τζανακόπουλος-εξαιρετικές-οι-σχέσει-63022
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | 02.02.2017 | 17:04

Τζανακόπουλος: Εξαιρετικές οι σχέσεις Τσίπρα με Τσακαλώτο -Παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για τη μείωση του αφορολόγητου στα 6.000, ο κυβερνητικός εκπροσωπος Δ. Τζανακόπουλος, σπεύδοντας ωστόσο να σημειώσει ότι κανείς «δεν πρέπει να προεξοφλεί τη στάση της κυβέρνησης».

Ο ίδιος δήλωσε, στο φόντο των σεναρίων για δυσαρέσκεια του Μαξίμου απέναντι στον κ. Τσακαλώτο, ότι «οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι εξαιρετικές. Υπάρχει στενότατη συνεργασία και βαθιά συναντίληψη πολιτική και ιδεολογική στον τρόπο που πρέπει να χειριζόμαστε τα ζητήματα».

Επίσης στο ερώτημα αν η κυβέρνηση ελπίζει ότι από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, στις 6 του μήνα θα υπάρξει μια καθαρή θέση του Ταμείου, ο ίδιος απάντησε: «Το ΔΝΤ δεν συνηθίζει να παίρνει καθαρές αποφάσεις. Διαρκώς πατάει σε 2-3 βάρκες ταυτόχρονα».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα μαζί με τον εκδότη της εφημερίδας «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ», τον Αντώνη Δελλατόλα, να καλημερίσουμε τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κ. Τζανακόπουλο. Καλημέρα κύριε υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου, καλημέρα κ. Δελλατόλα.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, ακούω από τα ραδιόφωνα το πρωί κάποιες τοποθετήσεις συναδέλφων με τις οποίες εγώ διαφωνώ, ότι επειδή υπήρξαν στιγμές έντασης στη Βουλή και εκφράσεις και κάποιες, ίσως, που δεν χρειάζονταν, στοχοποιήσεις και λοιπά και ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτή η συζήτηση, δηλαδή δεν έπρεπε να γίνει μια αναλυτική συζήτηση στην Ολομέλεια μετά από το πόρισμα. Θα ήθελα την τοποθέτησή σας.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν είναι ακριβώς αυτή η κριτική που λες.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Εγώ αυτό άκουσα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να το εμπλουτίσω το ερώτημα: Η κριτική είναι ότι δεν κατέληξε κάπου η συζήτηση αυτή, δεν βγήκε ένα «δια ταύτα»…

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Με προτάσεις.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: …που να μας λέει ότι αυτό που συνέβη με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ δεν θα ξανασυμβεί.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Είναι επιπρόσθετο αυτό που λες. Η αίσθηση, όμως, που δίνουν ορισμένοι συνάδελφοι είναι ότι κακώς έγινε αυτή η συζήτηση και λοιπά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα απαντήσω και στα δύο σκέλη του ερωτήματος.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, νομίζω ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αντιθέτως, έγινε επί αρκετούς μήνες μια εξαντλητική δουλειά στην Εξεταστική Επιτροπή. Αναδείχθηκε σωρεία παραβάσεων, ποινικών αδικημάτων. Αναδείχθηκε ο σκελετός, αν θέλετε, του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε το πολιτικό σύστημα όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο σκελετός της διαπλοκής: Οι ειδικές σχέσεις μεταξύ εκδοτών, πολιτικού συστήματος, αλλά και τραπεζών. Και έχω την εκτίμηση ότι όχι μόνο ήταν καλό, αλλά επιβαλλόταν να γίνει μια συζήτηση στην Ολομέλεια, έτσι ώστε το σύνολο του Κοινοβουλίου και οι πολιτικοί αρχηγοί να μπορέσουν να τοποθετηθούν επί αυτών των ζητημάτων. Γιατί, ξέρετε, πολλοί έσπευσαν μετά τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής και μετά το πόρισμα της πλειοψηφίας να μας πουν ότι αποδείχθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή πως διαπλοκή δεν υπήρχε. Επομένως, εδώ είναι δύο εντελώς διαφορετικές οπτικές γωνίες πάνω στα ίδια γεγονότα και αυτές έπρεπε να αναδειχθούν στο επίπεδο της πιο σημαντικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, που είναι η Ολομέλεια.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, ότι δεν υπήρξε «δια ταύτα», νομίζω ότι και εδώ υπάρχει διαφορετική οπτική γωνία εκ μέρους της κυβέρνησης. Το «δια ταύτα» είναι, σε ό,τι αφορά τις πολιτικές ευθύνες, ότι αναδείχθηκε ένας τρόπος λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.

