έτσι-θα-αναζητήσετε-εργασία-στη-μηχα-126314
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 08.02.2016 | 11:30

Έτσι θα αναζητήσετε εργασία στη «μηχανή» της Google: Τα 4 κριτήρια της σύνθετης αναζήτησης

Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που έχουμε στον ιστό για να αναζητήσουμε θέσεις ή πληροφορίες για εργασία είναι η μηχανή αναζήτησης της Google.

Χρησιμοποιούμε την Google για να βρούμε θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως για να βρούμε πληροφορίες για προγράμματα εργασίας ή ειδήσεις που αφορούν την απασχόληση ή προγράμματα για τους νέους επιχειρηματίες. Το μεγαλύτερο μέρος των αναζητήσεων στην Google γίνεται βάζοντας απλώς τους όρους αναζήτησης στην κεντρική μπάρα που μας δίνει η Google στην αρχική της σελίδα

Η απλή αναζήτηση θα μας φέρει τα αποτελέσματα σε μια σειρά ταξινόμησης. Τα κριτήρια με τα οποία η Google δημιουργεί αυτήν τη σειρά είναι πάνω από 200 και τον τρόπο και το βάρος που έχει το κάθε κριτήριο δεν το αποκαλύπτει ούτε καν η ίδια η εταιρία. Η Google προσπαθεί να ταξινομήσει αυτά τα αποτελέσματα με τέτοιο τρόπο που να φέρνει στις πρώτες σειρές αυτές τις ιστοσελίδες που κρίνει η ίδια ότι είναι πιο σημαντικές για τους όρους αναζήτησης που χρησιμοποιήσαμε.

Όσον αφορά, όμως, τα θέματα απασχόλησης και εργασίας υπάρχουν δύο σημαντικά μειονεκτήματα. Το πρώτο είναι το μεγάλο πλήθος των αποτελεσμάτων. Το δεύτερο μειονέκτημα είναι ότι η σειρά των αποτελεσμάτων συνήθως είναι ανώφελη, επειδή τα καλύτερα και πιο επίκαιρα αποτελέσματα μπορεί να βρίσκονται αρκετά πίσω από τις πρώτες σελίδες των αποτελεσμάτων.

Αυτά τα προβλήματα αλλά και αρκετά άλλα μπορούμε να τα λύσουμε με τη σύνθετη αναζήτηση που μας παρέχει η Google και όχι με την απλή αναζήτηση που χρησιμοποιεί η πλειονότητα του κόσμου.

Η σύνθετη αναζήτηση είναι μια επιλογή μου μας δίνεται αφού κάνουμε πρώτα μια απλή αναζήτηση. Την επιλέγουμε από το μενού που ανοίγει στο εικονίδιο με το γρανάζι (πάνω δεξιά στην σελίδα αναζήτησης).

Θα δούμε τώρα τα πιο βασικά στοιχεία, τις 4 πρώτες επιλογές αναζήτησης που παρουσιάζονται στη σελίδα με τη σύνθετη αναζήτηση:

Α. Ολες αυτές οι λέξεις: αυτό το πεδίο λειτουργεί όπως το πεδίο στην απλή αναζήτηση. Περιέχει όλους τους όρους αναζήτησης.

Συνεπώς, όταν κάνουμε μια απλή αναζήτηση βάζοντας στο πεδίο τις λέξειςΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, αυτό που ζητάμε είναι να μας βρει η Google ιστοσελίδες που να έχουν σίγουρα όλες αυτές τις λέξεις οπουδήποτε μέσα στην ιστοσελίδα.

Β. Αυτήν ακριβώς τη λέξη ή τη φράση: σε αυτό το πεδίο μπορούμε να βάλουμε λέξεις οι οποίες υπάρχουν ακριβώς με αυτήν τη μορφή και τη σειρά ως ακριβής φράση μέσα στις ιστοσελίδες.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το είδος ερωτήματος.

Ενα παράδειγμα είναι όταν θέλουμε να βρούμε ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Αντί να βάλουμε αυτές τις λέξεις στο πρώτο πεδίο, μπορούμε να βάλουμε πεδίο «Ολες αυτές οι λέξεις» τη λέξη ΑΘΗΝΑ και στο πεδίο «Αυτήν ακριβώς τη λέξη ή τη φράση» τη φράση ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ.

