες, καθώς επίσης και ένα σχέδιο επαναξιολόγησης των φορέων ώστε οι νέες δομές να έχουν τις κατάλληλες αρμοδιότητες και δυνατότητες.

Ανακτώντας την ανάπτυξη

Αυτή η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει και να οδηγήσει στη μείωση του κόστους του Δημόσιου Τομέα χωρίς μια ελάχιστη συναίνεση. Η Ελληνική Κυβέρνηση ανέλαβε να φέρει σε πέρας τη μεταρρύθμιση με την τεχνική συνδρομή της Task Force για την Ελλάδα και τη Γαλλία, τη χώρα που πρωτοπορεί στο πεδίο της διοικητικής μεταρρύθμισης, διότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία εάν θέλουμε η Ελλάδα να επανέλθει στην ανάπτυξη και να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες της. Η μεταρρύθμιση θα απαιτήσει μακρόχρονη προσπάθεια. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν τα πάντα σε μερικούς μήνες. Ο δρόμος είναι δύσκολος γιατί προσκρούει σε πλείστα συμφέροντα και σε βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες, αλλά σε βάθος χρόνου θα τον διανύσουμε με επιτυχία. Λίγες μόνο χώρες έχουν πραγματοποιήσει τόσο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, και ακόμα λιγότερες το έχουν πετύχει μέσα σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια. Μετά από επτά μήνες, η τρικομματική κυβέρνηση, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, θέτει τα θεμέλια για μια αλλαγή πορείας και για να μπει η μεταρρύθμιση σε θετική τροχιά. Παρότι τα δεινά για τον  ελληνικό λαό μοιάζει να μην έχουν τέλος, ο λαός αυτός καταφέρνει να τα αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια σε ένα πλαίσιο σταθερότητας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και με κάθε συνταγματική εγγύηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του. Ζει με την ελπίδα να δει στον ορίζοντα την έξοδο από την κρίση, έχοντας βιώσει έντονα την απελπισία και την απογοήτευση.»

Σχετικά

Μείωση δομών σε τέσσερα υπουργεία από 26 έως 58%

Στουρνάρας: «Δεν μιλάμε για απολύσεις αυτή τη στιγμή»

«Υποχρεωτικές αποχωρήσεις» οι απολύσεις στο Δημόσιο
Πειθαρχικά: «Μπλόκο» υπουργών, δικαστικών στη διαθεσιμότητα
Στη «μέγγενη» του Γιούρογκρουπ, οι 25.000 «διαθέσιμοι»
Δημόσιο: Απολύσεις για τέσσερις κατηγορίες υπαλλήλων