Και το δεύτερο ζήτημα που προέκυψε χθες είναι ότι υπήρξαν κάποιες δεσμεύσεις και κάποιες εξαγγελίες εκ μέρους και του Πρωθυπουργού, έτσι ώστε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τη δανειοδότηση των κομμάτων. Επομένως, υπήρξε πολιτικό «δια ταύτα» -έχω εντελώς διαφορετική αντίληψη- και το οποίο μέσα στο επόμενο διάστημα θα νομοθετηθεί. Μιλήσαμε για απόλυτη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων, μιλήσαμε για ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις δανειοδοτήσεις τους, μιλήσαμε για έναν διαφορετικό τρόπο εντοπισμού των προσώπων, τα οποία θα έχουν την ευθύνη, με βάση το νέο κανονιστικό πλαίσιο, για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Και βεβαίως, υπάρχει και το «δια ταύτα» της διαβίβασης του πορίσματος στις εισαγγελικές Αρχές, οι οποίες από εδώ και στο εξής, θα έχουν τον πρώτο λόγο, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για τον εντοπισμό πια ποινικώς υπευθύνων προσώπων για όλα αυτά τα οποία αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα στην αξιολόγηση. Θέλουμε να μας πείτε τι γίνεται, ποια είναι η ατζέντα, ποιες είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες και αν πιστεύετε, κύριε υπουργέ, ότι θα έχουμε τελειώσει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου ή θα συνεχίσουμε να σερνόμαστε στη συνέχεια με τρόπο ανάλογο με αυτόν της προηγούμενης περιόδου, της περιόδου του καλοκαιριού του 2015.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, ούτε οι πολιτικές προϋποθέσεις, ούτε η βούληση εκ μέρους κανενός, να ξαναπάμε σε μια παρατεταμένη τέτοια περίοδο μετωπικών συγκρούσεων. Η βούληση της κυβέρνησης είναι να δουλέψει σκληρά, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Και έχω την εντύπωση ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επιτάχυνση της κατάστασης, αν και πρέπει να σας πω ότι τα πολιτικά ζητήματα παραμένουν. Δηλαδή, υπάρχει η παράλογη απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για προνομοθέτηση μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή για το 2019, ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μια απαίτηση που δεν έχει καμία οικονομική, αλλά και καμία πολιτική λογική.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Τι σημάδι έχουμε ότι αυτή η απαίτηση έχει υποχωρήσει; Δημόσια, τουλάχιστον, δεν το έχουμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας είπα κάτι τέτοιο. Σας είπα, όμως, ότι προσπαθούμε, διαπραγματευόμαστε, συζητάμε. Υπάρχουν διαβουλεύσεις διαρκείς. Όμως, εκεί που θέλω να σταθώ…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με συγχωρείτε που σας διακόπτω, αλλά η πληροφορία που βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη, ένα τμήμα τουλάχιστον αυτών των μέτρων, να τα αντιμετωπίσει με τη μείωση του αφορολόγητου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μην σπεύδουμε να προεξοφλήσουμε αποφάσεις στη βάση διαρροών ή δημοσιευμάτων. Μάλλον, δεν θα προεξοφλούσα, αν ήμουν δημοσιογράφος, μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης. Εγώ εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι η απαίτηση είναι…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι λογικό τώρα να κρατάτε και εσείς τα χαρτιά σας κλειστά μέχρι να δείτε ποια είναι η βούληση της άλλης πλευράς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βρισκόμαστε σε περίοδο πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης. Όμως, αφήστε να σας πω αυτό το οποίο