Με την επιλογή αυτή παίρνουμε αποτελέσματα που είναι πιο κοντά σε αυτό που αναζητούμε, επειδή αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι να βρούμε ιστοσελίδες που να έχουν κάπου τη λέξη ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ και κάπου αλλού τη λέξη ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, αλλά ιστοσελίδες που να περιέχουν τη λέξη ΑΘΗΝΑ και να έχουν και την ακριβή φράση ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ.

Αλλο ένα παράδειγμα μπορούμε να δώσουμε με την αναζήτηση της φράσης ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ. Αντί να βάλουμε αυτές τις λέξεις στο πεδίο «Ολες αυτές οι λέξεις», μπορούμε να τις βάλουμε στο πεδίο «Αυτήν ακριβώς τη λέξη ή τη φράση» κι έτσι να βρούμε ιστοσελίδες που να έχουν μέσα αυτήν ακριβώς τη φράση.

Γ. Οποιεσδήποτε από αυτές τις λέξεις: σε αυτό το πεδίο μπορούμε να κερδίσουμε χρόνο κάνοντας μια αναζήτηση αντί για περισσότερες. Σε αυτό το πεδίο μπορούμε να βάλουμε λέξεις από τις οποίες θέλουμε να υπάρχει έστω και μία σε αυτές στις ιστοσελίδες που αναζητούμε.

Για παράδειγμα, εάν θέλουμε να βρούμε εργασία για υπάλληλο σε δήμους του κεντρικού τομέα Αθηνών, μπορούμε να δοκιμάσουμε να βάλουμε στο πεδίο «Ολες αυτές οι λέξεις» τις λέξεις ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ και στο πεδίο «Οποιεσδήποτε από αυτές τις λέξεις» τις λέξεις ΒΥΡΩΝΑΣ ΓΑΛΑΤΣΙ ΔΑΦΝΗ ΥΜΗΤΤΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ. Χάρη σ’ αυτό θα κάνουμε μία μόνο αναζήτηση και όχι 8 διαφορετικές αναζητήσεις για τις 8 διαφορετικές περιοχές της Αθήνας.

Ενα άλλο παράδειγμα είναι όταν αναζητούμε διαφορετικές θέσεις εργασίας ή θέσεις που περιγράφονται με διαφορετικές λέξεις.

Παράδειγμα: Μπορούμε να βάλουμε στο πρώτο πεδίο «Ολες αυτές οι λέξεις» τις λέξεις ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΗΝΑ. Στο τρίτο πεδίο «Οποιεσδήποτε από αυτές τις λέξεις» μπορούμε να βάλουμε τις λέξεις ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΙΑΝΟΜΕΑΣ ΠΑΚΕΤΑΣ DELIVERY, ΝΤΕΛΙΒΕΡΥ, ΝΤΙΛΟΒΕΡΙ. Πατώντας την αναζήτηση θα έχουμε ιστοσελίδες που θα έχουν τις λέξεις ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΗΝΑ αλλά έστω μια από τις άλλες λέξεις που αφορούν στη θέση εργασίας που θέλουμε.

Δ. Καμία από αυτές τις λέξεις: σε αυτό το πεδίο βάζουμε λέξεις που δε θέλουμε να υπάρχουν στις ιστοσελίδες που αναζητούμε.

Υπάρχουν φορές που αναζητούμε συγκεκριμένες πληροφορίες αλλά στα αρχικά αποτελέσματα εμφανίζονται και πολλές ιστοσελίδες που περιέχουν πληροφορίες που δε μας αφορούν.

Για παράδειγμα, αναζητούμε πληροφορίες για επιδοτούμενα σεμινάρια στην Αθήνα, αλλά ένα μεγάλο μέρος των ιστοσελίδων που μας προτείνονται αναφέρονται σε προγράμματα για Πληροφορική, κάτι το οποίο δε μας ενδιαφέρει. Τότε μπορούμε να περιορίσουμε τις αναζητήσεις αφαιρώντας τη λέξη «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» από την αναζήτηση, βάζοντας τη λέξη ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ στο πεδίο «Καμία από αυτές τις λέξεις».

Ο κάθε ένας μπορεί να πειραματιστεί με αυτές τις επιλογές και να βρει τις δικές του έξυπνες φόρμουλες αναζήτησης με βάση τα δικά του χαρακτηριστικά και απαιτήσεις.

Πηγή: seminaria.pro