είναι το κεντρικό σημείο: Υπάρχει μια οικονομικά παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για 4,5 δις μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Γιατί λέω ότι είναι και οικονομικά παράλογη, αλλά και πολιτικά παράλογη; Οικονομικά παράλογη είναι διότι, εάν δείτε τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται ότι για το 2016 θα είμαστε το λιγότερο 1% πάνω από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Επομένως, θα έπρεπε αυτή η εξέλιξη να αλλάξει πλήρως και τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το οποίο όμως επιμένει να λέει ότι δεν θα καταφέρουμε να πιάσουμε τους στόχους στη βάση των μέτρων, τα οποία έχουν ήδη ληφθεί. Επομένως, εδώ, υπάρχει ένας οικονομικός παραλογισμός, υπάρχει μια αμφισβήτηση του ΔΝΤ, όχι απέναντι στην Ελλάδα, αλλά απέναντι στους ίδιους τους αριθμούς και στην ίδια την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών και των δικών τους προβλέψεων σε ό,τι αφορά την πορεία του προγράμματος.

Υπάρχει, όμως, και ένας πολιτικός –θα μπορούσε να πει κανείς- παραλογισμός, δηλαδή μας ζητούν να δεσμεύσουμε τη χώρα για μετά από τρία χρόνια, επειδή στο δικό τους σενάριο φαίνεται ότι δεν θα καταφέρουμε να πιάσουμε τους στόχους.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Μα, αντιτείνουν, αφού είμαστε σίγουροι και βάσει των σημερινών αποτελεσμάτων, δεν θα χρησιμοποιηθεί «κόφτης», όπως κάποιοι προέβλεπαν. Γιατί, τι σας πειράζει, τι σας εμποδίζει πολιτικά να νομοθετήσετε κάτι που πιστεύετε ότι ακράδαντα δεν θα πιαστεί; Εκτός αν είναι ζητήματα συνταγματικά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ζήτημα και πολιτικής βούλησης, είναι και ζήτημα δημοκρατικών αρχών. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτό το οποίο έχει σημασία εδώ είναι το εξής: Είναι και η στάση της Ν.Δ. στη συγκεκριμένη συζήτηση και στη συγκεκριμένη σύγκρουση. Δηλαδή, όταν εμείς λέμε ότι δεν έχει κανένα πολιτικό νόημα, αλλά και κανένα οικονομικό νόημα και κανέναν νομιμοποιητικό λόγο η επιμονή του ΔΝΤ να απαιτεί αυτά τα μέτρα, η Ν.Δ. φαίνεται ότι κρύβεται. Πρέπει να μας πει η Ν.Δ., τελικά αναγνωρίζει τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Αναγνωρίζει την υπεραπόδοση των εσόδων, η οποία έχει γίνει; Και δικαιολογεί τη στάση του ΔΝΤ ή συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι αυτά τα μέτρα των 4,5 δις ευρώ δεν πρέπει να ληφθούν; Διότι, ακούσαμε χθες τον κ. Μητσοτάκη να ρίχνει την ευθύνη για την καθυστέρηση της αξιολόγησης στην κυβέρνηση. Πράγμα το οποίο νομίζω ότι είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτά που έγραψε το Bloomberg ότι ο κ. Τσακαλώτος στην επιστολή του λέει πως μόνο το 1/3 έχουμε υλοποιήσει από τα προαπαιτούμενα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, αλλά αφήστε να τελειώσω την τελευταία μου φράση. Η αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης έχει να κάνει με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και αυτό καλά θα κάνει η Ν.Δ. να το αναγνωρίσει.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, το δημοσίευμα για το οποίο μιλάτε: Ο δημοσιογράφος που έγραψε τη συγκεκριμένη ανάλυση, μάλλον δεν ξέρει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πρόγραμμα. Διότι, ξέρετε ότι πρώτα καταλήγουν τα τεχνικά κλιμάκια σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, εν πάση περιπτώσει μετά τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, στην τεχνική συμφωνία, αυτό το οποίο ονομάζεται «staff level agreement». Εκεί περιγράφονται τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση. Στη συνέχεια, τα προαπαιτούμενα υλοποιούνται και μετά από αυτή την υλοποίηση υπάρχει μια έκθεση των τεχνικών κλιμακίων προς το Eurogroup που λέει ότι τα προαπαιτούμενα υλοποιήθηκαν, επομένως μπορεί και τυπικά να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Τι έχει συμβεί αυτή τη στιγμή; Αυτή τη στιγμή, πριν καν κλείσει η τεχνική συμφωνία, επειδή υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία έχουν συμφωνηθεί απολύτως, η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υλοποίηση προαπαιτούμενων, πριν καν κλείσει –ξαναλέω- η τεχνική συμφωνία, το 1/3 αυτών. Το 1/3 των προαπαιτούμενων έχει συμφωνηθεί, αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Και για 1/3 των προαπαιτούμενων, υπάρχουν ακόμη κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες πρέπει να συμφωνηθούν ή δύο-τρία ζητήματα που είναι αγκάθια, όπως ξέρετε, τα εργασιακά, η ενέργεια και το δημοσιονομικό. Επομένως, εάν υπάρχει κάτι, υπάρχει το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα και όχι πίσω από το χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα. Και αυτό το αναγνώρισε και ο κ. Ντάισελμπλουμ, αλλά το αναγνωρίζει και το ίδιο το ΔΝΤ, οι οποίοι λένε ότι προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιεί τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα πριν να υπάρξει μια συνολική συμφωνία.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Όλα αυτά έχουν ανοίξει και μία συζήτηση, εάν οι σχέσεις και οι συνεννοήσεις του κυρίου Τσακαλώτου με το Μέγαρο Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό έχουν ζήτημα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, έβγαλε ανακοίνωση χθες η ΝΔ που λέει ότι υπάρχει πρόβλημα στη σχέση Πρωθυπουργού-υπουργού Οικονομικών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι μόνο και μόνο το γεγονός πως αυτή η ανακοίνωση προέρχεται από τη ΝΔ, δίνει και την αντίστοιχη αξιοπιστία στην είδηση.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ε, τώρα αυτό, όμως! Εμείς θέλουμε μία κανονική απάντηση, κύριε Υπουργέ. Πείτε μας τι γίνεται, διότι είδαμε χθες στη Βουλή και αυτό το περιστατικό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, δεν υπήρξε κάτι τρομερό χθες στη Βουλή. Αφήστε να σας πω. Οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι εξαιρετικές. Υπάρχει στενότατη συνεργασία και βαθιά συναντίληψη πολιτική και ιδεολογική στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χειριζόμαστε όλα τα ζητήματα. Ένα είναι αυτό. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι χθες, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο κύριος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον κύριο Τσακαλώτο, ο κύριος Τσακαλώτος θέλησε να πάρει τον λόγο, ο κύριος Βούτσης, όμως, αποφάσισε να δώσει τον λόγο στον Πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε να δώσει τον λόγο στον Πρωθυπουργό, για να συνεχιστεί κανονικά η κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν νομίζω ότι είναι ένα επεισόδιο το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για να ξεκινήσει η σεναριολογία περί κακών σχέσεων. Σας διαβεβαιώνω ότι οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι άριστες.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Ένα τελευταίο ερώτημα, νομίζω, που αφορά τον χρόνο. Διαβάζετε και ακούτε κι εσείς ότι μια περίπτωση είναι να συμφωνήσετε σε μία περιγραφή κάποιων μέτρων και στον «κόφτη» και να απεμπλακεί η όλη ιστορία. Αυτό είναι το ένα. Οι εκλογές δείχνει ότι δεν είναι ένας τρόπος που να αντιμετωπιστούν τα πράγματα. Ο Πρωθυπουργός δεν τις θέλει, θεωρεί ότι βλάπτουν την οικονομία. Σε αυτό έχει ένα δίκιο. Η παράταση αυτής της αβεβαιότητας δεν νομίζετε, όμως, από την άλλη, κάνει ότι κάνει τεράστιο κακό στην οικονομία; Έχουμε αντοχές να φτάσουμε μέχρι τον Ιούνιο διαπραγματευόμενοι, εγώ σας λέω και σκληρά με κάθε καλή πρόθεση να μην περάσουν οι υπερβολές. Αυτό, ταυτόχρονα, δεν βυθίζει ακόμη περισσότερο τη χώρα στην ύφεση και στο οικονομικό πρόβλημα και στο αδιέξοδο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο σχόλιο που θέλω να κάνω, σε σχέση με αυτό που είπατε, είναι ότι είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι διαβάζουμε στις εφημερίδες, αυτό το οποίο πρόκειται να αποφασίσουμε. Αυτό είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος να προσεγγίζει κανείς την πολιτική πραγματικότητα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ε, τι να κάνουμε, να καταργήσουμε και το ρεπορτάζ, κύριε Υπουργέ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, λέω πως όταν η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες δηλώσεις σε επίπεδο υπουργών, σε επίπεδο Πρωθυπουργού και λοιπά, είναι ενδιαφέρον να βλέπει κανείς τι πρόκειται να αποφασίσει στο μέλλον. Αυτό σας λέω μόνο. Δεύτερον…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό πάντα συνέβαινε, δεν συμβαίνει μόνο επί ημερών σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, βεβαίως, δεν λέω κάτι διαφορετικό. Το δεύτερο σχόλιο είναι ότι σίγουρα η αβεβαιότητα είναι προβληματική, το πρώτο, όμως, το οποίο πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ποιος ευθύνεται για την αβεβαιότητα και νομίζω πως θα συμφωνούσατε κι εσείς στο ότι την αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή τη συντηρεί και την τροφοδοτεί η στάση του ΔΝΤ. Ωστόσο, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει η πρόθεση να συντηρηθεί. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ό,τι είναι πολιτικά και κοινωνικά δυνατό, έτσι ώστε να κλείσουμε την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στις 6 του μηνός που έχει διοικητικό συμβούλιο το Ταμείο, ελπίζουμε ότι από εκεί θα υπάρξει μια καθαρή θέση ή πάλι θα πάει «η μπάλα στην εξέδρα» και θα παραταθεί η αβεβαιότητα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, το ΔΝΤ δεν συνηθίζει να παίρνει καθαρές αποφάσεις. Διαρκώς πατάει σε δύο ή και σε τρεις βάρκες ταυτόχρονα και οι περισσότερες από τις αποφάσεις του είναι ήξεις αφήξεις. Εν πάση περιπτώσει, ας περιμένουμε και την 6η Φλεβάρη να δούμε τι θα προκύψει από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Ωστόσο, εγώ αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την κυβέρνηση, εσκεμμένα, να συντηρηθεί η αβεβαιότητα. Δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά, έτσι ώστε να βρούμε τη βέλτιστη λύση, κατ’ αρχήν κοινωνικά, αλλά και οικονομικά, για να μπορέσουμε να βρούμε το αναγκαίο σημείο ισορροπίας που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό είναι το σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε και πάνω σε αυτό θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε το επόμενο διάστημα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστούμε θερμά, κύριε Τζανακόπουλε. Καλημέρα σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ.